Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Bancnotele viitoare

După 20 de ani, a sosit momentul să revizuim aspectul bancnotelor noastre pentru a le face mai accesibile europenilor de toate vârstele și din toate mediile.

Christine Lagarde, președinta BCE

Primele bancnote euro au fost introduse la data de 1 ianuarie 2002. 

Acum, după mai bine de 20 de ani, ne pregătim pentru o viitoare serie de bancnote. Decizia privind momentul lansării noii serii va fi adoptată într-o etapă ulterioară. Reproiectarea bancnotelor euro se va realiza cu ajutorul publicului și al experților înainte de adoptarea unei decizii finale de către Consiliul guvernatorilor BCE cu privire la noua temă și la elementele grafice. 

Două teme posibile selectate pentru viitoarele bancnote euro

La data de 29 noiembrie 2023, Consiliul guvernatorilor BCE a decis să treacă la următoarea etapă a procesului de reproiectare a bancnotelor euro cu două teme posibile: „Cultura europeană” și „Râuri și păsări”. Decizia s-a bazat pe preferințele cetățenilor din zona euro.

Consultă mai multe informații despre etapele următoare

Dăm ascultare publicului

În vara anului 2023, am efectuat două sondaje referitoare la preferințele publicului cu privire la cele șapte teme preselectate de Consiliul guvernatorilor.

Consultă raportul

Procesul de reproiectare

În luna decembrie 2021, am anunțat planurile noastre de redefinire a graficii bancnotelor euro. Consultă diferitele etape ale procesului și află cum îți poți aduce contribuția înainte de adoptarea deciziei finale.

Mai mult

De ce avem nevoie de bancnote noi?

Elaborăm bancnote noi pentru ca acestea să fie și mai sigure, eficiente și sustenabile.

Strategia privind numerarul a Eurosistemului

Toate paginile din această secțiune