Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Bancnote deteriorate și pătate cu cerneală

Bancnote deteriorate

Înainte de a le repune în circulație, băncile centrale naționale din zona euro depun eforturi pentru a asigura că toate bancnotele euro sunt autentice și că acestea nu sunt deteriorate sau murdare. Băncile centrale utilizează aparate complet automate pentru verificarea și sortarea bancnotelor pe care le primesc, în vederea menținerii unor standarde înalte de calitate. Bancnotele murdare sau deteriorate sunt distruse.

Pot să obțin înlocuirea sau rambursarea bancnotelor mele?

Băncile centrale naționale din zona euro înlocuiesc orice bancnote euro care au fost deteriorate, rupte sau avariate accidental, cu condiția îndeplinirii unor criterii. Dacă posezi mai mult de jumătate dintr-o bancnotă euro deteriorată, sau dacă poți demonstra că porțiunea lipsă a bancnotei a fost distrusă, banca centrală națională o poate înlocui. Bancnotele euro deteriorate sau avariate în mod intenționat nu sunt înlocuite.

Ca regulă generală, înlocuirea este gratuită. Contactează banca centrală națională din țara ta respectivă pentru mai multe informații.

Bancnote pătate cu cerneală

Ți s-a întâmplat vreodată să primești o bancnotă acoperită de cerneală?

Dacă cineva încearcă să îți înmâneze o bancnotă acoperită de cerneală, nu o accepta, probabil a fost furată. Unele bancnote pătate cu cerneală au fost degradate de dispozitive antifurt în urma unor activități infracționale. Cerneala provine de la sisteme inteligente de neutralizare a bancnotelor, care sunt activate atunci când infractorii deschid un container protejat în care se află numerar, precum un bancomat sau un seif dintr-un vehicul blindat. Odată cu declanșarea acestor sisteme antifurt, bancnotele furate devin inutilizabile și își pierd valoarea, reducându-se astfel riscul pentru comercianții cu amănuntul, bănci și alți agenți profesioniști care operează cu numerar de a deveni victimele infracționalității.


Deși cerneala reprezintă una dintre metodele cele mai frecvente de a împiedica utilizarea bancnotelor furate, se mai folosesc și alte instrumente de protejare a numerarului, precum lipiciul, care contopește într-un corp solid toate bancnotele din caseta unui bancomat. Dacă se încearcă extragerea bancnotelor individuale, acestea se rup în bucăți.


Cum se poate recunoaște o bancnotă furată pătată cu cerneală?

Când o bancnotă este pătată de un dispozitiv antifurt, cerneala de securitate pătrunde în bancnotă. Culorile celor mai des utilizate cerneluri de securitate sunt nuanțe vii de violet, verde, albastru, roșu sau negru. De regulă, cerneala se întinde dinspre margini către centrul bancnotelor, lăsând urme caracteristice. Uneori, produsele chimice folosite de infractori pentru îndepărtarea cernelii pot produce decolorări. Prin urmare, culorile originale ale bancnotelor ar putea fi, de asemenea, alterate și este posibil ca unele dintre elementele de siguranță să fie deteriorate sau chiar să dispară.

Toate bancnotele pătate cu cerneală sunt furate?

Nu. Dacă bancnota prezintă pete foarte ușoare sau doar câteva urme mici, iar marginile sunt intacte, atunci urmele au, cel mai probabil, o origine accidentală. Astfel de pete ar putea fi produse, de exemplu, de un stilou din care a picurat cerneală, și nu de un dispozitiv antifurt. Este puțin probabil ca bancnotele de acest tip să fi fost furate, ceea ce înseamnă că pot fi acceptate.


Cum procedez dacă mi se înmânează o bancnotă pătată în mod evident cu cerneală provenită de la un dispozitiv antifurt?

  • Nu o accepta, solicită o altă bancnotă. Nu poți avea certitudinea că persoana care îți oferă bancnota este proprietarul de drept al acesteia.
  • Refuză bancnotele înălbite sau decolorate, întrucât infractorii au încercat, cel mai probabil, să înlăture petele de cerneală lăsate de un dispozitiv antifurt prin spălarea sau înălbirea bancnotelor.

  • Dacă ai acceptat o bancnotă pătată cu cerneală, ar trebui să o duci la banca ta sau la o bancă centrală națională, menționând cum ai intrat în posesia ei. Banca centrală națională va verifica dacă petele de cerneală provin de la un dispozitiv antifurt, existând posibilitatea ca aceasta să sesizeze organele de poliție, care pot utiliza bancnotele ca probă în anchetele lor.

  • Poți avea dreptul la o rambursare în cazul în care, în timpul anchetelor, se constată că petele de cerneală provin de la un dispozitiv antifurt. Băncile centrale naționale pot preschimba bancnotele euro pătate de dispozitive antifurt numai la solicitarea proprietarului inițial al bancnotelor, care a fost victima activității infracționale în urma căreia s-a produs pătarea bancnotelor.

  • Dacă anchetele confirmă că petele de cerneală nu provin de la un dispozitiv antifurt și că bancnota a fost pătată accidental, vei primi o bancnotă nouă sau suma respectivă va fi creditată în contul de la banca ta.

Ai întrebări suplimentare? Articolul 3 din Decizia Băncii Centrale Europene privind preschimbarea bancnotelor euro deteriorate poate conține răspunsurile care te interesează.

Toate paginile din această secțiune