Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

A digitális euro időrendi áttekintése és a projekt eddigi eredményei

A projekt előkészítő szakasza 2023 novemberében kezdődött, és megalapozza a digitális euro esetleges kibocsátását. Idetartozik a digitális euro rendszeréről szóló szabálykönyv véglegesítése, valamint a digitális euro platform és infrastruktúra fejlesztésére alkalmas szolgáltatók kiválasztása. Az előkészítő szakaszban kiterjedten tesztelünk és kísérletezünk, valamint kapcsolatot tartunk a nyilvánossággal és az egyéb érdekeltekkel azért, hogy a digitális euro megfeleljen a felhasználói igényeknek és az eurorendszer követelményeinek.

A projekt előrehaladását rendszeresen átfogó jelentésekben dokumentáljuk.

A digitális euro projekt eddigi eredményei

Előkészítő szakasz – 1. rész

Betervezett adatvédelem

A magánélet védelme és az adatvédelem a digitális euro szerves része. A digitális euro kialakítása a legkorszerűbb adatvédelmi intézkedésekkel történne. Offline funkcionalitásával készpénzhez közeli szintű adatvédelmet biztosítana.

További információk a digitális euróról és az adatvédelemről
Zökkenőmentes fizetési élmény Európa-szerte

A digitális euro lenne az első nyilvános európai digitális fizetőeszköz. A digitális euróról szóló szabálykönyvön alapulna: egységes szabály-, szabvány és eljárásrendszer, amely garantálja, hogy a digitális euróban való fizetésforgalom az egész euroövezetben azonos módon működjék.

További információk a digitális euróról és az adatvédelemről
A digitális euro megtervezése

Arra törekszünk, hogy a digitális euro kielégítse az online és offline fizetéshez kapcsolódó felhasználói igényeket. Megvizsgáltuk az egy felhasználóra engedélyezett digitális euro számlák számával, a felállított limitekkel, a digitális euro app-el és sok egyéb részlettel kapcsolatos kérdéseket.

Itt olvashat a tervezés eddigi eredményeiről

Eredményjelentés

Hogyan halad a digitális euro védelmével, szabálykönyvével és tervezési döntéseivel kapcsolatos munka?

Itt olvasható az elért eredményekről szóló teljes jelentés

A média számára

Ez a jelentés összefoglalja a 2023 novemberében elindított előkészítő szakasz első részében elért eredményeket, és felvázolja a következő lépéseket.

Sajtóközlemény megtekintése

A digitális euro projekt ütemterve

Az EKB 2020 októberében kiadott egy jelentést a digitális euróról, amelyben megvizsgálta a digitális jegybankpénz – a digitális euro – eurorendszer általi potenciális kibocsátását.

Kilenc hónappal később az EKB Kormányzótanácsa döntött a digitális euro projekt elindításáról. A projekt vizsgálati szakasza 2021 októberétől 2023 októberéig tartott, és az érdekelt felekkel, úgymint az uniós döntéshozókkal és a piaci szereplőkkel szoros együttműködésben tanulmányoztuk a tervezési lehetőségeket és elosztási modelleket. A megállapításokon alapul az 2023 novemberében kezdődő előkészítő szakasz elindításáról szóló döntés.

A projekt magas szintű menetrendjének megtekintése és letöltése

Az arról szóló döntést, hogy végső soron kibocsátunk-e digitális eurót, csak egy későbbi szakaszban, az Európai Unió jogalkotási folyamatának lezárultával fontoljuk meg.

Ebben a szekcióban található oldalak