Menu

Herdenkingsmunten van €2 - 2017

De beschrijvingen op deze pagina zijn ontleend aan het Publicatieblad van de Europese Unie en kunnen derhalve licht afwijken van ander op deze website gepubliceerd materiaal.

Andorra

Herdenkingszijde €2-munt

Te gedenken gebeurtenis: Andorra – het Pyrenese land

Beschrijving van het ontwerp: Bovenaan op het ontwerp is een driehoek weergegeven die bestaat uit drie golvende lijnen, die een vereenvoudigde versie van de kaart van het land voorstellen, met daaronder de inscripties "Andorra" en "EL PAÍS DELS PIRINEUS" ("Het Pyrenese land"). Deze drie elementen vormen het merk dat eigendom is van de overheid van Andorra. Dat wordt gebruikt om een uniforme, consistente en gecoördineerde vorm te geven aan alle grafische communicatie en tegelijkertijd te zorgen voor een ondubbelzinnige en onmiddellijke identificatie. Onderaan het ontwerp staat het jaar van uitgifte, "2017". Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 85.000 munten

Datum van uitgifte: december 2017


Andorra

Herdenkingszijde €2-munt

Te gedenken gebeurtenis: 100e verjaardag van het volkslied van Andorra

Beschrijving van het ontwerp: Op het ontwerp is een gedeeltelijke reproductie van het in 1914 gepubliceerde volkslied van Andorra weergegeven. Centraal op de afbeelding worden de eerste noten van het volkslied weergegeven, geflankeerd door een floraal ornament en de inscriptie "Himne Andorrà" ("Volkslied van Andorra"). Bovenaan op het ontwerp staan het jaar van uitgifte, "2017", en de inscriptie "100 anys de l’himne d’Andorra" ("100 jaar volkslied van Andorra"). Deze munt herdenkt de 100e verjaardag van de goedkeuring van dit lied als volkslied van Andorra door de Consell General (het Andorrese parlement) op 2 april 1917. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 85.000 munten

Datum van uitgifte: december 2017


Malta

Herdenkingszijde €2-munt

Te gedenken gebeurtenis: solidariteit en vrede

Beschrijving van het ontwerp: Het thema van de munt is dat van solidariteit en vrede. Het ontwerp is gecreëerd door een scholier en toont twee kinderen die de vlag van Malta omhoog houden met daarboven de vredesduif. Onderaan bevindt zich de naam van het uitgevende land "Malta" en aan de rechterzijde staat het jaar van uitgifte, "2017". Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 380.000 munten

Datum van uitgifte: november 2017


Monaco

Herdenkingszijde €2-munt

Te gedenken gebeurtenis: Carabiniers du Prince (‘Carabiniers’ van de Prins)

Beschrijving van het ontwerp: Het ontwerp toont een CARABINIER met op de achtergrond het Paleis van Monaco. Bovenaan staat de inscriptie "Monaco" geflankeerd door het muntteken en het muntmeesterteken. Onderaan staan vermeld de jaren "1817-2017" met daaronder de inscriptie "CARABINIERS DU PRINCE". Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 15.000 munten

Datum van uitgifte: november 2017


Portugal

Herdenkingszijde €2-munt

Te gedenken gebeurtenis: 150ste geboortedag van de schrijver Raul Brandão

Beschrijving van het ontwerp: Het ontwerp toont het gezicht van Raul Brandão. Aan de linkerzijde staat de inscriptie "RAUL BRANDÃO" met daaronder de jaren "1867" en "2017". Aan de rechterzijde staat de inscriptie van het land van uitgifte, "PORTUGAL", en bovenaan rechts de naam van de schrijver, "LUIS FILIPE DE ABREU", gevolgd door het muntteken "INCM". Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 520.000 munten

Datum van uitgifte: november 2017


Letland

Herdenkingszijde €2-munt

Te gedenken gebeurtenis: Latgale

Beschrijving van het ontwerp: Op de munt is het wapenschild van de regio Latgale afgebeeld. Bovenaan staat de naam van de uitgevende staat "LATVIJA" en onderaan de inscriptie "LATGALE". Rechts staat het jaar van uitgifte, "2017", vermeld. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 500.000 munten

Datum van uitgifte: oktober 2017


Luxemburg

Herdenkingszijde €2-munt

Te gedenken gebeurtenis: de tweehonderdste verjaardag van Groothertog Willem III

Beschrijving van het ontwerp: Het ontwerp toont aan de linkerzijde het portret van Zijne Koninklijke Hoogheid Groothertog Henri, naar links kijkend, en aan de rechterzijde het portret van Zijne Koninklijke Hoogheid Groothertog Willem III. Aan de bovenzijde van het ontwerp staat vermeld het jaar "2017". Aan de onderzijde staat de tekst "GRANDS-DUCS DE LUXEMBOURG". De naam "GUILLAUME III", gevolgd door het jaar van geboorte "*1817", staat boven het desbetreffende portret. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 500.000 munten

