Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset

Eurojärjestelmän käteisstrategia

Olemme sitoutuneet huolehtimaan käteisestä ja varmistamaan, että maksaminen keskuspankin liikkeeseen laskemalla rahalla on aina mahdollista.

Eurosetelit ja -kolikot ovat laillisia maksuvälineitä kaikkialla euroalueella. Käteinen on tärkeä maksutapa, sillä se antaa valinnanvapautta ja lisää kaikkien ryhmien osallistumismahdollisuuksia yhteiskunnassa. 

Käteisstrategian tarkoituksena on varmistaa, että käteistä on saatavilla ja se hyväksytään jatkossakin sekä maksuvälineenä että arvon säilyttäjänä. Huolehdimme myös, että euroseteleissä käytetään uusinta teknologiaa ja että niiden käyttö ja tuotanto on turvallista ja ympäristöystävällistä.

Turvaamme käteisrahan tulevaisuuden monin tavoin


Takaamme euroseteleiden ja ‑kolikoiden saatavuuden

Varmistamme, että euroseteleitä ja ‑kolikoita on aina saatavilla. Kansalliset keskuspankit tarjoavat ilmaisia rahahuoltopalveluja ja pyrkivät myös järjestämään käteisen kierron niin edullisesti ja tehokkaasti kuin mahdollista. Otamme lisäksi huomioon, että eurokäteistä on tarvetta käyttää myös euroalueen ulkopuolella.

Lue lisää rahahuollon logistiikasta 

Autamme tuomaan käteispalvelut kaikkien saataville

Ihmisten ja yritysten on voitava käyttää rahojaan sujuvasti. Siksi tuemme pankkeja, jotta ne voivat tarjota riittävät käteispalvelut, kuten ilmaiset tai ainakin kohtuuhintaiset käteisnostot. Myös vähittäiskauppiaat voivat tarjota lisäpalveluna esimerkiksi käteisnostoja ostoksen yhteydessä tai ilman ostosta.

Lue lisää käteisen saatavuudesta

Varmistamme, että käteinen käy kaikkialla

Suurin osa euroalueen asukkaista pitää tärkeänä, että maksuja voi suorittaa käteisellä. Siksi onkin varmistettava, että käteismaksut hyväksytään kaikkialla. Käteinen antaa valinnanvapautta, ja sitä voivat käyttää nekin, jotka eivät käytä sähköisiä maksutapoja.

Lue lisää käteisen hyväksymisestä

Teemme euroseteleistä luotettavia ja innovatiivisia

Eurosetelit suojataan uusimmalla ja tehokkaimmalla tekniikalla, jonka ansiosta seteleitä on erittäin vaikea väärentää ja niiden aitous on helppo tarkastaa. Takaamme eurosetelien laadukkuuden, ja kehitämme parhaillaan tulevan eurosetelisarjan uutta ulkoasua.

Lue lisää uusista seteleistä

Pidämme setelit turvallisina ja kestävän kehityksen mukaisina

Varmistamme, että eurosetelien käyttö ja tuotanto ovat turvallisia ja ympäristöystävällisiä. Tutkimme ja testaamme esimerkiksi setelituotannon ja ‑kierron mahdollisia vaikutuksia kansanterveyteen ja ympäristöön. Tutkimme myös, miten eurosetelit voidaan tehdä ympäristön kannalta mahdollisimman kestäviksi.

Lue lisää eurosetelien ympäristöjalanjäljestä

Tutustu käteiseen tarkemmin


Käteisen tehtävät

Käteinen on yleisimmin käytetty maksuväline euroalueen myyntipisteissä, ja se on kaikkien käytettävissä. Käteisellä on monia tärkeitä tehtäviä ja hyötyjä.

Käteisen tehtävät ja hyödyt 

Kuluttajien maksutottumukset

EKP on tutkinut euroalueen kansalaisten maksutottumuksia pysyäkseen ajan tasalla kuluttajien maksukäyttäytymisen muutoksissa. 

Tutkimus kuluttajien maksutottumuksista 

Seteliparadoksi

Euroseteleiden kysyntä on viime vuosina jatkuvasti kasvanut, mutta seteleiden käyttö vähittäismaksuissa vaikuttaa vähentyneen. Tätä ilmiötä kutsutaan ”seteliparadoksiksi”.

Talouskatsaus 2/2021 

Vastauksia kysymyksiin

Poistuuko käteinen käytöstä lähitulevaisuudessa? Saako myyjä kieltäytyä hyväksymästä käteismaksua? Onko kansallisilla keskuspankeilla seteleihin ja kolikoihin liittyvää toimivaltaa?

Kysymyksiä ja vastauksia käteisrahasta

Kaikki tähän osioon kuuluvat sivut