Raportul de convergență
Raportul de convergență evaluează progresele înregistrate de statele membre ale UE din afara zonei euro, mai puțin Danemarca, care beneficiază de o clauză de exceptare, în direcția îndeplinirii criteriilor necesare pentru adoptarea euro. Acest raport se publică cel puțin la fiecare doi ani sau la solicitarea unui stat membru al UE care dorește să adere la zona euro.
Raportul de convergență din iunie 2024
Află detalii despre cea mai recentă evaluare a convergenței economice și juridice a statelor membre din afara zonei euro consultând raportul integral.
Vezi raportul integralPentru mass‑media
Din 2022, țările UE din afara zonei euro au înregistrat progrese limitate în ceea ce privește convergența economică cu zona euro.
Citește comunicatul de presăVREI SĂ AFLI MAI MULTE?
CONSULTĂ EDIȚIILE NOASTRE ANTERIOARE
Rapoartele Comisiei Europene
Similar BCE, Comisia Europeană publică, de asemenea, rapoarte de convergență destinate evaluării gradului de pregătire a statelor membre ale UE pentru adoptarea euro.
Consultă rapoartele Comisiei EuropeneAderarea la zona euro
Toate statele membre ale UE, mai puțin Danemarca, au obligația de a adopta moneda euro. În acest scop, acestea trebuie să îndeplinească mai întâi criteriile de convergență pe baza cărora se evaluează gradul lor de pregătire pentru aderarea la uniunea economică și monetară. Aruncă o privire pe harta noastră interactivă pentru a afla când au adoptat diverse țări moneda euro.
Aruncă o privire pe hartăPentru ascultătorii Podcastului BCE
Cum aderă o țară la zona euro? Am discutat acest aspect într‑un episod al podcastului nostru, în care am analizat cazul Croației.
Ascultă acest episod al podcastuluiCroația adoptă euro
La data de 1 ianuarie 2023, Croația a adoptat euro, devenind cel de‑al 20‑lea stat membru al zonei euro.
Află mai multe citind articolul din Buletinul economicTrecerea la euro a cauzat, într‑adevăr, inflație suplimentară în Croația?
Consumatorii din Croația au exprimat temeri cu privire la majorările prețurilor legate de trecerea la euro. Dovezile preliminare prezentate într‑un articol publicat pe Blogul BCE arată că trecerea de la kuna la euro a avut, până în prezent, un impact relativ redus asupra prețurilor de consum și asupra percepțiilor referitoare la prețuri în Croația.
Citește articolul publicat pe blog