Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Nacionalna strana

5 centi

Andora

Andora je potpisala Monetarni sporazum s Europskom unijom 30. lipnja 2011. Zbog toga se može koristiti eurom kao službenom valutom te može izdavati vlastite eurokovanice. Na svim kovanicama prikazano je 12 zvijezda europske zastave.

Na kovanicama od 1 i 2 centa te 5 centi prikazani su pirinejska divokoza i zlatni orao.

Andora

Austrija

Austrija je odlučila proizvesti seriju kovanica na kojima su prikazani cvijeće, arhitektura te poznate povijesne ličnosti. Motivi su odabrani u skladu s mišljenjem nacionalnog odbora i rezultatima ispitivanja javnog mnijenja. Oblikovao ih je austrijski umjetnik Josef Kaiser. Na ovoj kovanici prikazan je alpski jaglac, kao dio serije kovanica koje prikazuju bilje, koji simbolizira obvezu očuvanja okoliša i ulogu koju Austrija ima u razvoju politike Zajednice o zaštiti okoliša.

Austrija

Belgija

Belgijske eurokovanice dizajnirao je Jan Alfons Keustermans, ravnatelj akademije primijenjenih umjetnosti u Turnhoutu. U optjecaju su tri serije kovanica. Sve su valjane.

Na prvoj je seriji unutar jezgre kovanice prikazan kralj Albert II. dok se na prstenu nalazi kraljevski monogram – veliko slovo »A« ispod krune – između 12 zvijezda koje simboliziraju Europu kao i godina izdavanja.

U skladu sa smjernicama Europske komisije Belgija je 2008. blago preinačila dizajn. Na kovanicama druge serije također je prikazan kralj Albert II., no kraljevski monogram i godina izdavanja nalaze se unutar jezgre kovanice, kao i kovnički žig te »BE« kao oznaka države za Belgiju.

Belgija je 2014. godine uvela treću seriju eurokovanica na kojima je kralj Philippe, njegov kraljevski monogram »FP« i »BE« kao oznaka države za Belgiju. Kovnički žigovi nalaze se na objema stranama godine izdanja.

Belgija

Cipar

Na kovanicama od 1 i 2 centa te 5 centi prikazan je muflon, vrsta divlje ovce koja se može naći na Cipru i predstavlja životinjski svijet otoka.

Cipar

Estonija

Dizajn nacionalne strane estonskih kovanica jednak je za sve apoene. Na njoj se nalazi geografski prikaz Estonije i riječ »Eesti«, što znači »Estonija«.

Estonija

Finska

Finska je odabrala tri motiva na temelju onih koji su već prije bili u upotrebi na nacionalnim kovanicama. Na kovanicama od 1 i 2 centa te 5, 10, 20 i 50 centi prikazan je finski grb s lavom kao reprodukcija motiva koji je izradio kipar Heikki Häiväoja. Različiti motivi heraldičkog lava upotrijebljeni su na nekoliko finskih kovanica u povijesti, na primjer na kovanicama od 1 finske marke između 1964. i 2001.

Finska

Francuska

Za nacionalnu stranu prve serije francuskih eurokovanica razmotreno je više od 1200 motiva. Odbor kojim je predsjedao ministar gospodarstva i financija odabrao je tri motiva, svaki za određene apoene.

Na kovanicama od 1 i 2 centa te 5 centi prikazana je mlada i ženstvena Marianne, odlučnih crta lica koje utjelovljuju želju za zdravom i trajnom Europom. Djelo je umjetnice graviranja Fabienne Courtiade iz pariške kovnice.

Francuska

Grčka

Motive za grčke eurokovanice među prijedlozima koje je predstavio nacionalni tehnički i umjetnički odbor odabrali su ministar nacionalnog gospodarstva i guverner središnje banke Bank of Greece. Izabrane motive oblikovao je kipar Georges Stamatopoulos pod pokroviteljstvom središnje banke Bank of Greece. Postoje različiti motivi za svaki apoen. Na kovanici je prikazan moderan pomorski tanker koji simbolizira inovativni duh grčkog brodarstva.

Grčka

Hrvatska

Hrvatska je odabrala četiri prijedloga dizajna nacionalne strane eurokovanica koji svi sadržavaju motive sa hrvatskom šahovnicom u pozadini. Na svim kovanicama prikazano je 12 zvijezda europske zastave.

