Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Europska središnja banka (od 1998. do danas)

Europska središnja banka (ESB) zamijenila je 1. lipnja 1998. Europski monetarni institut (EMI), čiji je tadašnji predsjednik Willem Frederik Duisenberg postao prvi predsjednik ESB‑a. ESB je naslijedio i rezultate opsežnih pripremnih radnji i cijelu infrastrukturu EMI‑ja, uključujući njegovo osoblje.

O ESB‑u

Pripremne radnje koje je proveo EMI pomogle su u uspostavi ESB‑a i omogućile važne korake koji su uslijedili, primjerice uvođenje eura kao jedinstvene valute 1. siječnja 1999. te uvođenje euronovčanica i eurokovanica 1. siječnja 2002.

25 godina ESB‑a

Povijesna arhiva ESB‑a obuhvaća dokumente koji se odnose na sastanke tijela ESB‑a nadležnih za odlučivanje i odborā Europskog sustava središnjih banaka, pravne akte i instrumente te druge operativne i administrativne dokumente.

Deklasificirani dokumenti ESB‑a stavit će se na raspolaganje javnosti 30 godina nakon datuma nastanka. Prvi će se takvi dokumenti objaviti 2028. Dokumenti ESB‑a mogu biti objavljeni i prije u skladu s režimom javnog pristupa.

Dokumenti koji su već objavljeni dostupni su u Javnom registru dokumenata.

Sve stranice u ovom odjeljku