Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Makrogazdasági prognózis

A makrogazdasági prognózis célja a gazdaság jövőbeli állapotának átfogó előrejelzése és értelmezése, amely során felhasználjuk a gazdasági növekedéssel, az inflációval, a bérekkel, a munkanélküliséggel és a kereskedelemmel kapcsolatos információkat.

Az eurorendszer és az EKB szakértői az euroövezet és a tágabb világgazdaság kilátásait lefedő makrogazdasági prognózisokat készítenek. Ezek segítik az EKB Kormányzótanácsának a gazdasági folyamatokat és az árstabilitást fenyegető kockázatokat értékelő munkáját.

A prognózisokat évente négyszer, márciusban, júniusban, szeptemberben és decemberben tesszük közzé.

2024. március
Áttekintés

Inflációs kilátások

Az infláció az elkövetkező pár évben várhatóan visszaesik, de lassabban, mint 2023-ban. A lecsengőben levő költségoldali nyomás és az EKB monetáris politikájának hatására a HICP-infláció a 2023-as 5,4%-ról 2024-ben 2,3%-ra, 2025-ben 2,0%-ra, 2026-ban pedig 1,9%-ra csökken.

Bővebben
A várható bruttó hazai termék (GDP)

A gazdaság a közeljövőben gyengén teljesít a szigorú finanszírozási feltételek és a megingott bizalom környezetében. Az infláció visszaesésével párhuzamosan a háztartások jövedelmei bővülni kezdenek, a külső kereslet megerősödik, és a reál-GDP 2024-ben 0,6%-kal, 2025-ben 1,5%-kal, 2026-ban pedig 1,6%-kal nő.

Bővebben

Teljes jelentés

A teljes jelentésben olvasható az euroövezeti gazdaság kilátásairól szóló részletes értékelés.

Itt olvasható a jelentés

Aktuális és korábbi prognózisok

Itt összevethetők a múltbeli inflációs és gazdasági növekedési prognózisaink, és letölthetők az euroövezetre és az euroövezet országaira vonatkozó korábbi prognózisok.

Az összes makrogazdasági prognózis

Ebben a szekcióban található oldalak