Na kovanici od 5 centi motiv je slova »HR« napisanih uglatom glagoljicom. Glagoljica je najstarije poznato slavensko pismo. U Hrvatskoj se rabila do 19. stoljeća. Kovanicu je dizajnirala Maja Škripelj i dizajn sadržava godinu izdavanja i natpis »HRVATSKA«.

Hrvatska

Irska

Irska vlada odlučila se za jedinstven nacionalni dizajn svih apoena irskih kovanica. Na njima je prikazana keltska harfa, tradicionalni simbol Irske, ukrašena godinom izdanja i natpisom »Éire«, nazivom za Irsku na irskom jeziku. Prikazana harfa element je dizajna Jarlatha Hayesa.

Irska

Italija

U Italiji je motive eurokovanica najprije pomno proučio nacionalni tehnički i umjetnički odbor te su oni potom predstavljeni stanovnicima na najvećoj državnoj televizijskoj postaji RAI UNO. Svaki apoen ima drukčiji motiv odabran među remek‑djelima poznatih talijanskih umjetnika. Na kovanici je prikazan amfiteatar Flavijevaca, čija je gradnja započela oko 75. godine naše ere, za vrijeme vladavine cara Vespazijana, a svečano ga je otvorio car Tit 80. godine naše ere.

Italija

Latvija

Na kovanici od 5 centi prikazan je mali grb Republike Latvije. Dizajner je Laimonis Šēnbergs.

Latvija

Litva

Na litavskim eurokovanicama prikazan je grb Republike Litve, Vytis, država izdavateljica »LIETUVA« te godina izdavanja »2015«. Na kovanicama je također prikazano 12 zvijezda europske zastave. Oblikovao ih je kipar Antanas Žukauskas.

Litva

Luksemburg

Yvette Gastauer-Claire dizajnirala je kovanice u dogovoru s Kraljevskim dvorom i luksemburškom vladom.

Na svim luksemburškim kovanicama nalazi se profil Njegove Kraljevske Visosti velikoga vojvode Henrija. Na njima se također nalazi godina izdavanja i riječ »Luksemburg« napisana na luksemburškom jeziku (»Lëtzebuerg«).

Luksemburg

Malta

Na kovanicama od 1 i 2 centa te 5 centi prikazan je oltar prapovijesnog hrama Mnajdra koji je izgrađen oko 3600. godine prije naše ere na brežuljku s pogledom na more.

Malta

Monako

U optjecaju su dvije serije kovanica.

U prvoj seriji, na kovanicama od 2 €, prikazana je Njegova Presvijetla Visost knez Rainier III. Na kovanici od 1 € nalazi se dvostruki portret Njegove Presvijetle Visosti kneza Rainiera III i Njegove Presvijetle Visosti kneza nasljednika Alberta. Na kovanicama od 10, 20 i 50 centi prikazan je knežev pečat. Grb kneževa vladara Monaka prikazan je na kovanicama od 1 i 2 centa te na onima od 5 centi.

U drugoj seriji, na kovanicama od 1 € i 2 €, portret je Njegove Presvijetle Visosti kneza Alberta II. Monogram Njegove Presvijetle Visosti kneza Alberta prikazan je na kovanicama od 10, 20 i 50 centi. Glavno je obilježje dizajna kovanica od 1 i 2 centa te 5 centi grb kneževa vladara Monaka.

Monako

Nizozemska

Za prvu seriju kovanica Nizozemska je odabrala dva motiva Brune Ninabera van Eybena na kojima je prikazana kraljica Beatrix. U optjecaju su dvije serije kovanica. Obje su valjane.

Druga serija, uvedena 2014. godine, prikazuje kralja Willem-Alexandera uz natpis »Willem-Alexander Koning der Nederlanden« (kralj Nizozemske).

Kovanice od 1 i 2 centa te od 5, 10, 20 i 50 centi:

Na kovanicama prve serije prikazana je kraljica Beatrix uz natpis »Beatrix Koningin der Nederlanden« (kraljica Nizozemske).

Na kovanicama druge serije iznad lika kralja Willem-Alexandera nalazi se natpis »Willem‑Alexander Koning der Nederlanden« (kralj Nizozemske). Kovnički žigovi nalaze se na objema stranama imena.

