Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset

Käteisen tehtävät

Toimivassa taloudessa tarvitaan käteistä rahaa. Suurin osa arkiostoksista maksetaan käteisellä, sillä setelit ja kolikot ovat eniten käytettyjä maksuvälineitä euroalueella. Esimerkiksi ikäihmiset ja pienituloiset käyttävät usein mieluummin käteistä kuin sähköisiä maksuvälineitä, joten he tarvitsevat käteistä voidakseen osallistua yhteiskuntaan.

Käteisellä on monia tärkeitä tehtäviä ja etuja:

  • Käteinen antaa vapautta ja itsenäisyyttä rahankäyttöön. Setelit ja kolikot ovat ainoa rahan muoto, joka ei edellytä ulkopuolisia palveluntarjoajia. Käteisellä maksaessa ei tarvita sähköä, verkkoyhteyttä eikä laitteita, eli maksaa voi vaikka kortti olisi hukassa ja sähköt poikki.
  • Käteinen on laillinen maksuväline. Maksun saaja ei voi kieltäytyä käteismaksusta, jollei asiakkaan kanssa ole etukäteen sovittu muusta maksutavasta. Käteinen siis käy lähes kaikkialla kaupoissa ja ravintoloissa. Lisätietoa on 22.10.2020 annetussa Euroopan komission suosituksessa (2010/191/EU).
  • Käteinen takaa yksityisyyden. Yksi perusoikeuksiamme on yksityisyyden, henkilötietojen ja identiteetin suojaaminen raha-asioissa. Käteismaksuissa tämä suoja on taattu.
  • Käteinen on kaikkien käytettävissä. Sen avulla säästäminen ja maksaminen onnistuu niiltäkin, jotka eivät syystä tai toisesta käytä sähköistä rahaa, eli käteinen mahdollistaa kaikille osallistumisen yhteiskuntaan.
  • Käteinen helpottaa menojen seurantaa. Kun maksaa käteisellä, ei voi elää yli varojensa. Se auttaa pitämään kuluttamisen hallinnassa.
  • Käteisellä maksat nopeasti. Käteismaksu on perillä saajallaan saman tien.
  • Käteisellä maksat turvallisesti. Käteismaksut eivät ole alttiina verkkorikoksille. Petokset ja väärennöksetkin ovat harvinaisia. Käteinen on keskuspankkirahaa, joten maksaminen on riskitöntä niin maksajalle kuin maksun saajallekin.
  • Lisäksi käteisraha toimii arvon säilyttäjänä. Se ei ole vain maksuväline. Säästöön laitettu käteisraha ei ole riippuvaista minkään ulkopuolisen tahon maksukyvystä. Seteleitä ja kolikoita on myös mukava antaa toiselle lahjaksi tai korvaukseksi. Esimerkiksi vanhemmat voivat antaa lapselle käteisrahaa pieniin ostoksiin, tai käteistä voi antaa ystävälle tai tuttavalle ja pyytää tätä hankkimaan jotain itselleen. Käteisrahan avulla lasten talouslukutaito paranee.
KATSO MYÖS

Aiheeseen liittyvää sisältöä

Kaikki tähän osioon kuuluvat sivut