Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Proiecții macroeconomice

Proiecțiile macroeconomice vizează anticiparea și înțelegerea stării viitoare a economiei pe scară largă. Acestea includ informații legate de creșterea economică, inflație, câștigurile salariale, șomaj și schimburile comerciale.

Experții din cadrul Eurosistemului și al BCE elaborează proiecții macroeconomice care includ perspectivele economiei zonei euro și ale celei mondiale în sens mai larg. Acestea contribuie la evaluarea realizată de Consiliul guvernatorilor BCE cu privire la evoluțiile economice și riscurile la adresa stabilității prețurilor.

Proiecțiile sunt publicate de patru ori pe an (în lunile martie, iunie, septembrie și decembrie).

Martie 2024
Pe scurt

Perspectivele inflației

Inflația ar trebui să se reducă în următorii ani, dar într-un ritm mai lent decât cel consemnat în 2023. Datorită atenuării presiunilor din partea costurilor și impactului politicii monetare a BCE, inflația totală ar trebui să scadă de la 5,4% în 2023 la 2,3% în 2024 și la 2,0% în 2025, ajungând la 1,9% în 2026.

Mai mult
Perspectivele produsului intern brut

Creșterea economică va rămâne modestă pe termen scurt, pe seama condițiilor restrictive de finanțare și a încrederii reduse. Pe fondul scăderii inflației, al redresării veniturilor gospodăriilor populației și al consolidării cererii externe, PIB real ar trebui să înregistreze o majorare de 0,6% în 2024, de 1,5% în 2025 și de 1,6% în 2026.

Mai mult

Raportul integral

Raportul integral conține o evaluare detaliată a perspectivelor economiei zonei euro.

Consultă raportul

Proiecții actuale și anterioare

Compară datele istorice din proiecțiile noastre privind inflația și creșterea economică. Proiecțiile anterioare pentru zona euro și țările din zona euro sunt disponibile pentru a fi descărcate.

Toate proiecțiile noastre macroeconomice

Analizează rezultatele

Toate paginile din această secțiune