European Central Bank - eurosystem
Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Istraživanje i publikacije

Pridonosimo oblikovanju politika ekonomskim istraživanjima.

Provodimo ekonomska istraživanja o različitim temama. Ona nam pomažu da bolje oblikujemo politike koje pridonose dobrobiti svih Europljana.

Ekonomski bilten

Ekonomski bilten sadržava informacije na kojima se temelje odluke ESB‑a o monetarnoj politici. Objavljujemo ga osam puta godišnje, dva tjedna nakon svakog sastanka povezanog s monetarnom politikom. U njemu je riječ o gospodarskim kretanjima i prognozama.

Najnoviji Ekonomski bilten

Istraživački bilten

U Istraživačkom biltenu objavljujemo odabrana nova istraživanja ekonomista ESB‑a o različitim ekonomskim i financijskim temama. Objavljujemo ga jednom mjesečno.

Istraživački bilten

Pregled financijske stabilnosti

U Pregledu financijske stabilnosti analiziraju se mogući rizici za financijsku stabilnost u europodručju. Financijska stabilnost nam je vrlo važna jer je jedan od preduvjeta stabilne inflacije.

Pregled financijske stabilnosti

Međunarodna uloga eura

Euro se u 2022. pokazao otpornim u svojoj međunarodnoj ulozi. U toj je godini započeo rat koji Rusija vodi u Ukrajini i došlo je do znatnog povećanja geopolitičkih rizika, što je upućivalo na moguće posljedice za međunarodni monetarni sustav.

Naše izvješće iz 2023.

Makrobonitetni bilten

Dobra regulacija banka ključna je za otpornost bankovnog sustava europodručja. Među važnim temama o kojima pišemo u ovom broju jesu uljepšavanje izvješća u globalnim sistemski važnim bankama, upravljanje krizama, likvidnost, makrobonitetni prostor i jedna ključna prekretnica: provođenje konačnih standarda Basel III.

Makrobonitetni bilten

Istraživački radovi

ESB, kao sve velike središnje banke, provodi istraživanja. Nalazi se objavljuju u različitim istraživačkim radovima.

Istraživački radovi

Naši istraživači

Naši istraživači provode analize na visokoj razini o različitim temama koje su važne za rad ESB‑a. Na njihovu radu temelje se odluke ESB‑a na svim područjima politika. Zanima li vas tko su oni i čime se bave?

Naši istraživači
KONFERENCIJE I SEMINARI
Pročitajte obavijesti o skorim konferencijama i seminarima te upute o sudjelovanju.
PRILIKE ZA SURADNJU I UMREŽENJE

Prilike za istraživače

Priključite se ESB‑u

Želite li provoditi istraživanja u ESB‑u? Nudimo uzbudljive i poticajne poslove ekonomistima koji se bave istraživanjem. Osim toga, organiziramo stažiranje studenata te dajemo stipendije mladim istraživačima i znanstvenicima.

Stipendije i druge prilike

Prilike za umreženje

ESB se služi različitim mrežama kako bi vodio i usklađivao istraživanja te stekao znanja korisna za donošenje odluka.

Naše istraživačke mreže
Niste stručnjak? Pročitajte naše objašnjenje
Želite li znati više?
Zašto ESB provodi istraživanja?

Sve stranice u ovom odjeljku