Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Kako bi funkcionirao digitalni euro?

Zamislite da na bankomatu podignete 100 eura. Stanje na vašem računu smanjilo bi se za 100 eura, ali imali biste 100 eura u gotovini kojima biste mogli plaćati.

Isto bi bilo i s digitalnim eurom, samo što biste umjesto pretvaranja novca na bankovnom računu u gotovinu pretvorili novac na računu u digitalne eure.

Kako biste se služili digitalnim eurom? 

Prvi korak bio bi otvaranje digitalnog novčanika kod vaše banke. Mogli biste ga otvoriti i kod određenih javnih tijela, na primjer u poštanskim uredima.

Kada vaš digitalni novčanik bude spreman, mogli biste u njega uplatiti novac preko povezanog bankovnog računa ili u njega uplatiti gotovinu. Potom biste mogli početi plaćati digitalnim eurima iz svojeg novčanika.

Kada primite novac u digitalnim eurima, mogli biste ograničeni iznos držati u svojem digitalnom novčaniku ili ga uplatiti na svoj bankovni račun. Prijenos novca mogli biste provesti sami ili biste mogli uspostaviti automatski prijenos.

Plaćanja digitalnim eurima, u trgovinama, na internetu ili između osoba, uvijek bi bila sigurna i trenutačna.

Kada biste se mogli služiti digitalnim eurom?

Svakodnevna kupnja

Digitalnim eurima iz svojeg novčanika mogli biste platiti jutarnju kavu ili usluge čuvanja djece. Za sva elektronička plaćanja u trgovinama, na internetu ili između osoba mogli biste rabiti digitalni euro.

Prijenos novca između prijatelja

Mogli biste izravno prenijeti sredstva iz jednog novčanika u drugi služeći se pametnim telefonom ili satom, slično kao kad prijatelju vraćate posuđeni novac u gotovini. Prijenos digitalnih eura mogli biste provesti mrežno ili izvanmrežno.

Putovanja u inozemstvo

Kada posjećujemo druge države europodručja, često sa sobom nosimo gotovinu kako bismo mogli njome plaćati i izbjeći dodatne naknade za podizanje gotovine. Digitalnim eurom mogli biste bez dodatnih naknada plaćati u cijelom europodručju.

Kupnja na internetu

Digitalnim eurom mogli biste plaćati i kada gotovinom ne možete, primjerice pri kupnji na internetu. Digitalni euro bio bi sigurno i jednostavno sredstvo plaćanja za koje jamči ESB, javna institucija.

Dodatne funkcije

Redovite uplate

Redovite uplate, kao što su mjesečna plaćanja stanarine ili usluga čuvanja djece, čine velik dio naše svakodnevne potrošnje. Digitalni euro stoga bi olakšao automatizirana plaćanja onima koji se žele služiti tom funkcijom.

Međutim, ne bi bio programibilni novac. Programibilni novac digitalni je novac koji se može rabiti za određene svrhe ili u određenom vremenskom roku, poput bona.

Digitalni euro ne bi imao takva ograničenja i zauvijek bi zadržao svoju vrijednost. Ne želimo da digitalni euro ima ikakva ograničenja u pogledu mjesta, vremena i primatelja plaćanja.

Ograničenja držanja

Ograničili bismo iznos digitalnih eura koje pojedinac ili poduzeće mogu držati u svojem novčaniku. Na taj bismo način pridonijeli sprječavanju pretjeranog odljeva bankovnih depozita, čime bi se održala financijska stabilnost.

Korisnici koji žele imati mogućnost plaćanja većih iznosa to bi mogli postići povezivanjem svojih digitalnih novčanika sa svojim bankovnim računima.

Sve stranice u ovom odjeljku