Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Sedanji bankovci

Oblikovna podoba naših bankovcev je simbolna upodobitev evropskega povezovanja. Okna, portali in mostovi simbolizirajo odprtost in sodelovanje med ljudmi v Evropi.

Christine Lagarde, predsednica ECB

Prva serija

Prva serija eurskih bankovcev je bila izdana leta 2002, ko je bil uveden euro. Sestavlja jo sedem apoenov oziroma vrednosti: 5 €, 10 €, 20 €, 50 €, 100 €, 200 € in 500 €. Te bankovce postopno nadomešča druga serija, imenovana tudi serija Evropa, zato jih verjetno ne videvate več prav pogosto. Bankovci prve serije so zakonito plačilno sredstvo in bodo vedno obdržali vrednost. V obtoku bodo skupaj s serijo Evropa, dokler ne bodo porabljene obstoječe zaloge.

Serija Evropa

Druga serija, imenovana tudi serija Evropa, je bila razvita, da bi bili bankovci bolj varni pred ponarejanjem in bolj trpežni. Zato jih je treba manj pogosto nadomeščati z novimi, kar zmanjšuje njihov vpliv na okolje in stroške obtoka.

Druga serija se imenuje serija Evropa, ker ima dva zaščitna elementa, ki vključujeta portret princese Evrope. Ta lik iz grške mitologije vzpostavlja vidno povezavo z evropsko celino in daje bankovcem bolj človeško noto. Serija Evropa vsebuje šest apoenov, ki so bili uvedeni postopno v več letih: 5 €, 10 €, 20 €, 50 €, 100 € in 200 €. Prvi bankovci so v obtok prišli leta 2013, a popolna je serija postala šele maja 2019, ko sta v obtok prišla bankovca za 100 € in 200 €.

Bankovec za 500 € ni bil vključen v serijo Evropa in se od 27. aprila 2019 ne izdaja več. Enako kot vsi ostali apoeni eurskih bankovcev bodo tudi bankovci za 500 € vedno obdržali vrednost in jih je mogoče kadarkoli zamenjati v vsaki centralni banki euroobmočja.

Video: Novi obraz eura – Evropa

Oblikovanje in zaščita naših bankovcev

Apoeni

Raziščite eurske bankovce, kot jih niste še nikoli doslej. Spoznajte različne oblikovne in zaščitne elemente, ki jih imajo samo naši bankovci.

Raziščite bankovce v 3D

Oblikovni elementi

Obe seriji eurskih bankovcev predstavljata temo »Obdobja in slogi v Evropi«. Pa veste, da na nobenem bankovcu ni spomenik ali most, ki dejansko obstaja? Več o različnih oblikovnih elementih lahko izveste na spodnji povezavi. Ugotovite lahko tudi, kje je bil vaš bankovec natisnjen.

Oblikovni elementi sedanjih eurskih bankovcev

Zaščitni elementi

Eurski bankovci imajo več zaščitnih elementov, zato lahko tudi brez posebne opreme hitro preverimo, ali so pristni. Tu se lahko naučite, kako preveriti, ali je bankovec pristen ali ponarejen – z metodo »otip-pogled-nagib«.

Kako preverimo pristnost bankovca

Vaše mnenje šteje

In kaj pravite vi?

Vabimo vas, da izpolnite kratko spletno anketo o vaših vsakodnevnih izkušnjah z bankovci. Tako nam boste pomagali, da jih ohranjamo na visoki kakovostni ravni.

Anketa

Vse strani v tem razdelku