Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

A készpénz szerepe

A készpénz az euroövezeti boltokban leggyakrabban használt fizetőeszköz, amelyet bárki igénybe vehet.

A készpénzhasználatnak számos fontos funkciója és előnye van:

  • Szabadságot és autonómiát biztosít. A bankjegy és a pénzérme az egyedüli olyan pénzforma, amely a birtokunkban lehet harmadik fél közreműködése nélkül. Készpénzzel berendezés, internet és elektromos áram nélkül is lehet fizetni, tehát akkor is használható, ha áramszünet van, vagy elvesztettük a bankkártyánkat.
  • Törvényes fizetőeszköz. A hitelezők, például az üzletek és az éttermek nem utasíthatják vissza a készpénzt, hacsak nem állapodtak meg előre a vevővel egyéb fizetési mód használatában. További tájékoztatásért lásd az Európai Bizottság 2010. március 22-i (2010/191/EU) ajánlását az eurobankjegyek és az euroérmék törvényes fizetőeszközi minőségének hatályáról és joghatásairól.
  • Biztosítja a személyes adatok titkosságát. Készpénzes tranzakcióval a magánélet, a személyazonosság és a személyes adatok védelméhez való alapvető jogunk tiszteletben tartása mellett intézhetők a pénzügyek.
  • Előmozdítja a befogadást. A készpénz azoknak is lehetővé teszi a fizetést és megtakarítást, akik egyáltalán nem vagy csak korlátozottan férnek hozzá a digitális pénzhez. Ennélfogva meghatározó szerepe van a társadalmilag kiszolgáltatott helyzetben lévő polgárok, például az idősek és a kis jövedelmű rétegek integrációjában.
  • Segít a kiadások nyomon követésében. Készpénzzel jobban ellenőrizhetjük a kiadásainkat, és kisebb a veszélye a túlköltekezésnek.
  • Gyors. A bankjeggyel és a pénzérmével azonnal teljesíthetjük a fizetést.
  • Biztonságos. A készpénz biztonságosnak bizonyult a kiberbűnözéssel, a csalással és a hamisítással szemben. Mivel jegybankpénz, nincs kockázata sem a fizető fél, sem a kedvezményezett szempontjából.
  • Értékőrző. A készpénz több mint fizetőeszköz. Nemteljesítési kockázat nélkül teszi lehetővé a megtakarítást. Hasznos a kisebb személyközi ajándékozásra és fizetésre. A szülők például a kisebb vásárlásokhoz kisebb összegeket bízhatnak a gyerekeikre, vagy adhatunk pénzt barátnak vagy ismerősnek, hogy vegyen meg helyettünk valamit. A készpénz ezenkívül a gyerekek pénzügyi ismereteit is bővíti.

Ebben a szekcióban található oldalak