European Central Bank - eurosystem
Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

A készpénz szerepe

A gazdaságnak szüksége van a működéshez bizonyos pénzmennyiségre. Az euroövezetben a készpénz a meghatározó fizetőeszköz, mivel a napi fizetési tranzakciók többségét egyértelműen bankjegyekkel és érmékkel bonyolítjuk le. A készpénz a szociálisan hátrányosabb helyzetű emberekkel, például az idősekkel és a kisebb jövedelmű rétegekkel szembeni befogadó magatartás elengedhetetlen kelléke.

Ezenkívül a készpénzhasználatnak egyéb fontos funkciói és előnyei is vannak:

  • Szabadságot és autonómiát biztosít. A bankjegy és a pénzérme az egyedüli olyan pénzforma, amely a birtokunkban lehet harmadik fél bevonása nélkül. Készpénzzel berendezés, internet és elektromos áram nélkül is lehet fizetni, tehát akkor is használható, ha áramszünet van, vagy elvesztettük a bankkártyánkat.
  • Törvényes fizetőeszköz. A hitelezők, például az üzletek és az éttermek nem utasíthatják vissza a készpénzt, hacsak nem állapodtak meg előre a vevővel egyéb fizetési mód használatában. További tájékoztatásért lásd az Európai Bizottság 2010. március 22-i ajánlását (2010/191/EU).
  • Biztosítja a személyes adatok titkosságát. A készpénzes tranzakció tiszteletben tartja a magánélethez való jogunkat, védi személyes adatainkat a pénzügyi ügyletek során.
  • Elősegíti a befogadó környezetet. A készpénz azoknak is lehetővé teszi a fizetést és megtakarítást, akik nem férnek hozzá vagy egyáltalán, vagy csak korlátozottan a digitális pénzhez. Ezáltal sokat jelent a hátrányosabb helyzetű polgárok, például az idősek és a kisjövedelmű rétegek befogadásában.
  • Segít a kiadások nyomon követésében. A készpénzzel jobban ellenőrizhetjük a kiadásainkat, és kisebb a veszélye a túlköltekezésnek.
  • Gyors. A bankjeggyel és a pénzérmével azonnal teljesíthetjük a fizetést.
  • Biztonságos. A készpénz biztonságosnak bizonyult a kiberbűnözéssel, a csalással és a hamisítással szemben. Mivel központi banki pénz, nincs kockázata sem a fizető fél, sem a kedvezményezett szempontjából.
  • Értékőrző. A készpénz több, mint fizetőeszköz. Lehetővé teszi a megtakarítást a nemteljesítési kockázat nélkül. Hasznos a kisebb személyközi ajándékozásra és fizetésre. A szülők például kisebb összegeket rábízhatnak a gyerekeikre a kisebb vásárlásokhoz, vagy adhatunk pénzt barátnak vagy ismerősnek, hogy vegyen meg helyettünk valamit. A készpénz ezenkívül a gyerekek pénzügyi ismereteit is bővíti.

Ebben a szekcióban található oldalak