Datum van uitgifte: Oktober 2017


Vaticaanstad

Herdenkingszijde €2-munt

Te gedenken gebeurtenis: eeuwfeest van de Mariaverschijningen in Fátima

Beschrijving van het ontwerp: Afgebeeld zijn de drie herderskinderen aan wie Maria verscheen, met op de achtergrond het Heiligdom van Fátima. Bovenaan is in een halve cirkel het opschrift "CITTÀ DEL VATICANO" aangebracht en rechtsonder het jaartal "1917". Onder het jaartal staat van links naar rechts het opschrift "FATIMA 2017". Links staat het muntteken ,"R", en onderaan de naam van de ontwerper, "O. ROSSI". Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 105.000 munten

Datum van uitgifte: oktober 2017


Finland

Herdenkingszijde €2-munt

Te gedenken gebeurtenis: de Finse natuur

Beschrijving van het ontwerp: Het binnenste deel van de munt is een cartografische weergave van de maan, gezien vanuit Harmaja in Finland. Over de maan heen is een tak afgebeeld waarop een kraai zit. Het jaar van uitgifte, "2017", staat onderaan, in het midden. Links van het midden staat de aanduiding van het land van uitgifte, "FI". Het muntteken staat rechts van het midden. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 500.000 munten

Datum van uitgifte: oktober 2017


Cyprus

Herdenkingszijde €2-munt

Te gedenken gebeurtenis: Paphos 2017 – Culturele Hoofdstad van Europa

Beschrijving van het ontwerp: Het ontwerp toont het antieke "Odeon" van Paphos, een klein amfitheater uit de tweede eeuw na Chr. Heden ten dage wordt dit zomers gebruikt voor muziekoptredens en het is de locatie voor een aantal evenementen in het kader van het programma van "Paphos 2017 – European Capital of Culture". De naam van het uitgevende land, "ΚΥΠΡΟΣ KIBRIS" en de frase "Πάφος 2017 – Πολιτιστική πρωτεύουσα Ευρώπης" (d.w.z. Paphos 2017 – Culturele Hoofdstad van Europa) staan vermeld in het binnenste gedeelte van de nationale zijde van de munt. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 430.000 munten

Datum van uitgifte: september 2017


Frankrijk

Herdenkingszijde €2-munt

Te gedenken gebeurtenis: 25 jaar "pink ribbon", het symbool van de strijd tegen borstkanker

Beschrijving van het ontwerp: De strijd tegen borstkanker is sinds de jaren negentig wereldwijd een belangrijk doel. Ter gelegenheid van 25 jaar pink ribbon, het iconische roze lint dat het symbool is van deze strijd, heeft Monnaie de Paris (de Franse munt) besloten dit goede doel te steunen. Ter ondersteuning van onderzoek en innovatie op dit gebied wordt er sinds een kleine vijftien jaar een pink ribbon-prijs uitgeloofd.

Het ontwerp laat een vrouwenborst zien die symbolisch wordt beschermd door een hand en het roze lint. Om de afbeelding staat rechts het opschrift "25e ANNIVERSAIRE DU RUBAN ROSE" (25 jaar pink ribbon). Rechts staan verder: de jaartallen "1992-2017"; de aanduiding van het land van uitgifte, "RF'; en de muntmerken. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 10.000.000 munten

Datum van uitgifte: september 2017


België

Herdenkingszijde €2-munt

Te gedenken gebeurtenis: tweehonderd jaar Universiteit Gent

Beschrijving van het ontwerp: In het binnenste deel van de munt is het logo van de Universiteit Gent afgebeeld, met onderaan de jaartallen "1817-2017". Daaromheen staat het opschrift "200 JAAR UNIVERSITEIT GENT – 200 YEARS GHENT UNIVERSITY” en de aanduiding van het land, BE. Het muntteken van Brussel, een gehelmd hoofd van de aartsengel Michaël, en het muntmeesterteken, het wapen van de gemeente Herzele, bevinden zich respectievelijk rechts en links van de aanduiding van het land. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 200.000 munten

Datum van uitgifte: september 2017


San Marino

Herdenkingszijde €2-munt

Te gedenken gebeurtenis: internationaal jaar van het duurzaam toerisme ten behoeve van ontwikkeling

Beschrijving van het ontwerp: In het midden is de aardbol afgebeeld, omgeven door golven, met daarin rechts een cirkel met de letter A, het teken van de ontwerper, Andrew Lewis. In een boog boven de aardbol staat "TURISMO SOSTENIBILE", in een boog eronder 'SAN MARINO" en het jaartal "2017". Rechts staan de initialen van de graveur Uliana Pernazza, "UP INC", en links de letter "R" van de Italiaanse munt die de munt geslagen heeft.

