Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Letno poročilo

Letno poročilo opisuje naloge in dejavnosti Evropskega sistema centralnih bank (ESCB) ter poroča o denarni politiki Eurosistema. Navadno je objavljeno spomladi naslednjega leta, eden od članov oz. članic Izvršilnega odbora ECB pa ga predstavi Evropskemu parlamentu.

2022

v številkah

+3,5%

Gospodarska rast je oslabela

Gospodarstvo je v prvi polovici leta še naprej okrevalo po pandemiji, v drugi polovici pa je znatno oslabelo.V celoti se je BDP povečal za 3,5%.

Več o gospodarski rasti
+250točk

ECB je začela zviševati obrestne mere

Svet ECB je julija prvič po več kot desetih letih zvišal ključne obrestne mere ECB in tako končal obdobje negativnih obrestnih mer denarne politike. Obrestne mere je v drugi polovici leta zvišal za 250 bazičnih točk, da bi inflacijo zopet približal 2-odstotnemu srednjeročnemu cilju.

Več o denarni politiki
20let

20. obletnica eurske gotovine

Uvedba eurskih bankovcev in kovancev leta 2002 je bila mejnik v evropski zgodovini, v žepe pa smo dobili otipljiv znak evropskega povezovanja.

Več o eurski gotovini

Predstavitev v Evropskem parlamentu

Luis de Guindos je letno poročilo predstavil Odboru Evropskega parlamenta za ekonomske in monetarne zadeve. Preberite si govor, ki ga je imel ob tej priložnosti.

Govor

Celotno poročilo

Poročilo predstavlja dejavnosti ECB in oceno gospodarskih razmer v lanskem letu.

Celotno poročilo

Odziv ECB na resolucijo

V odzivu ECB, ki je bil objavljen ob predstavitvi Letnega poročila ECB 2022 Evropskemu parlamentu, so odgovori na vprašanja in zahteve, ki jih je Evropski parlament podal v svoji resoluciji o Letnem poročilu 2021.

Odziv ECB

Zaključni račun

Zaključni račun prikazuje finančno stanje ECB in rezultate njenih operacij. Je sestavni del letnega poročila, vendar je objavljen že februarja. Poleg najnovejše objave so na voljo tudi prejšnji zaključni računi.

Zaključni račun
GLEJTE TUDI

Več o tej temi

Obveznosti poročanja

ECB je neodvisna institucija z zakonsko pravico, da po lastni presoji uporablja različne instrumente, ki jih potrebuje, da bi opravljala svoje naloge in izvajala svoj mandat. Nujna protiutež neodvisnosti je demokratična odgovornost.

Odgovornost

Spletni prenosi

Predsednica ECB in drugi člani oz. članice Izvršilnega odbora redno nastopajo pred Evropskim parlamentom.

Predstavitve v Evropskem parlamentu

Vse strani v tem razdelku