Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Makroekonomske projekcije

Makroekonomske projekcije pokušaj su predviđanja i razumijevanja budućeg stanja gospodarstva u općim crtama. Sadržavaju informacije o gospodarskom rastu, inflaciji, plaćama, nezaposlenosti i trgovini.

Stručnjaci Eurosustava i ESB‑a izrađuju makroekonomske projekcije koje obuhvaćaju gospodarstvo europodručja, ali i globalno gospodarstvo. Njima podupiru Upravno vijeće ESB‑a u procjeni gospodarskih kretanja i rizika za stabilnost cijena.

Objavljuju se četiri puta godišnje: u ožujku, lipnju, rujnu i prosincu.

Lipanj 2024.
Ukratko

Inflacijski izgledi

Predviđa se da se inflacija u kratkoročnom razdoblju uglavnom neće znatnije mijenjati te da će se potom vratiti na ciljnu razinu u uvjetima slabljenja troškovnih pritisaka i postupnog prijenosa utjecaja prošlih odluka o monetarnoj politici na potrošačke cijene.

Više
Budući bruto domaći proizvod

Gospodarskom rastu pridonijet će veći dohodci kućanstava, otporno tržište rada, veće povjerenje i snažnija inozemna potražnja, a smanjit će se i nepovoljan utjecaj uvjeta financiranja.

Više

Cijelo izvješće

Izvješće sadržava detaljnu procjenu izgleda za gospodarstvo europodručja.

Izvješće

Aktualne i prethodne projekcije

Usporedite naše prošle projekcije inflacije i gospodarskog rasta. Prošle projekcije za europodručje i države europodručja dostupne su za preuzimanje.

Sve naše makroekonomske projekcije

Sve stranice u ovom odjeljku