Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Objašnjenja

U objašnjenjima jednostavnim jezikom tumačimo složene teme.

Pripremili smo jednostavne tekstove, videa i infografike kako bismo vam pomogli da produbite znanje o ESB‑u, monetarnoj politici, inflaciji, nadzoru banaka i mnogim drugim temama.

Tražite li informacije o određenoj temi? Pogledajte popis naših objašnjenja.

Zašto ESB savjetuje zakonodavce?

S obzirom na visoku razinu našeg stručnog znanja i ulogu koju imamo kao središnja banka za euro, zakonodavci EU‑a i nacionalni zakonodavci moraju se savjetovati s nama kada predlažu nove zakone koji bi mogli utjecati na našu ulogu. Naši savjeti obično se iznose u obliku mišljenja ESB‑a, koje donosi Upravno vijeće.

Objašnjenje

Kako se biraju članovi Izvršnog odbora?

Kandidati i kandidatkinje za članstvo u Izvršnom odboru ESB‑a moraju biti ugledni stručnjaci s iskustvom na monetarnom ili bankarskom području. Pročitajte našu novu infografiku i doznajte kako se bira šest članova tog tijela.

Objašnjenje

Odaberite tematsku cjelinu i doznajte više o ESB‑u.

Tematske cjeline

Nudimo vam različite mogućnosti produbljivanja znanja o tome tko smo, što radimo i zašto je naš rad važan za vas.

Želite li početi s osnovama? Odaberite cjelinu Naučite osnove. Već znate ponešto o tome što i kako radimo? Preskočite osnove i odaberite Produbite znanje o ESB‑u ili Druge ključne aktivnosti ESB‑a.

Naučite osnove

1. Osnovne informacije o ESB‑u 
2. ESB i šire 
3. Naša valuta, euro

Produbite znanje o ESB‑u

1. Plaćanja 
2. Monetarna politika 
3. Neuobičajeni instrumenti monetarne politike

Druge ključne aktivnosti ESB‑a

1. Nadzor banaka 
2. Klimatske promjene i ESB

Najčitanije

ŽELITE LI ZNATI VIŠE?

Više o ESB‑u

Posjetite stranicu O ESB‑u

ESB održava stabilnost cijena u europodručju kako biste svojim novcem sutra mogli kupiti otprilike jednako koliko njime možete kupiti danas.

O ESB‑u

Posjetite nas

ESB‑ov centar za posjetitelje nalazi se u glavnoj zgradi ESB‑a u Frankfurtu na Majni u Njemačkoj. Ako nas posjetite, produbit ćete znanje o ulozi i zadaćama ESB‑a te doznati kako naše odluke utječu na vaš svakodnevni život.

Posjetite nas

Sve stranice u ovom odjeljku