European Central Bank - eurosystem
Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Herdenkingsmunten van 2 euro

Elk land mag jaarlijks twee herdenkingsmunten uitgeven. Deze munten hebben dezelfde kenmerken en eigenschappen en dezelfde gemeenschappelijke zijde als de gewone €2-munten. Wat ze onderscheidt is het herdenkingsontwerp op de nationale zijde. Alleen de €2-munt kan voor herdenkingsmunten worden gebruikt.

Herdenkingsmunten van € 2 zijn in het hele eurogebied wettig betaalmiddel.

Herdenkingsmunten van € 2 zijn in het hele eurogebied wettig betaalmiddel. Dat betekent dat ze als gewone euromunten kunnen worden gebruikt – en moeten worden geaccepteerd.

De meeste van deze munten herdenken de verjaardagen van historische gebeurtenissen of vestigen de aandacht op actuele gebeurtenissen van historische betekenis. De allereerste herdenkingsmunt van 2 euro werd in 2004 uitgegeven door Griekenland ter herdenking van de Olympische Spelen in Athene.

Het ontwerpen en uitgeven van munten is een zaak van de landen van het eurogebied. De rol van de ECB bij de herdenkingsmunten bestaat (net als bij alle andere munten) in het goedkeuren van de maximale hoeveelheid munten die elk land mag uitgeven.

Door alle eurolanden gezamenlijk uitgegeven munten

Er zijn vier gezamenlijke herdenkingsmunten uitgegeven:

  1. in maart 2007 ter ere van de 50e verjaardag van het Verdrag van Rome;
  2. in januari 2009 ter ere van de 10e verjaardag van de Economische en Monetaire Unie;
  3. in januari 2012 ter ere van tien jaar eurobankbiljetten en euromunten; en
  4. in augustus 2015, bij de viering van de 30e verjaardag van de vlag van de EU.

In de regel mag elk euroland per jaar slechts twee herdenkingsmunten van €2 uitgeven. Een derde wordt in uitzonderlijke gevallen toegestaan, mits het een gezamenlijke uitgifte betreft die gebeurtenissen herdenkt die voor het gehele eurogebied van belang zijn.

Deze munten hebben een gemeenschappelijk ontwerp op de nationale zijde, waarin de naam van het uitgevende land en de te herdenken gebeurtenis in de respectieve ta(a)l(en) wordt getoond.

Updates van website over herdenkingsmunten van 2 euro

Anders dan bankbiljetten vallen euromunten nog steeds onder de nationale bevoegdheid en niet onder die van de ECB.

Een land van het eurogebied dat een herdenkingsmunt van 2 euro wil uitgeven, moet de Europese Commissie daarover informeren. Eurolanden melden dit niet aan de ECB. De Commissie publiceert de informatie in het meertalige Publicatieblad van de EU (C-serie).

Het Publicatieblad is de gezaghebbende bron op grond waarvan de ECB de informatie over euromunten op haar website bijwerkt. De informatieverstrekking, vertaling in 23 talen en publicatie neemt enige tijd in beslag. De muntenpagina's op de website van de ECB kunnen daarom niet altijd zo snel worden bijgewerkt als gebruikers wel zouden willen.

Alle pagina's in dit deel