Keresési lehetőségek
Home Média Kisokos Kutatás, publikációk Statisztika Monetáris politika Az euro Fizetésforgalom, piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Monetáris politika

A monetáris politika az árstabilitással járul hozzá legjobban a gazdasági növekedéshez

Az Európai Központi Bank elsődleges célja az árak stabilan tartása. Az euro értékének megóvásáért folyó munkánk az euroövezetben élőket szolgálja. Ebben a részben megismerkedhetnek a pénzpolitikai stratégiánkkal, az alkalmazott eszköztárral, és hogy miként hatnak ki ezek a mindennapjainkra.

Monetáris politikai döntések

Hathetente határozunk a követendő pénzpolitikáról. Ilyenkor meghatározzuk az ahhoz szükséges lépéseket, hogy az infláció 2% alatt, de ahhoz közel maradjon. Közvetlenül a döntés meghozatala után az elnök és az alelnök sajtótájékoztatón ad részletes indoklást.

Monetáris politikai sajtóértekezletek

Stratégiai felülvizsgálat

2020 januárjában elindítottuk stratégiánk felülvizsgálatát. Célunk, hogy monetáris politikánk ma is és holnap is megfeleljen a rendeltetésének. Árstabilitási megbízatásunk keretében a stratégiát körültekintő elemzéssel, nyitottan gondolkodva minden szemszögből felülvizsgáljuk.

A pénzpolitikai stratégia felülvizsgálata

Monetáris politikai stratégiánk

Itt megtudhatja az olvasó, miért törekszünk arra, hogy az inflációt 2% alatt, de ahhoz közeli szinten tartsuk. Ismerje meg a pénzpolitikai döntéseinket megalapozó kutató- és elemző munkát.

Bővebben

Miért fontos az árstabilitás?

A pénzpolitika legjobban az árstabilitással segíti a gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést. Biztosak lehetünk abban is, hogy a tárcánkban lévő pénz holnap is ugyanannyit ér. Így vásárlási, megtakarítási, hitelfelvételi és beruházói döntéseinket tájékozottan hozzuk meg.

További részletek az árstabilitásról

Eszköztár, intézkedések

A monetáris politikánk az árak stabilan tartása érdekében befolyásolja, hogy mennyit kell a hitelért cserébe fizetni, és mennyi pénzt lehet a megtakarításokon keresni. Olvasóink itt megismerkedhetnek az eszköztárunk és intézkedéseink működésével.

Bővebb információk az eszköztárunkról

Monetáris műveletek

Az irányadó kamatlábak meghatározása mellett nyílt piaci műveleteket végzünk. A műveletek legfrissebb számadatai itt nézhetők meg.

Bővebben
IDŐREND
Az EKB pénzpolitikai intézkedéseinek időrendje 2008 óta
ÁTLÁTHATÓSÁG

Ismerkedjen meg közelebbről a monetáris politikai döntéseinket megalapozó megfontolásokkal

MONETÁRIS POLITIKAI BESZÁMOLÓK

A döntéshozatalra irányuló kormányzótanácsi ülésekről beszámolót teszünk közzé, amelyben összefoglaljuk az elhangzott vitát.

Monetáris politikai beszámolók

GAZDASÁGI JELENTÉS

A Gazdasági jelentésünkben további részletek olvashatók azokról a gazdasági, pénzügyi és monetáris folyamatokról, amelyeken az EKB pénzpolitikai döntései alapulnak.

További információk
NEM RENDELKEZIK A SZÜKSÉGES HÁTTÉRISMERETTEL? TEKINTSE MEG A KISOKOST!
BŐVEBBEN
Mi a pénzpolitika?

Ebben a szekcióban található oldalak