Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Éves jelentés

Az Éves jelentésben a Központi Bankok Európai Rendszerének (KBER) feladatait és tevékenységeit ismertetjük, és az eurorendszer monetáris politikájáról számolunk be. Rendszerint a tárgyévet követő tavasszal tesszük közzé, és az EKB valamelyik igazgatósági tagja nyilvános meghallgatáson mutatja be az Európai Parlamentnek.

2021

A számok tükrében

+3,5%

Lassult a gazdasági növekedés

Az év első felében folytatódott az euroövezeti gazdaság pandémiából való kilábalása, ám a második félévben jelentős gyengülés következett be. A GDP összességében 3,5%-kal nőtt.

Bővebben a gazdasági növekedésről
+250bázispont

Az EKB elkezdte emelni irányadó kamatlábait

A Kormányzótanács júliusban több mint egy évtizede első ízben emelte meg az EKB irányadó kamatlábait, amivel véget vetett a negatív kamatok korának. A kamatlábak az év második felében 250 bázisponttal nőttek,hogy az infláció visszatérjen a 2%-os középtávú cél közelébe.

Monetáris politikánk
20év

Ebben az évben volt az eurokészpénz bevezetésének 20. évfordulója

Az eurobankjegyek és ‑érmék 2002. évi bevezetése kiemelt esemény volt az európai történelemben, amellyel az európai integráció kézzelfogható jelképe került a pénztárcáinkba.

Bővebben

Beszámoló az Európai Parlamentnek

Olvassa el Luis de Guindosnak az Európai Parlament Gazdasági és Monetáris Bizottsága előtt az Éves jelentés bemutatása kapcsán mondott beszédét.

Olvassa el a beszédet

Teljes jelentés

Tekintse át az EKB által hozott intézkedéseket és a gazdaság tavalyi évére vonatkozó értékelésünket.

Tekintse meg a teljes jelentést

Visszajelzési nyilatkozat

Az EKB 2022. évi Éves jelentésének az Európai Parlament elé terjesztése alkalmából megjelent, a visszajelzéseinket tartalmazó nyilatkozatban választ adunk az Európai Parlamentnek az előző évi Éves jelentésről szóló állásfoglalásában megfogalmazott kérdéseire és kéréseire.

A teljes nyilatkozat

Éves beszámoló

Az éves beszámolóban bemutatjuk pénzügyi helyzetünket és műveleteink eredményeit. A beszámoló része az Éves jelentésnek, de már korábban, februárban közzétesszük. Tekintse meg a legutóbbi és a korábbi beszámolókat.

Éves beszámoló
LÁSD MÉG

További kapcsolódó tartalom

Adatszolgáltatási kötelezettségek

Az EKB független intézmény, amely saját hatáskörben dönti el, hogy feladatai ellátásához és megbízatásának teljesítéséhez milyen eszközöket alkalmaz. Az elszámoltathatóság a függetlenség szükségszerű velejárója.

Elszámoltathatóság

Webes közvetítések

Az EKB elnöke és más igazgatósági tagok rendszeresen megjelennek az Európai Parlament előtt.

Meghallgatások az Európai Parlamentben

Ebben a szekcióban található oldalak