Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Glavna stavba ECB

Sodobna stavba za sodobno centralno banko.

Zgradba, ki se nahaja na Sonnemannstrasse 20, je bila dokončana novembra 2014. Z vključitvijo objekta Grossmarkthalle (nekdanje frankfurtske veleprodajne tržnice) združuje zgodovinske in sodobne elemente ter je edinstven razpoznavni znak mesta.

Glavna stavba ECB

Izhodiščno vizijo za nove prostore ECB je navdihoval enotni evropski trg z lastno valuto. Po temeljiti analizi je bilo ocenjeno, da je zgradba Grossmarkthalle primerna za to, da ECB tam zgradi svoje pisarniške prostore.

Glavna stavba ECB – od zasnove do izgradnje

Energijski koncept

Energetska učinkovitost je bila glavno vodilo pri načrtovanju zgradbe. Ta ima sistem zbiranja in recikliranja deževnice, toplota, ki nastaja v računalniškem centru zgradbe, pa se uporablja za ogrevanje pisarn. Zgradbo grejejo in hladijo tudi geotermalne sonde, ki so vgrajene v temelje zgradbe.

Več o varstvu okolja v ECB

Spominsko obeležje

Obdobje med leti 1941 in 1945 predstavlja zelo temno poglavje v zgodovini Grossmarkthalle – kletni prostori v vzhodni krilni stavbi so se namreč uporabljali za deportacijo Judov. Danes je v nekdanjem zbirnem centru spominsko obeležje žrtvam holokavsta.

Več o spominskem obeležju Preživela pripoveduje svojo zgodbo

Pospešeni posnetek gradnje

Od tržnice za sadje in zelenjavo do novih prostorov Evropske centralne banke: od zasnove do izgradnje je preteklo zgolj dobrih deset let, v vzhodnem delu Frankfurta pa je nastal protipol nebotičnikom v središču mesta.

Nova stavba v številkah

185m

185 metrov visok pisarniški nebotičnik

250m

250 metrov dolga Grossmarkthalle

120,000m2

120.000 m2 veliko zemljišče

700trees

700 novo zasajenih dreves na zemljišču

6,000panels

6.000 okenskih panelov na fasadi pisarniškega nebotičnika

73km

73 km obnovljenih fug na fasadi

Vse strani v tem razdelku