Nizozemska

Njemačka

Njemački državni predstavnici i numizmatičari odabrali su tri različita motiva za eurokovanice. Na kovanicama od 1 i 2 centa te 5 centi nalazi se motiv hrastove grančice koji podsjeća na onaj s nekadašnjih kovanica njemačkog pfeniga. Oblikovao ga je profesor Rolf Lederbogen.

Njemačka

Portugal

Tri različita motiva za portugalske eurokovanice odabrana su na državnom natječaju. Na natječaju je pobijedio dizajner Vítor Manuel Fernandes dos Santos, koji je nadahnuće za motive pronašao u povijesnim simbolima i pečatima prvog portugalskog kralja Doma Afonsa Henriquesa. Na kovanicama od 1 i 2 centa te 5 centi nalazi se motiv prvog kraljevskog pečata iz 1134. s natpisom »Portugal«.

Portugal

San Marino

Prva serija: Kovanica od 1 centa prikazuje treći toranj (Montale), kovanica od 2 centa Spomenik slobodi, a kovanica od 5 centi prvi toranj (Guaita).


Druga serija: Kovanica od 1 centa prikazuje službeni grb Republike San Marino, kovanica od 2 centa Gradska vrata, a kovanica od 5 centi crkvu svetog Kvirina.

San Marino

Slovačka

Na kovanicama od 1 i 2 centa te 5 centi prikazan je vrh Tatra, Kriváň, simbol suvereniteta slovačkog naroda i nacionalni simbol Slovačke.

Slovačka

Slovenija

Na kovanici je prikazan sijač.

Slovenija

Španjolska

Na španjolskim kovanicama prikazan je jedan od triju motiva: lik kralja, lik Miguela de Cervantesa ili katedrala u gradu Santiago de Compostela. U optjecaju su tri serije kovanica. Sve su valjane.

Dizajn druge serije kovanica malo je preinačen 2010. u skladu sa smjernicama Europske komisije. Na primjer, godina je sada napisana na jezgri kovanice.

Na kovanicama od 1 i 2 centa te 5 centi prikazana je katedrala u gradu Santiago de Compostela, dragulj španjolske romaničke arhitekture i jedno od najslavnijih hodočasničkih odredišta u svijetu, odnosno veličanstveno monumentalno barokno pročelje Obradoiro koje su 1667. započeli graditi Jose del Toro i Domingo de Andrade, a dovršio ga je Fernando Casas y Novoa u 18. stoljeću.

Španjolska

Vatikanski Grad

U optjecaju je pet serija vatikanskih kovanica. Sve su valjane.

Prva serija, na kojoj je prikazan papa Ivan Pavao II., izdavala se između 2002. i 2005. godine.

Druga serija, koja se izdavala između lipnja 2005. i ožujka 2006., prikazuje grb kardinala kamerlenga, vršitelja dužnosti šefa Države Vatikanskoga Grada, iznad simbola Apostolske komore u središtu kovanice. U gornjem dijelu ovog motiva nalazi se polukružni natpis »SEDE VACANTE« te godina izdavanja napisana rimskim brojevima »MMV«. Ime dizajnerice »D. LONGO« na donjem je lijevom rubu središnjeg motiva, dok se inicijali gravera nalaze na donjem desnom rubu, i to »MAC inc« na kovanicama od 1 centa i 20 centi, »LDS inc« na kovanicama od 2 centa i 50 centi, »ELF inc« na kovanicama od 5 centi i 1 € te »MCC inc« na kovanicama od 10 centi i 2 €.

Treća serija, koja se izdavala između travnja 2006. i prosinca 2013., prikazuje papu Benedikta XVI. Lijevo od portreta nalaze se inicijali dizajnerice (»DL«).

Četvrta serija, prvi put izdana u siječnju 2014., prikazuje papu Franju.

Peta serija, čije je izdavanje počelo u ožujku 2017., prikazuje grb poglavara Države Vatikanskoga Grada, pape Franje.

Na kovanicama svih serija nalazi se 12 zvijezda europske zastave, riječi »CITTÀ DEL VATICANO«, godina izdavanja i kovnički žig »R«.

Vatikanski Grad

Sve stranice u ovom odjeljku