Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

A jövőbeni bankjegyek

Húsz év után ideje felülvizsgálnunk bankjegyeink megjelenését, és közelebb hozni őket az európaiakhoz életkortól és háttértől függetlenül. 

Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke

Az első eurobankjegyek 2002. január 1-jén kerültek forgalomba. 

Azóta több, mint húsz év eltelt, és most új bankjegysorozat kibocsátására készülünk, amely forgalomba hozatalának időpontjáról később születik döntés. Az új tervek elkészítésébe bevonjuk a nyilvánosságot és a szakértőket, végül pedig az EKB Kormányzótanácsa dönt az új témáról és a dizájntervekről. 

Kiválasztottuk a jövőbeni eurobankjegyek két lehetséges témáját

Az EKB Kormányzótanácsa 2023. november 29-én úgy határozott, hogy két potenciális témát kiválasztva elindítja a következő újratervezési szakaszt. A választott témák: „az európai kultúra”, „folyók és madarak”. A döntéshez az euroövezetben élők preferenciáit vették alapul.

Bővebben a következő lépésekről

A nyilvánosság véleményének meghallgatása

2023 nyarán két felmérésben tártuk fel a nagyközönségnek a Kormányzótanács által előválogatott hét témakörrel kapcsolatos preferenciáit.

A jelentés megtekintése

Az újratervezési folyamat

2021 decemberében bejelentettük, hogy az eurobankjegyek újratervezésére készülünk. Alább bemutatjuk a folyamat egyes lépéseit, és hogy a nyilvánosság hogyan járulhat hozzá a végleges döntés kialakításához.

Bővebben

Miért van szükségünk új bankjegyekre?

Az új bankjegyek kifejlesztésével az a célunk, hogy fizetőeszközünk még biztonságosabb, hatékonyabb és fenntarthatóbb legyen.

Az eurorendszer készpénzstratégiája

TOVÁBBI KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK


Ebben a szekcióban található oldalak