Hakuehdot
Home Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisu Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:ss
Ehdotukset
Lajitteluperuste

Eurojärjestelmän käteisstrategia

”Setelit ovat tärkeitä talouden, identiteettimme ja kulttuurimme kannalta – ja me EKP:ssä kannamme ison vastuun siitä, että ihmiset voivat luottaa seteleihin.”

EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde

Vain euroseteleillä ja -kolikoilla on laillisen maksuvälineen asema euroalueella. Käteinen on ainoa julkisen sektorin liikkeeseen laskema rahan muoto, joka on kaikkien saatavilla ja mahdollistaa siten kansalaisten itsenäisen rahankäytön, yksityisyydensuojan ja osallistumisen yhteiskuntaan. Eurojärjestelmä (eli EKP ja euroalueen kansalliset keskuspankit) vastaa siitä, että käteistä on liikkeessä riittävästi, jotta kansalaiset ja yritykset voivat käyttää sitä maksamiseen.

Eurojärjestelmä huolehtii monin tavoin siitä, että käteisrahaa voidaan käyttää myös tulevaisuudessa.

Varmistamme eurosetelien ja ‑kolikoiden saatavuuden

Eurojärjestelmä varmistaa, että euroseteleitä ja ‑kolikoita on aina saatavilla. Kaikki kansalliset keskuspankit tarjoavat ilmaisia rahahuoltopalveluja maissaan, ja käteisen kierto pyritään järjestämään niin edullisesti ja tehokkaasti kuin mahdollista. Myös kansainvälisten markkinoiden tarpeet otetaan huomioon, sillä suuri osa euroseteleistä on euroalueen ulkopuolella. Jos joskus laskettaisiin liikkeeseen digitaalinen euro, se tulisi käyttöön käteisen rinnalle.

Autamme tuomaan käteispalvelut kaikkien saataville

Eurojärjestelmä haluaa kansalaisten ja yritysten pystyvän käyttämään omia rahojaan omien mieltymystensä ja maksutarpeidensa mukaan. Luottolaitosten yhteiskunnallinen vastuu käteispalvelujen tarjoajina tarkoittaa, että niiden on mahdollistettava kaikille kansalaisille ja yrityksille esimerkiksi ilmaiset tai ainakin kohtuuhintaiset käteisnostot. Lisäksi tuemme vähittäiskauppiaita, jotka tarjoavat lisäpalveluna esimerkiksi käteisnostot ja talletukset kaupan maksupäätteellä ostosten yhteydessä. Me myös tuemme pankkisektoria, jos setelien kysynnässä on yllättäviä piikkejä, ja varmistamme että käteismaksaminen onnistuu varmasti, vaikka sähköinen maksaminen ei tilapäisesti olisi mahdollista.

Huolehdimme siitä, että käteinen käy kaikkialla.

Käteinen on euroalueella edelleen suosituin tapa maksaa pieniä maksuja, ja eurojärjestelmä pitää tärkeänä, että käteisrahalla myös voi maksaa kaikkialla. Euroseteleillä ja ‑kolikoilla on laillisen maksuvälineen asema, ja ne ovat maksujärjestelmän kulmakivi. Kuluttajien tulee voida valita vapaasti, miten he suorittavat maksunsa. Kun käteinen kelpaa kaikkialla, kaikki pystyvät hoitamaan maksunsa, vaikkei heillä olisi mahdollisuutta sähköiseen maksamiseen. Julkiset palveluntarjoajat, kauppiaat ja yritykset eivät voi kieltäytyä vastaanottamasta käteismaksuja, paitsi jos käteisen käyttö on laissa kielletty tai jos maksajan kanssa on etukäteen sovittu muusta maksutavasta.

Kehitämme innovatiivisia ja turvallisia euroseteleitä

Eurojärjestelmä kehittää yhä turvallisempia seteleitä. Ne suojataan uusimmalla ja tehokkaimmalla tekniikalla, joka tekee niistä erittäin vaikeita väärentää ja helpottaa setelien aitouden varmistamista. Me varmistamme, että liikkeessä olevat eurosetelit ovat aitoja ja hyvälaatuisia. Pankit ja ammattimaiset rahan käsittelijät seuraavat tarkkoja sääntöjä tarkastaessaan seteleitä. Euroopan komission Perikles-ohjelma edistää myös turvatekijöiden kehittämistä eurokolikoille siltä varalta, että nykyisiä kolikoita halutaan päivittää. Eurosetelit suunnitellaan niin, että kaikki eurooppalaiset voivat tuntea ne omikseen.

Me huolehdimme, että setelit suunnitellaan turvallisiksi ja kestäviksi.

Eurojärjestelmä selvittää eurosetelien tuotannon ja käytön terveysvaikutuksia tieteellisen tutkimustyön ja testauksen avulla. Näin setelit pysyvät turvallisina. Kiinnitämme huomiota myös setelien ympäristöjalanjälkeen ja pyrimme pienentämään ympäristövaikutuksia uusilla tuotteilla ja prosesseilla. Haluamme varmistaa, että eurosetelit ja niiden valmistus ovat mahdollisimman kestäviä ja ympäristöystävällisiä.

KATSO MYÖS

Lisätietoa aiheesta

Kaikki tähän osioon kuuluvat sivut