Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Vsi potrebujemo stabilnost

Stabilnost je naše delo

Ali pomislite na ECB, ko kupujete kruh in mleko, varčujete za koncert ali odpirate bančni račun? Verjetno ne. In vam tudi ni treba. V ECB za vas delamo v zakulisju, tako da se lahko osredotočite na stvari, ki so v vašem življenju zares pomembne.

Kaj torej delamo za vas? Naša glavna naloga je stabilizirati cene v euroobmočju. Če se to sliši nekam abstraktno, vam bomo na tej strani upamo pokazali, kaj to pomeni v praksi. V osnovi vam olajšujemo delo, ko načrtujete prihodnje podvige, varčujete in vlagate v svojo prihodnost.

Več o tem, kako s svojim delom vplivamo na vas Poglejte si tudi stran na Instagramu

Kdo ali kaj je ECB?

Smo centralna banka za 20 držav, ki uporabljajo euro. Naša glavna naloga je, da stabiliziramo cene, s čimer skrbimo, da vaš denar ohranja vrednost in da gospodarstvo okrog vas raste. To je en način, kako zagotavljamo stabilnost. Če želite spoznati še druge, si oglejte spodnji video.

Ščitimo vrednost vašega trdo prisluženega denarja

Ko plačate kavo, se vam ni treba bati, da vaš bankovec ali kartica ne bi bila sprejeta. Tudi dnevni prihodki lastnika kavarne, vključno z vašo kavo, bodo na računu banke v euroobmočju na varnem. In ko bo lastnik plačal zaposlene, bo denar gladko stekel na njihove račune.

Ste kdaj podrobneje pogledali denar v svoji denarnici?

Odgovorni smo za eurske bankovce, katerih pristnost ščitimo s celo vrsto zaščitnih elementov. Seveda pa je euro še veliko več kot le varno plačilno sredstvo. Je naša skupna valuta, s katero lažje potujemo, študiramo ali delamo v tujini. Euro nas zbližuje in povezuje povsod v Evropi.

Smo Evropejci in delamo za Evropo – za vas!

Zaposleni v ECB prihajamo iz vse Evrope in smo ponosni, da delamo za 346 milijonov Evropejcev in Evropejk, ki vsak dan uporabljajo euro. V tesnem sodelovanju s centralno banko v vaši državi si prizadevamo zagotoviti finančno stabilnost za državljane Evrope – za ljudi, kot ste vi.

Bi radi izvedeli še več?

Če vas zanima, kaj delamo in kako to vpliva na vaše življenje, je tu nekaj dobrih izhodišč.

Kaj dela ECB in kaj to pomeni za vas

Predstavljamo deset primerov, kako z našim delom koristimo vam.

Več o našem delu
ECB in Eurosistem v treh minutah

Oglejte si triminutni video o vsem, kar delamo za vas.

Predvajaj
Še več?

Preberite pojasnjevalne članke in preverite svoje znanje s kvizi.

Izobraževalna gradiva

Vse strani v tem razdelku