Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset

Uusia euroseteleitä

Eurosetelit ovat olleet käytössä yli 20 vuotta, ja niiden ulkoasua on aika uudistaa niin, että kaikenikäiset ja -taustaiset eurooppalaiset voivat tuntea ne omikseen.

EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde

Ensimmäiset eurosetelit otettiin käyttöön 1.1.2002. 

Nyt yli 20 vuoden jälkeen suunnitteilla on uusi eurosetelisarja, joka otetaan käyttöön myöhemmin päätettävänä ajankohtana. Eurosetelien uutta ulkoasua suunnitellaan yleisön ja asiantuntijoiden avustuksella. Lopuksi EKP:n neuvosto valitsee setelien uuden teeman ja siihen sopivat kuva-aiheet. 

Uusille euroseteleille valittu kaksi teemavaihtoehtoa

EKP:n neuvosto päätti 29.11.2023 edetä eurosetelien uuden ulkoasun suunnittelussa seuraavaan vaiheeseen valitsemalla seteleille kaksi mahdollista teemaa: ”Eurooppalainen kulttuuri” sekä ”Joet ja linnut”. Teemavaihtoehdot valittiin euroalueen kansalaisten mieltymysten pohjalta.

Suunnittelun seuraavat vaiheet

Mielipidekysely setelien teemoista

EKP järjesti kesällä 2023 kaksi kyselyä, joissa selvitettiin, mikä EKP:n neuvoston valitsemista seitsemästä ehdotuksesta sopisi yleisön mielestä parhaiten uusien setelien teemaksi.

Tutustu kyselytutkimuksen tuloksiin

Suunnittelutyö

EKP ilmoitti joulukuussa 2021 aikovansa uudistaa eurosetelien ulkoasua. Tutustu suunnittelun eri vaiheisiin: sinäkin voit osallistua suunnitteluun ennen kuin teema lyödään lopullisesti lukkoon.

Lue lisää

Miksi seteleitä uudistetaan?

Uudistuksen tarkoituksena on tehdä euroseteleistä entistäkin turvallisempia ja käyttökelpoisempia ympäristöä, ilmastoa ja kustannuksia säästäen.

Eurojärjestelmän käteisstrategia

Kaikki tähän osioon kuuluvat sivut