Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Hogyan működne a digitális euro?

Képzeljük el, hogy kiveszünk egy bankjegykiadó automatából (ATM) 100 €-t. Ezzel a bankszámla-egyenlegünk 100 €-val csökken ugyan, de ennyivel több a készpénzünk fizetéshez.

Ugyanez a folyamat érvényes a digitális eurónál is azzal a különbséggel, hogy a bankszámlán lévő pénzt nem készpénzre, hanem digitális euróra váltanánk.

A digitális euróról bővebben

Az első lépés a digitális euróhoz tartozó pénztárca létrehozása a bankban, vagy más kijelölt helyen, például postahivatalban.

A digitális eurotárca létrehozása után a csatolt bankszámlán keresztül vagy készpénzbefizetéssel tölthetnénk rá pénzt, és már fizethetnénk is a tárcában levő digitális euróval.

Amikor digitális euróban kapunk pénzt, egy bizonyos összeghatárig benn tarthatnánk a digitáliseuro-tárcában, vagy áttehetnénk a bankszámlánkra – akár manuálisan, akár automatikusan.

A digitális euróban való fizetés mindig biztonságos és azonnali lenne – akár ténylegesen üzletben, akár az online vagy személyközi forgalomban.

Mikor használhatnánk digitális eurót?

Mindennapi vásárlás

Akár kávét veszünk reggel, akár a bébiszitternek fizetünk, használhatjuk a digitáliseuro-tárcát. A digitális euro rendelkezésre állna az üzletekben, az interneten vagy személyek közötti bármely elektronikus fizetéshez.

Fizetés barátok között

Telefonnal vagy órával közvetlenül fizethetnénk egyik pénztárcából a másikba, mintha csak megadnánk a barátunknak készpénzben a kölcsönt – mégpedig mind online, mind offline.

Utazás külföldre

Amikor más euroövezeti országba látogatunk, vinni szoktunk magunkkal készpénzt, hogy biztosan tudjunk fizetni, és ne kelljen külön fizetni a készpénzfelvételért. Digitális euróval az euroövezet bármely pontján térítésmentesen fizethetnénk.

Online vásárlás

A digitális euro olyan helyzetekben is elérhető lenne, amikor a készpénz nem használható, például online vásárláskor. Biztonságos és egyszerű fizetési módot kínál, amely mögött az EKB, tehát közintézmény fedezete áll.

További funkcionalitások

Ismétlődő kifizetések

Napi kiadásaink nagy része olyan rendszeres kifizetéseket tartalmaz, mint például a hónap elején a lakbér vagy a gyermekellátásért fizetett díj. Ezért a digitális euro az automatizált fizetést is lehetővé tenné a funkciót használni kívánóknak.

Ugyanakkor soha nem válna belőle programozható pénz, olyan digitális pénz, amelyet korlátozott célra vagy időtartamra, például utalványként használnak.

Ezzel szemben a digitális euro nem lenne korlátozva, és mindig megőrizné az értékét. Nem szeretnénk korlátozni abban a tekintetben, hogy az adott személy vagy vállalkozás hol, mikor és milyen partnerrel használhatja.

Felső összeghatár

A személy vagy vállalat által a digitáliseuro-tárcában tartható digitális euro mennyiségére felső értékhatár vonatkozna, hogy megelőzzük a bankokban elhelyezett betétekből való túlzott mértékű pénzkiáramlást, ami védi a pénzügyi stabilitást.

Azok a felhasználók, akik a meghatározott összeghatárnál többet szeretnének kifizetni, úgy tehetnék ezt meg, hogy digitális pénztárcájukat a bankszámlájukhoz kapcsolják.

Ebben a szekcióban található oldalak