Sökalternativ
Hem Media Förklaringar Forskning och publikationer Statistik Penningpolitik €uron Betalningar och marknader Karriär och jobb
Förslag
Sortera efter

Informations- och utbildningsmaterial

Är du elev eller lärare på jakt efter undervisningsmaterial, hanterar du yrkesmässigt kontanter eller är du bara intresserad av våra sedlar och mynt i största allmänhet? Då har du hittat rätt. Här finns material i tryckt och digitalt format samt onlineresurser där du kan lära dig mer om eurosedlar och euromynt och hur man kontrollerar deras säkerhetsdetaljer.

Om du yrkesmässigt hanterar kontanter är du kanske intresserad av onlinekursen Knowledge of banknotes som hjälper dig att bedöma om eurosedlar är äkta och brukbara.

Publikationer om eurosedlar och euromynt

Du kan ladda ner materialet i lågupplöst format helt kostnadsfritt eller beställa tryckta exemplar (så länge lagret räcker). För mer information om beställningar kontakta din nationella centralbank om du bor i euroområdet eller Europeiska centralbanken (info@ecb.europa.eu) om du bor utanför euroområdet.

Broschyr om Europaserien (maj 2019)

Broschyr för personer som yrkesmässigt hanterar kontanter och alla som vill lära sig mer om sedlarna i Europaserien (5 €, 10 €, 20 €, 50 €, 100 € och 200 €) och deras säkerhetsdetaljer.

Format: 105 x 210 mm

Affisch över eurosedlar och euromynt (maj 2019)

Tvåsidig affisch som visar sedlarna i Europaserien (5 €, 10 €, 20 €, 50 €, 100 € och 200 €) och euromynten med de nationella sidorna. Perfekt att använda i klassrum, butiker eller utbildningslokaler.

Format: A2, 420 x 594 mm

Kort med rörliga säkerhetsdetaljer (maj 2019)

Kort som visar säkerhetsdetaljer i rörlig form för sedlarna i Europaserien (5 €, 10 €, 20 €, 50 €, 100 € och 200 €).

Format: Kreditkortsstorlek, 85 x 54 mm

Faktablad om de nya 100- och 200-eurosedlarna (september 2018)

Detta faktablad ger information både om de nya 100- och 200-eurosedlarna och om kontanter i allmänhet. Finns endast online.

Format: A4, 210 x 297 mm

Utbildningsverktyg för personer som yrkesmässigt hanterar kontanter

Kursen Knowledge of banknotes har tagits fram för att hjälpa personer som yrkesmässigt hanterar kontanter att lära sig mer om eurosedlar och hur man bedömer om de är äkta och brukbara. Den har tagits fram baserat på ett utbildningsprogram och e-kursmaterial från Banco de Portugal. Kursen omfattar fyra moduler om

  1. eurosedlarnas egenskaper
  2. eurosedlarnas äkthet
  3. eurosedlarnas brukbarhet
  4. skadade eurosedlar.

På våra webbsidor om arbetet mot förfalskningar och om säkerhetsdetaljer finns mer information om hur vi arbetar mot förfalskningar och hur man ska hantera misstänkta pengar.

Alla sidor i detta avsnitt