Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Pénzügyi stabilitás

A pénzügyi stabilitással összefüggésben az EKB-nak két fő feladata van:

A kockázati tényezők meghatározása

Az EKB az eurorendszer és a Központi Bankok Európai Rendszere többi központi bankjával együtt figyelemmel kíséri az euroövezet és az EU bankszektorában, valamint a pénzügyi rendszer egyéb szegmenseiben zajló ciklikus és strukturális folyamatokat.

Kockázatértékelés

A rendszerszintű kockázatoknak az euroövezeti és uniós pénzügyi rendszer stabilitására és ellenálló képességére gyakorolt potenciális hatását kvantitatív eszközökkel mérik fel: például az EKB makroszintű stresszteszt-keretrendszerével, hálózatelemzéssel és egyéb kapcsolódó modellezési eszközökkel. A makroszintű stresszteszt-keretrendszert gyakorta alkalmazzák a bankszektor (kedvezőtlen) makrogazdasági és pénzügyi eseményekkel szembeni ellenálló képességének előretekintő jellegű értékelésére.

A pénzügyi stabilitás terén az EKB az Európai Rendszerkockázati Testület részére is nyújt elemzési támogatást.

Makroprudenciális politika

Az SSM-rendelet 2014. november 4-i hatályba lépésével az EKB makroprudenciális eszközöket kapott a pénzügyi rendszerben esetlegesen felmerülő rendszerszintű kockázat leküzdésére. A makroprudenciális politika területén két megbízatása van:

Szigorúbb intézkedések alkalmazása

Az EKB – a vonatkozó uniós jogszabályokban meghatározott eljárások betartása mellett – a nemzeti hatóságok helyett az általuk előírtnál magasabb tőkepuffer-követelményeket és szigorúbb intézkedéseket alkalmazhat a rendszerszintű és makroprudenciális kockázatok kezelésére. A nemzeti hatóságok értesítését követően például a bankokra vonatkozó alábbi követelményeket szigoríthatja:

  • anticiklikus tőkepufferek;
  • rendszerkockázati pufferek (ha a nemzeti jogban alkalmazzák őket);
  • a rendszerszempontból fontos pénzintézetek többlettőkéje;
  • a pénzügyi szektoron belüli és ingatlankitettségre vonatkozó kockázati súlyok;
  • nagy nyitott kockázati pozíciókra érvényes korlátok;
  • további adatszolgáltatási követelmények.

Véleményezés és kifogásolás

A nemzeti hatóságok kötelesek értesíteni az EKB-t, ha makroprudenciális intézkedés bevezetését vagy módosítását tervezik. A bank megvizsgálja a tervezett intézkedést, és kifogást emelhet ellene. A nemzeti hatóságok a döntéshozatal előtt megfontolják az EKB észrevételeit.

Pénzügyi szabályozás

A pénzügyi intézmények és piacok szabályozása a makroprudenciális politika alapja. Az EKB elemzi a pénzügyi szabályozási, a pénzügyi felügyeleti, a pénzügyi stabilitási, valamint a pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos egyéb (pl. számviteli) európai és globális szintű szabályozói és felügyeleti kezdeményezéseket. Emellett makroprudenciális és pénzügyi stabilitási vonatkozású kérdésekben tanácsadói funkciót tölt be, amelynek keretében saját maga és az eurorendszer nevében szabályozási és felügyeleti szakértelmével járul hozzá a nemzeti, nemzetközi és uniós jogszabálytervezetek kidolgozásához.

Ebben a szekcióban található oldalak