Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Istraživanje i razvoj na području novčanica

Kao i sve središnje banke Eurosustava Europska središnja banka dužna je očuvati integritet i sigurnost euronovčanica. Kako bi euronovčnice ostale dostupne i uključive, razvijamo inovativna zaštitna obilježja koja će javnost lako prepoznati i u koja će imati povjerenja. Stalno ih poboljšavamo i oblikujemo nova za buduće euronovčanice kako bismo ostali korak ispred krivotvoritelja. Istodobno razvijamo tehnološki održiva rješenja koja mogu pridonijeti smanjenju ekološkog otiska euronovčanica i procesa njihove proizvodnje.

Zato organiziramo i financiramo širok spektar istraživačkih i razvojnih projekata.

Područja istraživanja

Financiraju se različiti istraživački projekti, na primjer kratkoročne analize i studije izvedivosti, ali i dugoročni razvojni projekti te probna tiskanja za nova zaštitna obilježja.

Podupiremo korisna istraživanja na sljedećim područjima:

  • zaštitna obilježja novčanica
  • tehnologija proizvodnje i obrade novčanica
  • tehnologije koje poboljšavaju ekološki otisak gotovinskog ciklusa
  • znanost percepcije i kognicije.

Tko može zatražiti financiranje?

ESB poziva poduzeća, istraživačke institute i druge dionike na tehnološkim područjima za koja je zainteresiran da dostave svoje prijedloge projekata. Rezidentnost u EU‑u nije preduvjet.

Kako nam se možete obratiti u vezi s prijedlogom projekta

Ako imate proizvod ili koncept za koji mislite da bi ga ESB mogao upotrijebiti u proizvodnji euronovčanica, ispunite i pošaljite ovaj obrazac na engleskom jeziku na e‑adresu BN-Development@ecb.europa.eu. Ispunjeni obrazac može imati najviše tri stranice formata A4.

Želite li poruke kriptografski zaštititi PGP ključem, preuzmite javni ključ koji vam je potreban za dostavljanje prijedloga projekta. Nastojimo odgovoriti u roku od mjesec dana.

Ako je ESB zainteresiran za vaš prijedlog, sastavit ćemo i potpisati sporazum o tajnosti radi očuvanja povjerljivosti i potom zatražiti od vas više pojedinosti. Poslat ćemo vam standardni predložak i daljnje upute za službeno dostavljanje prijedloga koji se upotrebljavaju za sve projekte koje ESB financira.

Primjeri dosadašnjih projekata

Sve stranice u ovom odjeljku