Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Multilaterális Szervezetek Etikai Hálózata (ENMO)

A Multilaterális Szervezetek Etikai Hálózatát (ENMO) 2010-ben hozták létre, és mintegy 50 multilaterális kormányközi intézmény etikai funkciójának vezető szakembereit tömöríti.

Küldetés

Az ENMO fórumot biztosít tagjainak az információ- és tapasztalatcserére, ami lehetővé teszi a tagszervezetek etikai funkciója számára a tudásbázis kibővítését, a szakmai kapacitások továbbfejlesztését, valamint a gyakorlati standardok és az alapvető feladatellátás előmozdítását.

Tagság

Az ENMO tagsága intézményi, és többek között, de nem kizárólag olyan multilaterális kormányközi szervezetek csatlakozhatnak hozzá, mint az Egyesült Nemzetek Szövetségének ernyője alá tartozó, valamint rokon szervezetek, továbbá nemzetközi és regionális pénzügyi intézmények.

Az EKB messzemenően elkötelezett az etikus viselkedés és a jó szervezetirányítás mellett, és 2019-ben csatlakozott a hálózathoz.

Az EKB a Multilaterális Szervezetek Etikai Hálózata 2021-es éves értekezletének házigazdája

Az ENMO-értekezleteket, amelyeket az ENSZ szervezetei, az IMF és a Világbank kezdeményez, minden évben más tagszervezet szervezi.

Az EKB 2021 júliusában és novemberében több mint 40 multilaterális kormányközi intézmény vezető etikai tisztségviselőjét látta vendégül a 13. éves ENMO-értekezleten, amelyre a koronavírussal kapcsolatos utazási korlátozások és biztonsági óvintézkedések miatt online formában került sor.

Lagarde elnök asszony a rendezvény megnyitóján arra biztatta a küldötteket, hogy – kiaknázva a sokféle nézőpontban és a kollektív tudás gazdag tárházában rejlő lehetőségeket – működjenek együtt, osszák meg és cseréljék ki a tapasztalatokat, készüljenek fel az eljövendő kihívásokra, és tanúsítsanak bátorságot a lehető legjobb etikai és feddhetetlenségi keretrendszerek kialakításakor.

2021. július 7–8-án a tagok megosztották egymással a bevált gyakorlatukat, és megvitatták az otthoni munkavégzésből és az „új normális” helyzetből eredő közös etikai nehézségeket és kockázatokat, valamint a belső, szabad véleménynyilvánítási kultúrával, illetve a munkahelyi hangulat felmérésével és javításának módjaival kapcsolatos kérdéseket. 2021. november 17–18-án a nemzetközi szervezetekben tapasztalható hátrányos megkülönböztetés és rasszizmus kérdését tekintették át az etikai vezetők szemszögéből, valamint foglalkoztak a közösségi oldalak személyes használatához fűződő etikai kockázatokkal.

A 13. éves ENMO-értekezletet a szervezők Olivia Graham emlékének ajánlják, aki az IMF néhai etikai tanácsadója és az ENMO hálózatának tevékeny támogatója volt.

Együttműködési felület
ENMO-portál (kizárólag tagoknak)

Ebben a szekcióban található oldalak