Mogućnosti pretraživanja
Home Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po

Istraživanje i razvoj novčanica – mogućnosti za suradnju s ESB‑om

Zaštita euronovčanica

ESB je, kao i sve središnje banke, dužan očuvati integritet i sigurnost svojih novčanica. U euronovčanice se stoga moraju ugraditi učinkovita zaštitna obilježja koja će javnost moći lako prepoznati. Osim toga, ESB mora stalnim unapređenjem zaštitnih obilježja sadašnjih i budućih euronovčanica ostati korak ispred krivotvoritelja u tehnološkom smislu. Zato je uključen u širok spektar istraživačkih projekata koji se provode u javnom i privatnom sektoru tako što upravlja tim projektima, koordinira ih ili financira.

Područja istraživanja koja financiramo

ESB nastoji poticati istraživanja i koristiti se njihovim rezultatima na sljedećim područjima:

  • moguća zaštitna obilježja novčanica
  • tehnologija proizvodnje novčanica
  • tehnologija obrade novčanica.

Financirani istraživački projekti mogu obuhvaćati razne tehnologije te biti različita trajanja i imati različite proračune. Financiranje je dostupno za raznovrsna istraživanja: od analiza tržišta i kratkoročnih studija izvedivosti do dugoročnijih razvojnih projekata i probnog industrijskog tiskanja za nova zaštitna obilježja novčanica.

Tko može zatražiti financiranje?

ESB poziva poduzeća, istraživačke institute i druge dionike iz struke na tehnološkim područjima za koja je ESB zainteresiran da dostave svoje prijedloge projekata. Rezidentnost u EU-u nije preduvjet.

Kako nam se možete obratiti u vezi s prijedlogom projekta povezanog s istraživanjima i razvojem

Ako imate proizvod ili koncept za koji mislite da bi ga ESB mogao upotrijebiti u proizvodnji euronovčanica, pošaljite kratak opis svojeg prijedloga projekta (najviše tri stranice formata A4) na engleskom jeziku u ovom obrascu na e-adresu BN-Development@ecb.europa.eu. Poruke možete kriptografski zaštiti PGP ključem. Molimo preuzmite javni ključ koji vam je potreban za dostavljanje prijedloga projekta. Obično odgovaramo u roku od mjesec dana.

Ako je ESB zainteresiran za vaš prijedlog, potpisat ćemo sporazum o tajnosti radi očuvanja povjerljivosti i potom zatražiti od vas više detalja. Njih treba dostaviti u skladu sa standardnim predloškom i smjernicama koji se upotrebljavaju za sve projekte koje ESB financira.

Sve stranice u ovom odjeljku