Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:
Najnovije informacije možete pronaći na engleskoj inačici stranice.

Makroekonomske projekcije

Makroekonomske projekcije pokušaj su predviđanja i razumijevanja budućeg stanja gospodarstva u općim crtama. Sadržavaju informacije o gospodarskom rastu, inflaciji, plaćama, nezaposlenosti i trgovini.

Stručnjaci Eurosustava i ESB‑a izrađuju makroekonomske projekcije koje obuhvaćaju gospodarstvo europodručja, ali i globalno gospodarstvo. Njima podupiru Upravno vijeće ESB‑a u procjeni gospodarskih kretanja i rizika za stabilnost cijena.

Objavljuju se četiri puta godišnje: u ožujku, lipnju, rujnu i prosincu.

Ožujak 2024.
Ukratko

Inflacijski izgledi

Inflacija bi se u sljedećih nekoliko godina trebala smanjivati, ali sporije nego u 2023. Zbog slabljenja troškovnih pritisaka i utjecaja monetarne politike ESB‑a ukupna inflacija trebala bi se smanjiti s 5,4 % u 2023. na 2,3 % u 2024., 2,0 % u 2025. i 1,9 % u 2026.

Više
Budući bruto domaći proizvod

Gospodarski rast ostat će slab u kratkoročnom razdoblju zbog pooštrenih uvjeta financiranja i slabog povjerenja. Kako se inflacija bude smanjivala, dohodak kućanstava bude oporavljao i inozemna potražnja bude jačala, realni BDP trebao bi porasti za 0,6 % u 2024., za 1,5 % u 2025. i za 1,6 % u 2026.

Više

Cijelo izvješće

Izvješće sadržava detaljnu procjenu izgleda za gospodarstvo europodručja.

Izvješće

Aktualne i prethodne projekcije

Usporedite naše prošle projekcije inflacije i gospodarskog rasta. Prošle projekcije za europodručje i države europodručja dostupne su za preuzimanje.

Sve naše makroekonomske projekcije

Sve stranice u ovom odjeljku