Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Letonia (din 1 ianuarie 2014)

Letonia a aderat la zona euro la 1 ianuarie 2014. La această dată, euro a înlocuit lats-ul la un curs de schimb fixat irevocabil la 1 EUR = 0,702804 LVL. După o perioadă de două săptămâni în care ambele monede s-au aflat în circulație, lats-ul a încetat să reprezinte un mijloc legal de plată la 15 ianuarie 2014.

Preschimbarea lats-ului leton

Lats-ul poate fi preschimbat gratuit la cursul de schimb fix, la 302 oficii poștale din Letonia, până la data de 31 martie 2014. De asemenea, va putea fi preschimbat la bănci, în condiții identice, până la data de 30 iunie 2014.

Latvijas Banka va preschimba, de asemenea, bancnotele și monedele de lats leton la cursul de schimb fix, indiferent de sumă, pe o perioadă nelimitată. Acest serviciu este gratuit.

Alte bănci centrale naționale (BCN) din zona euro vor preschimba bancnote de lats leton, gratuit, în perioada 1 ianuarie-28 februarie 2014. Suma preschimbată este limitată la 1 000 EUR pe solicitant/tranzacție într-o zi.

Date importante în cadrul procesului de introducere a monedei euro
9.7.2013

Consiliul UE aprobă admiterea Letoniei în zona euro.

10.7.2013

Banca Centrală Europeană și băncile centrale naționale din zona euro încep să transporte bancnote euro la Latvijas Banka, banca centrală a Letoniei.

31.7.2013

Începe baterea monedelor euro letone.

1.10.2013

Prețurile din Letonia sunt afișate atât în lats, cât și în euro până la 31 decembrie 2014. Începe campania „Introducem corect moneda euro”.

1.11.2013

Începe transferul de bancnote și monede euro de la Latvijas Banka la băncile comerciale.

10.12.2013

Începe transferul de bancnote și monede euro de la băncile comerciale la companii, comercianți cu amănuntul și operatori de aparate de distribuire a numerarului.

10.12.2013

Seturi inițiale de monede euro, conținând fiecare cele opt cupiuri, sunt puse în vânzare la băncile comerciale.

1.1.2014

Bancnotele și monedele euro intră în circulație, iar conturile bancare sunt convertite în euro.

1.1.2014

Timp de două săptămâni, pentru a asigura o tranziție fără sincope, ambele monede – lats și euro – se află în circulație și pot fi utilizate pentru efectuarea plăților.

15.1.2014

Bancnotele și monedele euro devin unicul mijloc legal de plată.

31.3.2014

Termenul pentru preschimbarea bancnotelor și monedelor de lats la oficiile poștale

30.6.2014

Termenul pentru preschimbarea bancnotelor și monedelor de lats la băncile comerciale

Termen nelimitat

Bancnotele și monedele de lats pot fi preschimbate la Latvijas Banka pe o perioadă nedeterminată.

Campania de comunicare privind introducerea monedei euro

Banca Centrală Europeană (BCE) și Latvijas Banka au pregătit o campanie de comunicare pentru Letonia. Aceasta include:

  • elaborarea și distribuirea de publicații privind bancnotele și monedele euro și preschimbarea monedei naționale;
  • două videoclipuri scurte, în limbile engleză, letonă și rusă, privind preschimbarea monedei naționale și modalitatea de verificare a autenticității bancnotelor și monedelor euro;
  • Expoziția euro, desfășurată la Teatrul Dailes din Riga (Brīvības iela 75, LV-1001, Rīga) în perioada 25 octombrie-13 decembrie 2013;
  • Conferința la nivel înalt privind euro, organizată la data de 12 septembrie 2013.

Să ne unim forțele: Programul de parteneriat

Prin intermediul Programului de parteneriat se oferă materiale de comunicare întreprinderilor și altor organizații care doresc să participe la difuzarea informațiilor referitoare la bancnotele și monedele euro din Letonia.

Latvijas Banka și Banca Centrală Europeană te invită să te alături eforturilor lor de difuzare a „mesajului” euro. În calitate de partener, vei avea acces la informații privind euro pe care le poți transmite clienților, asociaților și angajaților tăi. Aceasta va asigura tuturor părților implicate obținerea de informații exacte și oportune din surse sigure.

Toate paginile din această secțiune