Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Éves beszámoló

Az Európai Központi Bank (EKB) éves beszámolója az EKB mérlegpozícióját és működésének eredményeit mutatja be az év végén, és a következőket tartalmazza: a bank gazdálkodásáról szóló jelentés, a pénzügyi kimutatások (tehát a mérleg, az eredménykimutatás, a jelentősebb számviteli irányelvek összegzése és egyéb részletező pontok), a független könyvvizsgálói jelentés, valamint a nyereség, illetve veszteség felosztásáról szóló kiegészítő melléklet.

A pénzügyi kimutatások a vonatkozó jogszabályok által meghatározott számviteli irányelvekkel összhangban készülnek, és a Központi Bankok Európai Rendszerének és az EKB-nak a sajátosságait tükrözik. Itt további információkat találunk az EKB pénzügyi kimutatásainak előállításáról.

Az éves beszámoló az EKB Éves jelentésének szerves része. Februárban, az adott éves jelentést megelőzően jelenik meg.

2023

A főbb számok tükrében

674,5 €milliárd

Mérleg

Az EKB mérlegfőösszege 2023-ban – főként a monetáris politikai értékpapírok futamidejének lejárta miatt – 24,4 milliárd €-val csökkent összesen 674,5 €-ra.

Bővebb információk a mérlegről
6620 €millió

A pénzügyi kockázati céltartalékból felszabadított teljes összeg

A pénzügyi kockázatokra képzett céltartalékot teljes egészében felszabadították a 2023. évi veszteség részleges ellentételezésére, amely főként a TARGET nettó kötelezettségéből eredő kamatráfordításból származott.

További információk a céltartalékokról
1266 €millió

Az EKB éves vesztesége a pénzügyi kockázati céltartalék felszabadítása után

Az EKB tárgyévi vesztesége a mérlegben átvezetve elszámolásra kerül a jövőbeli nyereség terhére. A veszteség – amely egy hosszú, jelentős nyereséget felhalmozó időszakot követ – az eurorendszer árstabilitás fenntartására vonatkozó megbízatásának fontosságát és a szükséges politikai intézkedéseit tükrözi, és nem hat ki az eredményes monetáris politika folytatására vonatkozó képességére.

További információk az eredménykimutatásról
Kerekítés miatt a részösszegek nem feltétlenül adják ki végösszeget.

Ebben a szekcióban található oldalak