Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Miért van szükségünk digitális euróra?

A digitális euro egy további fizetési lehetőség lenne a készpénzfizetés mellett


Az emberek fizetési szokásai gyorsan változnak, és az euroövezetben a fogyasztók egyre inkább az elektronikus fizetést részesítik előnyben a készpénzfizetés helyett.

Ezért – az állami pénz szerepének megőrzése és a fizetőeszközbe vetett bizalom fenntartása érdekében – feltárjuk a biztonságos és általánosan elfogadott digitális euro előnyeit.

Kötelezettségünknek tekintjük, hogy a készpénzt továbbra is elfogadják az euroövezet minden pontján.

Pénzügyi innováció

A pénz evolúciója

Életünk számos aspektusa digitalizálódik. A pénzzel sincs ez másképp, de a készpénz továbbra is megmarad fizetési lehetőségként; nem cserélődik le. Ugyanakkor azért, hogy valutánk időtálló maradjon, az emberek fizetési preferenciáival összhangban fejlődnie kell. A mai készpénzhez hasonlóan a digitális euro erősítheti a befogadást és az adatvédelmet a digitális korban.

Megkönnyíti életünket

A digitális euro megkönnyítené életünket, mivel lehetővé tenné az egész euroövezetben általánosan elfogadott biztonságos fizetőeszközzel való fizetést. A készpénzhez hasonlóan ez a fizetési mód is ingyenes lenne mindenki számára az euroövezetben.

Erősebb Európa

A digitális euro még jobban megszilárdítaná az euroövezetet. Támogatná Európa stratégiai autonómiáját és monetáris szuverenitását, növelné a pénzforgalmi környezet versenyképességét és az Európán kívüli pénzforgalmi szolgáltatókkal szembeni rugalmasságát. A digitális euro a lakossági szektorban aktív pénzforgalmi szolgáltatókat további innovációra is késztetheti.

A jegybankpénz jelentősége

Mi a jegybankpénz?

Az EKB-ban teremtett pénzt jegybankpénznek nevezzük. A pénztárcánkban levő készpénz jegybankpénz, amelyhez az emberek jelenleg kizárólag bankjegyek és érmék formájában férnek hozzá.

A jegybankpénzt állami pénznek is nevezik, mert közintézmény – központi bank – bocsátja ki, tehát mögötte áll az állami szektor.

Mi a magánjellegű pénz?

A kereskedelmi bankok is teremtenek pénzt, például új hitel nyújtásával, amikor az összeg megjelenik a bankszámlánkon. Az ilyen pénzt magánjellegű pénznek nevezik, és magában foglalja a bankszámla-egyenlegeket, valamint a számla-megtakarításokat is. Jelenleg a betéti kártyával vagy hitelkártyával, illetve az online fizetési szolgáltatáson keresztül teljesített fizetés mind magánpénz-átutalásnak minősül, mivel a kereskedelmi bank által teremtett pénzt használ.

A digitális euro: a különbség áthidalása

Napjainkban az emberek nem férnek hozzá digitális formában állami pénzhez.

Célunk, hogy ötvözzük a jegybanki pénz előnyeit és azt a könnyedséget, ahogyan az emberek a mai világban fizetnek. Ezzel az állami pénzt a készpénzes forma mellett elektronikusan is rendelkezésre bocsátanánk. Ez megvalósulhat a digitális jegybankpénz – a digitális euro – létrehozásával.

Ebben a szekcióban található oldalak