Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

GYIK a készpénzről

Eltűnik a készpénz a közeljövőben?

Nem. Belátható időn belül nem változik meg a készpénz mint alapvető fizetőeszköz szerepe. A készpénz értéket hordoz, eredetisége megbízhatóan megállapítható, és nem igényli harmadik fél közreműködését a fizetéshez. Nincs még egy fizetőeszköz, amely olyan sikeresen megfelelne mindhárom feltételnek, mint a készpénz.

Elavul-e a készpénz az elektronikus fizetés terjedésével párhuzamosan?

Nem. A készpénz egyedi jellemzőinek köszönhetően a jövőben is fontos marad. Igaz ugyan, hogy sokunknak kényelmes lehet digitális formában fizetni, ez a mód mégsem felel meg mindenkinek. Az elektronikus fizetés tehát nem veszi át a készpénz helyét, hanem azzal párhuzamosan lesz jelen.

Visszautasíthatják-e a kereskedők a készpénzes fizetést?

Az Európai Bizottság az euro mint törvényes fizetőeszköz szakértői csoportjának jelentése alapján kiadta a 2010/191/EU ajánlást, amelyben a következőt állapítja meg a készpénzelfogadási kötelezettségről:

  • A kiskereskedelmi egységek csak abban az esetben utasíthatják vissza a készpénzfizetést, ha mindkét fél beleegyezett más fizetőeszköz használatába.
  • Nem elegendő a kiskereskedelmi egységben kihelyezni feliratot vagy plakátot, amelyen közlik, hogy nem fogadnak el készpénzt vagy bizonyos bankjegycímletekben való fizetést. A kiskereskedőnek elfogadható indokkal kell szolgálnia, például azzal, hogy nehézségbe ütközik elegendő váltópénz tartalékolása, vagy a nagy értékű készpénz jelenléte konkrét fizikai biztonsági kockázatot okoz.
  • A polgároknak alapvető szolgáltatásokat nyújtó közintézmények nem alkalmazhatnak megszorításokat, és megfelelő ok nélkül nem utasíthatják vissza a készpénzes fizetést. A visszautasítással ugyanis aláásnák az eurobankjegyek és euroérmék törvényes fizetőeszközi minőségét, amely az európai uniós jog védelme alatt áll.

Rendelkeznek-e a nemzeti központi bankok a bankjegyek és érmék felett?

Igen. Az eurobankjegyek feletti rendelkezés az EKB és az eurorendszer nemzeti központi bankjainak hatáskörébe tartozik. Az euroérmék kibocsátása felett ezzel szemben az egyes tagállamok rendelkeznek, noha az EKB hagyja jóvá a tagállamok által kibocsátható érmék mennyiségét. Az érmeellátás logisztikájából és a tartalék érmeállomány tárolásából az összes nemzeti központi bank kiveszi a részét.

A kereskedelmi bankok hatáskörébe tartozik-e, hogy meghatározzák, valódi-e egy bankjegy?

Nem. Amennyiben valamely kereskedelmi banknál kétség merül fel egy eurobankjegy valódiságáról, átadják azt a nemzeti központi banknak (vagy az illetékes országos elemző hivatalnak), amely végső fokon dönt a bankjegy valódiságáról.

Létezik több eurobankjegy-sorozat?

Igen. Az eurobankjegyek első sorozatát (5 € – 500 €) 2002-ben bocsátottuk ki, és továbbra is törvényes fizetőeszköz. Az EKB és az eurorendszer nemzeti központi bankjai második eurobankjegy-sorozatot is bevezettek (Európé-sorozat néven is ismert), amelynek a címletei 5 €-tól 200 €-ig terjednek (az 500 €-s bankjegy kibocsátása megszűnt). Az Európé-sorozat bankjegyein új dizájnelemek, valamint továbbfejlesztett biztonsági elemek találhatók.

Minden kiskereskedőnek biztosítania kell a bankkártyás vásárláskor történő készpénzkifizetés (cashback), illetve a készpénzfelvétel lehetőségét? Minden országban elérhetőek ezek a szolgáltatások?

A cashback és bolti készpénzfelvételi szolgáltatások a készpénzfelvétel alternatív módjai, amelyek kiegészítik az ATM-eket és a bankfiókokat. A kiskereskedők döntik el, hogy kínálnak-e ilyen szolgáltatásokat vásárlóiknak. Felmérésünk szerint 2021-ben az euroövezeti kiskereskedők 11%-a kínált cashback és készpénzfelvételi szolgáltatásokat. Azonban még mindig vannak olyan euroövezeti országok, ahol ezek a szolgáltatások nem elérhetők.

Elkapható-e a koronavírus bankjegyről?

Az esetlegesen bankjegyről átkerülő vírusok mennyisége olyan csekély, hogy elhanyagolható a fertőzésveszély olyan más felületekhez képest, amelyekkel nap mint nap érintkezünk. Az EKB szorosan együttműködik európai laboratóriumokkal, ahol különféle felületeken vizsgálják a koronavírus viselkedését. Célunk, hogy a készpénz kezelése a lehető legbiztonságosabb maradjon. A témáról további információkat talál blogbejegyzésünkben.

Ebben a szekcióban található oldalak