European Central Bank - eurosystem
Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Bancnote deteriorate

Pentru ca utilizatorii să aibă încredere în bancnotele euro, autenticitatea și un înalt nivel de calitate din punct de vedere vizual și tactil reprezintă condiții sine qua non ale acestora. Prin urmare, înainte de a le repune în circulație, băncile centrale naționale verifică toate bancnotele euro pentru a se asigura că acestea sunt autentice și nu prezintă semne de deteriorare sau de murdărie.

BCN dispun de aparate complet automate de procesare a bancnotelor pentru a verifica și a sorta bancnotele pe care le primesc, cu scopul de a menține standarde de calitate ridicate. În anul 2019, BCN au identificat aproximativ 5,1 miliarde de bancnote ca fiind necorespunzătoare pentru a rămâne în circulație și le-au înlocuit. Bancnotele murdare sau deteriorate sunt distruse.

Bancnotele euro care sunt uzate sau deteriorate (de exemplu, arse, rupte sau degradate parțial) și care îndeplinesc anumite criterii sunt preschimbate de băncile centrale naționale din zona euro. De exemplu, o bancă centrală națională va înlocui o bancnotă euro deteriorată dacă este prezentată mai mult de jumătate din aceasta sau dacă se poate dovedi că partea (mai mare) care lipsește a fost distrusă. Bancnotele euro uzate sau deteriorate în mod intenționat nu se schimbă.

În principiu, bancnotele sunt înlocuite gratuit. Se percepe o taxă în cazul bancnotelor euro care au fost deteriorate în mod accidental de către dispozitivele antifurt.

Pentru a afla adresa poștală a băncii centrale naționale din țara ta, consultă website-ul acesteia.

Toate paginile din această secțiune