Sökalternativ
Hem Media Förklaringar Forskning och publikationer Statistik Penningpolitik €uron Betalningar och marknader Karriär och jobb
Förslag
Sortera efter
Se den engelska språkversionen på denna webbsida för den mest aktuella informationen.

Förklaringar

Våra förklaringar ger dig komplicerade ämnen i klarspråk

Med våra förklaringar försöker vi göra komplexa centralbanksfrågor begripliga för alla. Allt du någonsin velat veta om hur penningpolitiska beslut påverkar dig eller vad bitcoin är får du reda på i korta texter, videor och infografik.

Kolla in alla våra förklaringar

Varför ger ECB råd om lagstiftning?

I och med vår funktion och vår omfattande kompetens som centralbank för euron måste EU eller nationella lagstiftare konsultera oss när de föreslår nya lagar som kan påverka vår funktion. Våra råd ges normalt i form av ett ECB-yttrande som antagits av ECB-rådet.

Förklaring

Hur utses direktionsledamöter?

Kandidater till posterna i ECB:s direktion ska vara personer vars auktoritet och yrkeserfarenhet inom finans- eller banksektorn är allmänt erkända. Titta på vår nya infografik och se hur ledamöterna (direktionen består av sex ledamöter) utses.

Förklaring

Vi har höjt räntorna. Vad innebär det för dig?

Vi höjde styrräntorna. Varför gjorde vi det? Hur påverkas inflationen av räntehöjningar? Och vad innebär vårt beslut för dig?

Förklaring

Varför är klimatförändringarna viktiga för ECB?

Klimatförändringar medför två typer av risker för vår ekonomi: fysiska risker och omställningsrisker. Ta reda på hur dessa påverkar ekonomin och vårt uppdrag att hålla priserna stabila, de banker vi övervakar och vår egen exponering mot klimatrisker.

Förklaring

Vad är Europeiska centralbanken?

Vill du veta mer om vad ECB gör och hur det påverkar dig? Se vår förklaring och få reda på mer.

Vad är Europeiska centralbanken?

ECB förklarar

Snabbt och lätt! Titta på denna 1-minuts video. Där förklarar vår kollega Jean-François hur vår ansvarighet inför EU-parlamentet hjälper oss att arbeta för och kommunicera med dig.

Titta på våra videoförklaringar
VILL DU VETA MER?

Mer om ECB och dess penningpolitik

Prata med oss: ECB Youth Dialogue

De beslut vi tar påverkar ditt dagliga liv. Därför vill vi se till att du har möjlighet att tala direkt med oss, och inte bara höra om oss och vad vi gör. Med ECB Youth Dialogue kan du göra just det.

Mer om ECB Youth Dialogue

ECB:s besökscentrum

ECB:s besökscentrum är öppet för virtuella aktiviteter inriktade på att öka kunskaperna om ECB. För mer information om vad vi erbjuder och hur du anmäler dig för ett besök eller en föreläsning, se Besök på ECB.

Besök oss

Alla sidor i detta avsnitt