European Central Bank - eurosystem
Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Prigodne kovanice od 2 €

Svaka država može izdati dvije prigodne kovanice na godinu. Obilježja, značajke i zajedničke strane tih kovanica jednake su onima običnih kovanica od 2 €. Ono što ih čini različitima jest prigodan dizajn na nacionalnoj strani. Prigodne kovanice mogu biti isključivo kovanice od 2 €.

Prigodne kovanice zakonsko su sredstvo plaćanja u cijelom europodručju.

Prigodne kovanice zakonsko su sredstvo plaćanja u cijelom europodručju. To znači da se mogu upotrebljavati, i moraju se prihvatiti, kao i svaka druga eurokovanica.

Većina tih kovanica namijenjena je obilježavanju obljetnica povijesnih događaja ili skretanju pozornosti na aktualne događaje od povijesne važnosti. Prvu prigodnu kovanicu od 2 € izdala je 2004. Grčka radi obilježavanja Olimpijskih igara u Ateni 2004.

Dizajniranje i izdavanje kovanica u nadležnosti je pojedinačnih zemalja europodručja. Kada je riječ o prigodnim kovanicama, kao i o kovanicama uopće, ESB odobrava najveći broj kovanica koje pojedinačna zemlja može izdati.

Kovanice koje su zajedno izdale države europodručja

Četiri prigodne kovanice zajednički su izdane:

  1. u ožujku 2007. radi obilježavanja 50. godišnjice potpisivanja Ugovora iz Rima
  2. u siječnju 2009. radi proslave 10. godišnjice stvaranja ekonomske i monetarne unije
  3. u siječnju 2012. radi obilježavanja desetljeća postojanja euronovčanica i eurokovanica
  4. i u kolovozu 2015. radi proslave 30. godišnjice postojanja zastave EU-a.

U pravilu, država europodručja može izdati samo dvije prigodne kovanice od 2 € na godinu. Može im se iznimno dopustiti da izdaju i treću ako je riječ o kovanici koju izdaju zajedno s drugim državama i ako se njome obilježava događaj važan za cijelu Europu.

Te kovanice na nacionalnoj strani imaju zajednički dizajn, koji uključuje ime države koja je izdala kovanicu i naziv događaja koji se obilježava na jeziku odnosno jezicima te države.

Posuvremenjivanje mrežnih stranica o prigodnim kovanicama od 2 €

Za razliku od novčanica, eurokovanice su i dalje u nacionalnoj nadležnosti, a ne u nadležnosti ESB-a.

Ako država europodručja namjerava izdati prigodne kovanice od 2 €, mora o tome obavijestiti Europsku komisiju. Države europodručja ne obavještavaju ESB. Komisija će tu informaciju objaviti u višejezičnom Službenom listu Europske unije (serija C).

Službeni list mjerodavan je izvor na temelju kojeg ESB posuvremenjuje svoje mrežne stranice o eurokovanicama. Zbog vremena potrebnog za obavještavanje, prijevod na 23 jezika i objavljivanje kašnjenje je neizbježno. Stoga se mrežne stranice ESB-a o eurokovanicama ne posuvremenjuju uvijek onoliko brzo koliko bi to korisnici možda željeli.

Sve stranice u ovom odjeljku