Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Zaštita od krivotvorenja

Euronovčanice se proizvode sofisticiranom tiskarskom tehnologijom. Imaju niz istaknutih zaštitnih obilježja, koja služe za odvraćanje krivotvoritelja i zahvaljujući kojima ih je lako razlikovati od krivotvorenih novčanica bez upotrebe posebne opreme.

Što ako posumnjam da je novčanica krivotvorena?

Ako dobijete novčanicu, primijenite metodu OSJETI, POGLEDAJ i NAKREĆI i posumnjate da je riječ o krivotvorini, vjerojatno je riječ o krivotvorini i ne biste je trebali prihvatiti. Ako vjerujete da ste u posjedu krivotvorene novčanice, odmah biste trebali obavijestiti policiju ili nadležna nacionalna tijela.

Stavljanje novčanice za koju mislite ili znate da je krivotvorena u optjecaj kazneno je djelo. Krivotvorine nemaju vrijednost. Ako prihvatite krivotvorinu, neće vam biti nadoknađena šteta.

Želite li biti potpuno sigurni u autentičnost novčanice, možete je odnijeti u najbližu banku. Sve banke opremljene su opremom za obradu gotovine kojom se mogu otkriti krivotvorine. Pokušajte se sjetiti tko vam je dao novčanicu i gdje je to učinio. Te informacije mogu biti od iznimne pomoći u otkrivanju krivotvoritelja.

Posebne informacije za osobe koje profesionalno rukuju gotovinom

Ako svakodnevno rukujete velikim količinama novca, mogla bi vam u ruke doći sumnjiva novčanica. Premda bi vas u načelu poslodavac morao uputiti kako trebate postupati ako do toga dođe, slijedi nekoliko savjeta što učiniti ako posumnjate u autentičnost novčanice.

  • Ako niste sigurni da je novčanica autentična, nemojte je prihvatiti.
  • Ljubazno od klijenta zatražite drugu novčanicu uz pretpostavku da je klijent nedužan.
  • Odmah o tom događaju obavijestite policiju i/ili zaštitara.
  • Pokušajte zapamtiti što više podataka o klijentu.
  • Ako mislite da ste zabunom prihvatili krivotvorinu, nemojte je vratiti u optjecaj jer je to kazneno djelo.
  • Predajte sumnjivu novčanicu policiji, lokalnoj banci ili nacionalnoj središnjoj banci. Ako je autentična, dobit ćete novac natrag.
  • Ne izlažite se riziku.

Za dodatne informacije obratite se svojoj nacionalnoj središnjoj banci.

Centar za analizu krivotvorina

ESB pomno prati napredak u tehnologijama tiskanja i reproduciranja novčanica te evidentira broj zaplijenjenih krivotvorenih novčanica. One se analiziraju u središnjim bankama europodručja i Centru za analizu krivotvorina ESB-a, koji prikuplja i obrađuje tehničke i statističke podatke o krivotvorinama. Centar dijeli informacije s nacionalnim policijskim snagama i drugim tijelima uključenima u borbu protiv krivotvorenja. ESB također blisko surađuje s Europolom (Europski policijski ured), koji je imenovan središnjim uredom za koordinaciju zaštite eura te s Interpolom (Međunarodna organizacija kriminalističkih policija) i Europskom komisijom.

Sprječavanje nezakonite upotrebe digitalnih slika novčanica

Krivotvoritelji se sve više služe računalnom opremom i programskom podrškom za digitalnu obradu slika. Skupina središnjih banaka za sprječavanje krivotvorenja (Central Bank Counterfeit Deterrence Group, CBCDG), međunarodna skupina više od 30 središnjih banaka koja je stvorena u Baselu na zahtjev guvernera središnjih banaka skupine G10, odgovorila je na to razvojem sustava za sprječavanje krivotvorenja (Counterfeit Deterrence System, CDS), koji sprječava akviziciju i reprodukciju slika zaštićenih novčanica. Taj su sustav dobrovoljno prihvatili proizvođači računalne opreme i programske podrške. Od ESB-a se, međutim, mogu dobiti slike novčanica visoke rezolucije za upotrebu u opravdane svrhe.

Želite li reproducirati slike visoke rezolucije, obratite nam se na e-adresu Euro-Banknotes-Images@ecb.europa.eu i objasnite zašto su vam potrebne.

Sve stranice u ovom odjeljku