Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Preprečevanje ponarejanja

Bankovci so izdelani z najsodobnejšo tiskarsko tehnologijo. Zaščiteni so z več dobro vidnimi zaščitnimi elementi, ki uporabnikom omogočajo, da hitro (brez posebne opreme) preverijo, ali so bankovci pristni, ponarejevalce pa odvračajo od ponarejanja.

Kaj naj storim, če sumim, da je bankovec ponarejen?

Če dobite bankovec in po preizkusu OTIP, POGLED in NAGIB posumite, da ni pristen, je verjetno ponarejen in ga zato ne vzemite. Če ste bankovec, ki se vam zdi ponarejen, že vzeli, takoj obvestite policijo ali druge pristojne organe v svoji državi.

Če bankovec, za katerega sumite, da je ponarejen, vrnete v obtok, storite kaznivo dejanje. Ponarejeni bankovci so popolnoma brez vrednosti. Če vzamete ponaredek, vam škoda ne bo povrnjena.

Če želite biti povsem prepričani, da je bankovec pristen, ga lahko odnesete tudi v najbližjo banko. Vse banke imajo posebno opremo za obdelavo gotovine, s katero lahko odkrijejo ponarejene bankovce. Skušajte si zapomniti, od koga in kje ste dobili bankovec. Te informacije so pogosto zelo koristne pri iskanju ponarejevalcev.

Posebne informacije za profesionalne uporabnike gotovine

Če imate v službi vsak dan opravka z velikimi količinami denarja, lahko naletite na sumljiv bankovec. Načeloma mora delodajalec pripraviti navodila, kako ravnati v takšnem primeru. Sledi nekaj splošnih nasvetov.

  • Če niste prepričani, ali je bankovec pristen, ga ne vzemite.
  • Stranko vljudno prosite, da vam da drug bankovec, in ne posumite takoj v njeno poštenost.
  • O dogodku takoj obvestite policijo oz. varnostnika.
  • Poskusite si zapomniti čim več o stranki.
  • Če menite, da ste pomotoma vzeli ponarejen bankovec, ga ne vrnite v obtok, saj je to kaznivo dejanje.
  • Sumljivi bankovec predajte policiji, svoji banki ali nacionalni centralni banki. Če je pristen, boste denar dobili nazaj.
  • Ne ogrožajte svoje varnosti.

Če potrebujete dodatne informacije, se obrnite na centralno banko v svoji državi.

Center za analizo ponaredkov

ECB skrbno spremlja tehnološki napredek na področju tiskanja in reproduciranja ter beleži število zaseženih ponaredkov. Ponaredke analizirajo centralne banke v euroobmočju in Center za analizo ponaredkov v ECB, ki zbira in obdeluje tehnične in statistične informacije o ponaredkih. Te informacije so na voljo policijskim službam posameznih držav in drugim organom, ki sodelujejo v boju proti ponarejanju. ECB tesno sodeluje tudi z Evropskim policijskim uradom (Europolom), ki deluje kot osrednji urad za usklajevanje dejavnosti za zaščito eura, ter z Mednarodno organizacijo kriminalistične policije (Interpolom) in Evropsko komisijo.

Preprečevanje nezakonite uporabe digitalnih slik bankovcev

Ker ponarejevalci vse pogosteje uporabljajo strojno in programsko opremo za obdelavo digitalnih slik, je centralnobančna skupina za preprečevanje ponarejanja – tj. mednarodna skupina več kot 30 centralnih bank, ustanovljena v Baslu na zahtevo guvernerjev centralnih bank držav G10 – razvila sistem za preprečevanje ponarejanja, ki onemogoča zajem in reproduciranje slik zaščitenih bankovcev. Sistem so prostovoljno sprejeli izdelovalci strojne in programske opreme. Visoko ločljive slike bankovcev je za upravičene namene vseeno možno pridobiti od ECB.

Če želite reproducirati visoko ločljive slike, nam pišite na naslov Euro-Banknotes-Images@ecb.europa.eu in pojasnite, zakaj jih potrebujete.

Vse strani v tem razdelku