Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Procesul de reproiectare

În luna decembrie 2021, am anunțat planurile noastre de redefinire a graficii bancnotelor euro, care fac parte din procesul de elaborare a unor bancnote noi. Dorim să asigurăm că bancnotele rămân disponibile și accesibile și continuă să reprezinte un mijloc de plată sigur și eficient. 

Dorim, de asemenea, ca bancnotele să fie cât mai durabile și ecologice posibil. Din acest motiv, analizăm amprenta lor de mediu pentru a identifica posibilitățile de reducere, prin noi produse și procese, a impactului lor asupra mediului. Acest proces reprezintă, de asemenea, o ocazie de a spori caracterul incluziv al bancnotelor pentru toți europenii.

Consiliul guvernatorilor va decide cu privire la o nouă temă și noi elemente grafice, luând în considerare opiniile exprimate de public în sondaje și consilierea oferită de grupurile de experți.

Există două etape principale ale procesului:

  1. selectarea posibilelor teme viitoare;
  2. etapa de proiectare, inclusiv selectarea motivelor posibile și un concurs de grafică.

Vom continua să implicăm publicul și experții relevanți. Scopul nostru este de a asigura că tema și elementele grafice selectate sunt accesibile tuturor europenilor.

Principalele etape ale procesului de reproiectare

Selectarea unei teme pentru bancnotele noastre viitoare

La data de 29 noiembrie, Consiliul guvernatorilor BCE a decis să treacă la următoarea etapă a procesului de reproiectare a bancnotelor euro cu două teme: „Cultura europeană” și „Râuri și păsări”. Pentru a reflecta într-un mod cât mai larg posibil preferințele publicului, temele preselectate „Râuri: ape ale vieții în Europa” și „Păsări: libertate, reziliență, izvor de inspirație” au fost combinate într-o singură temă legată de natură, care se integrează în subiecte mai ample, precum mediul și sustenabilitatea.

Este foarte important pentru noi ca deciziile luate pe parcursul întregului proces să reflecte opiniile publicului european. Temele selectate au fost cele situate pe primele locuri în ordinea preferințelor atât în sondajul online al BCE, cât și în cel realizat de o companie externă de studii.

Teme posibile pentru viitoarele bancnote euro


Cultura europeană

Bogatul patrimoniu cultural al Europei și sectoarele sale culturale și creative dinamice întăresc identitatea europeană, creând un sentiment comun de apartenență. 

Cultura promovează valorile comune, incluziunea și dialogul în Europa și în întreaga lume. Aceasta reunește oamenii.

Râuri și păsări

Râurile și păsările nu cunosc frontiere, simbolizând libertatea și unitatea dintre europeni și legătura noastră cu natura. 

Europa se poate lăuda cu o mare varietate de râuri și păsări care ne inspiră și ne reamintesc de responsabilitatea noastră de a proteja mediul.

Dăm ascultare europenilor

De la începutul procesului de reproiectare, am consultat de două ori publicul european. 

În perioada decembrie 2021-martie 2022, am solicitat cetățenilor din toate țările zonei euro să ne împărtășească opiniile lor cu privire la posibile teme pentru viitoarele bancnotele euro.

Vezi afirmațiile din studiul calitativ privind noile teme pentru bancnotele euro.

Raportul integral Sinteză

În perioada iulie-august 2023, am efectuat un sondaj online pentru a oferi cetățenilor europeni posibilitatea de a-și exprima preferința cu privire la cele șapte teme preselectate, acest sondaj având peste 365 000 de respondenți. Pentru a asigura un eșantion reprezentativ, am solicitat, de asemenea, unei companii independente de studii să realizeze un sondaj similar în mai multe țări, în paralel cu sondajul online.

Consultă raportul și află mai multe despre rezultatele sondajului.

Raportul integral Sinteză

Consultarea experților

La sfârșitul anului 2021, am înființat Grupul consultativ tematic, un grup independent, multidisciplinar și divers, care cuprinde experți din întreaga zonă euro, având misiunea de a oferi consultanță cu privire la noi teme posibile pentru viitoarele bancnote. Pe baza contribuțiilor colectate în studiul calitativ, grupul a propus o listă de teme preselectate. 

Ulterior, Consiliul guvernatorilor BCE a analizat cu atenție dacă europenii se recunosc în temele preselectate și dacă acestea sunt reprezentative pentru viața și valorile europene și a decis să adauge o a șaptea temă, „Cultura europeană”.

Cele șapte teme preselectate sunt enumerate mai jos (într-o ordine aleatorie). Descrierile acestor teme sunt disponibile în comunicatul de presă din 10 iulie 2023.

  • „Păsări: libertate, reziliență, izvor de inspirație”
  • „Cultura europeană”
  • „Valorile europene reflectate în natură”
  • „Viitorul îți aparține” 
  • „Mâini: construim Europa împreună”
  • „Europa noastră, noi înșine”
  • „Râuri: ape ale vieții în Europa” 

Află mai multe despre activitatea 
Grupului consultativ tematic


A fost creat un grup de experți – Grupul consultativ pentru motive –, care să sprijine BCE prin propunerea de motive pe baza temelor selectate de Consiliul guvernatorilor. Membrii grupului reprezintă diverse domenii de expertiză legate de cele două teme.

Membrii Grupului consultativ pentru motive

După ce am selectat „Cultura europeană” și „Râuri și păsări” ca posibile teme pentru viitoarele bancnote euro, vom trece la alegerea motivelor care ilustrează cel mai bine aceste teme.

Ulterior, vor fi demarate preparativele pentru un concurs de grafică. Mai multe informații privind etapa de proiectare și concursul vor fi publicate pe canalele noastre oficiale. Consiliul guvernatorilor ar trebui să decidă cu privire la viitoarea concepție grafică în 2026.

După selectarea elementelor grafice, Consiliul guvernatorilor va decide când va produce și emite noile bancnote euro. Va fi nevoie de alți câțiva ani pentru ca primele bancnote să poată fi produse și, în cele din urmă, să ajungă în buzunarele noastre.

Toate paginile din această secțiune