Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Az eurobankjegyek környezeti lábnyoma

Az eurorendszer elkötelezett amellett, hogy az eurobankjegyeket a lehető leginkább környezetkímélővé tegye, miközben biztosítja a készpénz széles körben való elérhetőségét és elfogadottságát.

Piero Cipollone, az EKB Igazgatóságának tagja

Az eurorendszer készpénzstratégiája felvázolja az eurokészpénz iránti elkötelezettségünket. A készpénz gazdaságunk kulcsfontosságú eleme, ezért biztosítani kívánjuk, hogy mindenki számára elérhető és hozzáférhető maradjon, továbbá gondoskodnunk kell arról is, hogy a bankjegyek a lehető legkörnyezetbarátabbak legyenek.

Mi a környezeti lábnyoma az eurobankjegyekkel történő fizetésnek?

Ha valaki egy éven keresztül eurobankjegyeket használ fizetőeszközként, az egyenértékű 8 kilométernyi autóvezetéssel, állapítja meg a termék környezeti lábnyomáról szóló tanulmány.

Az értékelés az Európai Bizottság által kidolgozott módszertanon alapul, és a 2004-ben végzett, az eurobankjegyek első sorozatának környezeti hatását mérő életciklus-értékelési tanulmányra épül. Az első tanulmány eredménye a környezeti hatások csökkentésére irányuló intézkedéseket hozott, például a 100%-ban fenntartható gyapot használatára való áttérést és a bankjegyhulladék lerakóba helyezésének tilalmát.

A tanulmány az eurobankjegyek teljes életciklusát vizsgálja, a nyersanyagbeszerzéstől és gyártástól kezdve a forgalmazáson át a megsemmisítésig. A tapasztalatok megmutatják, hol értünk el jó eredményeket, és segítenek a bankjegyek környezeti lábnyomának csökkentését szolgáló többféle lehetőség felderítésében.

Környezeti hatásvizsgálatunk főbb megállapításai

A környezeti hatás csekély

Egy személy éves eurobankjegy-forgalmának lábnyoma 8 kilométeres autóvezetés hatásának felel meg, vagyis teljes környezeti hatása csupán 0,01%-nak.

Bővebben az általános eredményekről

Már eddig is jó eredményeket értünk el

A fenntarthatóbb gyapot használata és a bankjegyhulladék lerakóba helyezésének tilalma már most is pozitív hatással jár.


Bővebben a munkánkról

A környezeti hatás fő területei

Mivel a bankjegyek sok éven át vannak forgalomban, környezeti lábnyomuk egyik fő oka forgalmazásuk.

Bővebben az okokról

A termék környezeti lábnyomára vonatkozó tanulmány


Előretekintés

Folyamatosan azon dolgozunk, hogy a bankjegyek környezetkímélőbbek legyenek, és megvizsgáljuk, miként lehetne javítani a bankjegygyártásban használt nyersanyagokat és összetevőket.

A bankjegykiadó automaták (ATM) gyártói és a bankok is lépéseket tesznek az ATM-ek és a készpénzciklus-infrastruktúra környezeti lábnyomának csökkentésére. Ugyancsak vizsgáljuk, hogy miként lehetne fenntarthatóbb üzemanyagokkal és energiaforrásokkal csökkenteni a bankjegyszállítás környezeti lábnyomát.

Széles körű kutatások és fejlesztések vannak folyamatban, amelyek célja alternatív bankjegyhulladék-gazdálkodási módszerek azonosítása, például újrafeldolgozás és újrafelhasználás révén.

A termék környezeti lábnyomáról szóló tanulmány eredményeit figyelembe fogjuk venni a jövőbeli eurobankjegyek fejlesztése során.


További információk

További részletek

További információkért tekintse meg a termék környezeti lábnyomára vonatkozó tanulmányról szóló gyakori kérdéseket.

Gyakori kérdések

A média számára

A kapcsolódó sajtóközlemény a termék környezeti lábnyomáról szóló tanulmány főbb részeit emeli ki.

Sajtóközlemény

Ebben a szekcióban található oldalak