Zaštita od krivotvorenja

Euronovčanice se proizvode sofisticiranom tiskarskom tehnologijom. Imaju niz istaknutih zaštitnih obilježja, koja služe za odvraćanje krivotvoritelja i zahvaljujući kojima ih je lako razlikovati od krivotvorenih novčanica bez uporabe posebne opreme.

Što ako sumnjam da je novčanica krivotvorena?

Ako metodom OSJETI, POGLEDAJ i NAKREĆI nije potvrđena autentičnost novčanice, vjerojatno je riječ o krivotvorini i ne biste je trebali prihvatiti.

Ako vjerujete da ste u posjedu krivotvorene novčanice, odmah biste trebali obavijestiti policiju ili nadležna nacionalna tijela.

Ako želite provjeriti je li novčanica autentična, možete je odnijeti u najbližu banku. Sve banke opremljene su opremom za obradu gotovine kojom se može provjeriti autentičnost novčanice. Pokušajte zapamtiti gdje, kada i od koga ste primili novčanicu. Te informacije mogu biti od iznimne pomoći pri otkrivanju krivotvoritelja.

Stavljanje novčanice za koju mislite ili znate da je krivotvorena u optjecaj kazneno je djelo. Budući da su krivotvorene novčanice potpuno bezvrijedne, budite oprezni. Ako prihvatite krivotvorinu, neće vam biti nadoknađena šteta.

Posebne informacije za osobe koje profesionalno rukuju gotovinom

Ako svakodnevno rukujete velikim količinama novca, mogla bi vam u ruke doći sumnjiva novčanica. U načelu bi vas poslodavac morao uputiti kako trebate postupati ako do toga dođe. Evo nekoliko savjeta što učiniti ako sumnjate u autentičnost novčanice.

  • Ako niste sigurni da je novčanica autentična, nemojte je prihvatiti.
  • Ljubazno od klijenta zatražite drugu novčanicu uz pretpostavku da je klijent nedužan.
  • Odmah o tom događaju obavijestite policiju i/ili zaštitara.
  • Pokušajte zapamtiti što više podataka o klijentu.
  • Ako mislite da ste zabunom prihvatili krivotvorinu, nemojte je vratiti u optjecaj jer je to kazneno djelo.
  • Predajte sumnjivu novčanicu policiji, lokalnoj banci ili nacionalnoj središnjoj banci. Ako je autentična, dobit ćete novac natrag.
  • Ne izlažite se riziku.

Za dodatne informacije obratite se svojoj nacionalnoj središnjoj banci.

Centar za analizu krivotvorina

ESB pomno prati napredak u tehnologijama tiskanja i reproduciranja novčanica kao i broj zaplijenjenih krivotvorenih novčanica. Krivotvorene se novčanice analiziraju u središnjim bankama europodručja i Centru za analizu krivotvorina ESB‑a, koji koordinira tehničke i statističke informacije o krivotvorinama. Informacije pohranjene u bazi podataka Centra dijele se s nacionalnim policijskim snagama i drugim tijelima uključenima u borbu protiv krivotvorenja. ESB također blisko surađuje s Europolom (Europski policijski ured), koji je imenovan središnjim uredom za koordinaciju zaštite eura kao i s Interpolom (Međunarodna organizacija kriminalističkih policija) i Europskom komisijom.

Sprječavanje nezakonite uporabe digitalnih slika novčanica

Krivotvoritelji se sve više služe računalnom opremom i programskom podrškom za digitalnu obradu slika. Skupina središnjih banaka za sprječavanje krivotvorenja (engl. Central Bank Counterfeit Deterrence Group, CBCDG), međunarodna skupina više od 30 središnjih banaka koja je stvorena na zahtjev guvernera središnjih banaka skupine G10, odgovorila je na to razvojem sustava za sprječavanje krivotvorenja (engl. Counterfeit Deterrence System, CDS), koji sprječava akviziciju i reprodukciju slika zaštićenih novčanica. Taj su sustav dobrovoljno prihvatili proizvođači računalne opreme i programske podrške. Od ESB-a se, međutim, mogu dobiti slike novčanica visoke rezolucije za uporabu u opravdane svrhe.

Želite li reproducirati slike visoke rezolucije, obratite nam se na info@ecb.europa.eu i objasnite zašto su vam potrebne.