Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Što bi bio digitalni euro?

Digitalni euro bio bi gotovina u digitalnom obliku: elektroničko sredstvo za plaćanja malih vrijednosti koje bi izdavala Europska središnja banka. Bio bi javni novac i stoga bi se svi u europodručju mogli njime besplatno služiti za sva digitalna plaćanja.

Danas građani nemaju pristup javnom novcu u digitalnom obliku. U društvu koje se sve više digitalizira, digitalni euro bio bi korak naprijed za našu jedinstvenu valutu.

Glavna obilježja

Digitalna gotovina

Mogli bismo rabiti digitalni euro za sva digitalna plaćanja, kao što možemo rabiti gotovinu za sva fizička plaćanja. Omogućio bi se još jedan način plaćanja u trgovinama i na internetu, još jedan način slanja novca prijateljima ili članovima obitelji.

Općeprihvaćeno sredstvo plaćanja

Mogli biste digitalnim eurom plaćati svim trgovcima i trgovinama u europodručju koji prihvaćaju digitalna plaćanja.

Besplatno sredstvo plaćanja

Digitalni euro bio bi javno dobro, kao što su novčanice i kovanice, što znači da bi svi u europodručju mogli njime besplatno plaćati.

Izvanmrežna uporaba

Ne bi vam bila potrebna internetska veza. Mogli biste plaćati i bez nje.

Sigurnost i privatnost

Ne bismo mogli utvrditi vaš identitet na osnovi vaših plaćanja digitalnim eurom na mreži. U izvanmrežnim plaćanjima digitalni euro omogućivao bi jednaku privatnost kao gotovina.

Zajamčena vrijednost

Euro će uvijek biti euro. Jedan digitalni euro uvijek bi vrijedio potpuno jednako kao kovanica od 1 €.

Ne bi bio kriptoimovina

Digitalni euro ne bi bio kriptoimovina. Kriptoimovina je rizična i nestabilna jer za nju ne jamči i njome ne upravlja središnja institucija. Drugim riječima, nitko vam ne jamči da ćete kriptoimovinu moći zamijeniti za gotovinu kada vam to bude potrebno.

Nasuprot tomu, za digitalni euro jamčila bi ista institucija koja jamči za vašu gotovinu, Europska središnja banka. Kao kod gotovine, mogli biste se pouzdati u njegovu nominalnu vrijednost. 

MOGLO BI VAS ZANIMATI

Materijali o digitalnom euru

Najvažnije činjenice:

Brošura

Sve stranice u ovom odjeljku