Menu


Rólunk

Az Európai Központi Bank az euroövezet központi bankja

Az Európai Központi Bank (EKB) annak a 19 uniós tagországnak a központi bankja, amelyek átvették az eurót. Legfontosabb feladata az euroövezetbeli árstabilitás fenntartása és ezáltal az egységes pénznem vásárlóerejének megőrzése.Az EKB szervezeti felépítése

Az EKB európai uniós intézmény, az eurorendszer és az egységes felügyeleti mechanizmus központi szervezete. Ismerkedjen meg közelebbről szervezeti felépítésünkkel és fő döntéshozó testületünk, a Kormányzótanács tagjaival.

Döntéshozatal
Az EKB szervezeti ábrája
Az EKB küldetése

Küldetésünk Európa lakosainak szolgálata az árstabilitás fenntartásával és az euro értékének megőrzésével. Ismerkedjünk meg közelebbről az EKB küldetésével, az eurorendszerrel és az egységes felügyeleti mechanizmussal.

Az EKB küldetése
Mivel foglalkozunk?

Meghatározzuk az euroövezet monetáris politikáját, továbbá számos más feladatot, köztük például bankfelügyeleti funkciót is ellátunk.

Az EKB feladatkörei
EKB, a KBER és az eurorendszer
Elszámoltathatóság az európai lakosság felé

Tevékenységünkkel Európa lakosságának érdekeit szolgáljuk, és az Európai Parlamenten keresztül formálisan is elszámoltathatóak vagyunk. Az Európai Unióról szóló szerződések meghatározzák az elszámoltathatóság különféle csatornáit. Ezek egyike az éves jelentés.

Elszámoltathatóság
Éves jelentés