Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Informatie en trainingsmateriaal

Deze pagina is bedoeld voor studenten en docenten die op zoek zijn naar lesmateriaal, voor professionele geldverwerkers die een cursus willen volgen en iedereen die meer wil weten over onze bankbiljetten en munten. Met onze gedrukte, digitale en online hulpmiddelen komt u meer te weten over de eurobankbiljetten en -munten en hoe u de echtheidskenmerken ervan kunt controleren.

En bent u een professionele geldverwerker, dan kunt u gebruikmaken van Knowledge of banknotes, een online leerinstrument dat u helpt de echtheid en geschiktheid van eurobankbiljetten te beoordelen.

Publicaties over eurobiljetten en -munten

U kunt deze materialen gratis downloaden als lage-resolutiebestanden, of gedrukte exemplaren bestellen (zolang de voorraad strekt). Voor meer informatie over bestellen kunt u contact opnemen met uw nationale centrale bank als u in het eurogebied woont, of met de Europese Centrale Bank, als u buiten het eurogebied woont.

Brochure Europa-serie (mei 2019)

Brochure voor professionele geldverwerkers en iedereen die meer wil weten over de biljetten van €5, €10, €20, €50, €100 en €200 van de Europa-serie en de echtheidskenmerken.

Formaat: 105 x 210 mm

Poster met de eurobankbiljetten en euromunten (mei 2019)

Dubbelzijdige poster waarop aan de ene zijde de biljetten van €5, €10, €20, €50, €100 en €200 van de Europa-serie staan afgebeeld en aan de andere zijde de euromunten en hun nationale ontwerpen. Dit is een ideaal hulpmiddel voor in de klas, in winkels of voor beroepsopleidingen.

Formaat: A2, 420 x 594 mm

Kantelkaartje met echtheidskenmerken (mei 2019)

Kantelkaartjes met de echtheidskenmerken van de biljetten van €5, €10, €20, €50, €100 en €200 van de Europa-serie.

Formaat: creditcardformaat, 85 x 54 mm

Factsheet over de nieuwe €100- en €200-bankbiljetten (september 2018)

Deze factsheet bevat nuttige informatie over de nieuwe €100- en €200-biljetten en over geld in het algemeen. Alleen online beschikbaar.

Formaat: A4, 210 x 297 mm

Trainingsinstrument voor professionele geldverwerkers

Met de cursus Knowledge of banknotes kunnen professionele geldverwerkers hun kennis over eurobankbiljetten aanvullen en leren hoe zij de echtheid en geschiktheid van biljetten kunnen beoordelen. De cursus is ontwikkeld op basis van een trainingsprogramma en e-learningtool van de Banco de Portugal. Er zijn vier modules:

  1. de kenmerken van eurobankbiljetten
  2. de echtheid van eurobankbiljetten
  3. de geschiktheid van eurobankbiljetten
  4. beschadigde eurobankbiljetten

Bekijk onze webpagina’s over de bestrijding van valsemunterij en echtheidskenmerken voor meer informatie over de bestrijding van valsemunterij en over de omgang met verdacht geld.

Alle pagina's in dit deel