Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Svima je potrebna stabilnost

Naš je cilj stabilnost.

Razmišljate li o Europskoj središnjoj banci (ESB) kada kupujete namirnice, štedite za ulaznice za koncert ili otvarate bankovni račun? Vjerojatno ne razmišljate. Ni ne trebate. U pozadini radimo za vas kako biste se mogli usredotočiti na važne stvari u svojim životima.

Dakle, što činimo za vas? Naš je glavni zadatak stabilizirati cijene u europodručju. Ako to zvuči pomalo apstraktno, nadamo se da ćemo vam ovom kampanjom objasniti što to znači u praksi. U biti olakšavamo planiranje, štednju i ulaganje u budućnost.

Kako ESB radi za vas Doznajte više na našem profilu na Instagramu

Upoznajte ESB

Mi smo središnja banka 20 država čija je valuta euro. Naša je glavna zadaća stabilizirati cijene. Obavljajući je pridonosimo očuvanju vrijednosti vašeg novca i gospodarskom rastu u europodručju. To je samo jedan od načina na koji održavamo stabilnost. Pogledajte ovaj video i doznajte više o drugima:

Čuvamo vrijednost vašeg teško zarađenog novca

Kada platite šalicu kave, možete biti sigurni da će vaše plaćanje biti prihvaćeno, bez obzira na to odlučite li platiti gotovinom ili elektronički. Dnevni utržak vlasnice kafića, koji uključuje i novac koji ste joj vi platili, bit će siguran na bankovnom računu u europodručju. A kada vlasnica svojim zaposlenicima na njihove račune prenese plaće, novac će se nastaviti kretati neometano.

Jeste li ikad pozorno pregledali novčanice u svojim džepovima?

Odgovorni smo i za euronovčanice, koje nose mnoga zaštitna obilježja. Ali euro je mnogo više od sigurnog sredstva plaćanja. Zajednička valuta olakšava putovanja, obrazovanje i rad u inozemstvu. Ona nas ujedinjuje i spaja ljude diljem Europe.

Europljani rade za Europu – za vas!

Zaposlenici ESB‑a dolaze iz cijele Europe i ponosno rade za 346 milijuna Europljana koji se svakodnevno služe eurom. U bliskoj suradnji sa središnjim bankama vaših država radimo na održavanju financijske stabilnosti za europske građane – za ljude poput vas i nas.

Želite li znati više?

Ako želite doznati više o našem radu i o tome kako on utječe na vaš svakodnevni život, počnite odavde:

Čime se bavi Europska središnja banka i što to znači za vas

Pogledajte deset načina na koje naš rad pridonosi vašem životu.

Više o našem radu
ESB i Eurosustav u tri minute

Pogledajte ovaj trominutni video kako biste dobili pregled svega što činimo za vas.

Video
Želite li doznati još i više?

Ovdje možete pronaći objašnjenja i provjeriti svoje znanje u našim kvizovima.

Ostali obrazovni sadržaji

Sve stranice u ovom odjeljku