Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Prigodne kovanice od 2 €

Zakonsko su sredstvo plaćanja u cijelom europodručju.

Svaka država u kojoj je euro službena valuta može izdati dvije prigodne kovanice na godinu. Zaštitna obilježja, tehničke značajke i zajedničke strane tih kovanica jednake su onima običnih kovanica od 2 €. Ono što ih čini različitim jest prigodan motiv na nacionalnoj strani. Prigodne kovanice mogu biti isključivo kovanice od 2 €.

Prigodne kovanice od 2 € zakonsko su sredstvo plaćanja u cijelom europodručju. To znači da se mogu rabiti, i moraju se prihvatiti, kao i svaka druga eurokovanica.

Većina tih kovanica namijenjena je obilježavanju obljetnica povijesnih događaja ili skretanju pozornosti na aktualne događaje od kulturne važnosti. Na primjer, prvu je prigodnu kovanicu od 2 € izdala Grčka radi obilježavanja Olimpijskih igara u Ateni 2004.

ESB je odgovoran za odobravanje količine kovanica koju svaka država može izdati, što uključuje i prigodne kovanice, ali njihovo dizajniranje i izdavanje u nacionalnoj su nadležnosti.

Kovanice koje su zajedno izdale sve države europodručja

Pet prigodnih kovanica izdano je zajednički:

  1. u ožujku 2007. radi obilježavanja 50. obljetnice potpisivanja Ugovora iz Rima
  2. u siječnju 2009. radi proslave 10. obljetnice stvaranja ekonomske i monetarne unije
  3. u siječnju 2012. radi obilježavanja desetljeća postojanja euronovčanica i eurokovanica
  4. u kolovozu 2015. radi proslave 30. obljetnice postojanja zastave EU‑a
  5. i u srpnju 2022. radi proslave 35. obljetnice programa Erasmus.

U pravilu, svaka država europodručja može izdati samo dvije prigodne kovanice od 2 € na godinu. Iznimno se može izdati i treća kovanica ako je izdaju sve države europodručja zajedno i ako se njome obilježava događaj važan za cijelu Europu.

Te kovanice na nacionalnoj strani imaju zajednički motiv, ime države izdavanja i ime događaja koji se obilježava na jeziku odnosno jezicima te države.

Posuvremenjivanje mrežnih stranica o prigodnim kovanicama od 2 €

Za razliku od novčanica, eurokovanice su u nacionalnoj nadležnosti, a ne u nadležnosti ESB‑a.

Ako država namjerava izdati prigodnu kovanicu od 2 €, mora o tome obavijestiti Europsku komisiju, ali ne mora izvijestiti ESB. Komisija će povezane informacije objaviti u Službenom listu Europske unije (serija C).

Službeni list mjerodavan je višejezični izvor na temelju kojeg ESB posuvremenjuje svoje mrežne stranice o eurokovanicama. Postupak obavještavanja, prevođenje na 23 jezika i objavljivanje mogu potrajati. Stoga imajte na umu da mrežne stranice ESB‑a o eurokovanicama možda neće uvijek sadržavati najnovije informacije.

Sve stranice u ovom odjeljku