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft 2017 aangewezen als internationaal jaar van het duurzaam toerisme ten behoeve van ontwikkeling. Het begrip duurzaam toerisme staat voor een vorm van reizen die de aarde ontziet, niet ingrijpt in de natuurlijke, sociale en artistieke omgeving en de groei van maatschappelijke en economische activiteiten niet hindert. Het staat tegenover het massatoerisme en stimuleert doorgaans de zwakste economieën. Om een nieuwe mentaliteit te bevorderen en toeristen aan te moedigen het milieu te ontzien, heeft de Republiek San Marino een door de Canadese ontwerper Andrew Lewis ontworpen herdenkingsmunt van €2 aan dit onderwerp gewijd. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 70.500 munten

Datum van uitgifte: september 2017


Letland

Herdenkingszijde €2-munt

Te gedenken gebeurtenis: Kurzeme

Beschrijving van het ontwerp: Het ontwerp toont het wapen van de regio Kurzeme. Aan de bovenzijde staat de naam van het uitgevende land, "LATVIJA", en aan de onderzijde het opschrift "KURZEME". Rechts staat het jaar van uitgifte, "2017". Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 500.000 munten

Datum van uitgifte: september 2017


Litouwen

Herdenkingszijde €2-munt

Te gedenken gebeurtenis: Vilnius

Beschrijving van het ontwerp: Een deel van het gezicht op de stad Vilnius. Links staan het opschrift "VILNIUS" en het merkteken van de ontwerper. Rechts bovenaan staan de naam van het uitgevende land, "LIETUVA", en het jaar van uitgifte, "2017". In het midden staat het muntteken. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 1.000.000 munten

Datum van uitgifte: juli 2017


Estland

Herdenkingszijde €2-munt

Te gedenken gebeurtenis: de onafhankelijkheid van Estland

Beschrijving van het ontwerp: Afgebeeld is de golvende stam van een eik, met links de takken en rechts de bladeren. De takken staan voor de tijden van revolutie en ontbering die de weg hebben geëffend naar de onafhankelijkheid van Estland. De bladeren symboliseren de kracht, successen en het langdurige bestaan van Estland. Linksonder aan de stam staat het woord "MAAPAÄEV" (Voorlopige Nationale Vergadering van Estland) en daarboven het jaartal "1917". Rechtsonder staat de naam van het land van uitgifte, "EESTI", en daaronder het jaar van uitgifte, "2017". Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 1.500.000 munten

Datum van uitgifte: juli 2017


Griekenland

Herdenkingszijde €2-munt

Te gedenken gebeurtenis: zestigste sterfdag van Nikos Kazantzakis

Beschrijving van het ontwerp: Een profiel van Nikos Kazantzakis, een van de grootste Griekse schrijvers van de twintigste eeuw. Links staan langs de binnenrand de woorden "HELLEENSE REPUBLIEK" en de naam "NIKOS KAZANTZAKIS' (in het Grieks). Bovenaan staat het jaar van uitgifte, "2017", en links een palmet (het muntteken van de Griekse munt). Rechtsonder is het monogram van de ontwerper, George Stamatopoulos, te zien. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 750.000 munten

Datum van uitgifte: juli 2017


Griekenland

Herdenkingszijde €2-munt

Te gedenken gebeurtenis: archeologische vindplaats Filippi

Beschrijving van het ontwerp: Afgebeeld zijn een deel van Basiliek B en lijnmotieven, die zijn geïnspireerd op het randpatroon van een antieke Griekse mozaïek die hier is gevonden. Langs de binnenrand staan de woorden "ARCHEOLOGISCHE VINDPLAATS FILIPPI" en de naam "HELLEENSE REPUBLIEK' (in het Grieks). Verder staat in de achtergrond het jaar van uitgifte, "2017", en rechts een palmet (het muntteken van de Griekse munt). Linksonder is het monogram van de ontwerper, George Stamatopoulos, te zien. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 750.000 munten

Datum van uitgifte: juli 2017


Portugal

Herdenkingszijde €2-munt

Te gedenken gebeurtenis: 150 jaar openbare veiligheid

Beschrijving van het ontwerp: Het ontwerp toont menselijke figuren en gebouwen, symbolische voorstellingen van burgers en steden (waar de openbare veiligheid hoofdzakelijk wordt verzekerd), evenals het gestileerde politiesymbool. De opschriften omvatten het jaartal „1867” en het jaar van uitgifte „2017”, het uitgevende land „PORTUGAL”, het onderwerp van de herdenkingsmunt („SEGURANÇA PÚBLICA” – openbare veiligheid), de drie belangrijkste aspecten die met het burgerschap samenhangen („DIREITOS”, „LIBERDADES” e „GARANTIAS” – rechten, vrijheden en garanties), evenals de naam van de ontwerper JOSÉ DE GUIMARÃES. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 520.000 munten

Datum van uitgifte: juli 2017


Vaticaanstad

Herdenkingszijde €2-munt

Te gedenken gebeurtenis: 1950e verjaardag van het martelaarschap van Sint-Petrus en Sint-Paulus

Beschrijving van het ontwerp: Het ontwerp toont Sint-Petrus en Sint-Paulus en hun symbolen, respectievelijk de sleutels en het zwaard. Bovenaan is in een halve cirkel het opschrift „CITTÀ DEL VATICANO” aangebracht. Onderaan staat in een halve cirkel het opschrift „1950o DEL MARTIRIO DEI SANTI PIETRO E PAOLO”. Onderaan links bevindt zich het jaar van uitgifte „2017” en onderaan rechts is het muntteken „R” te zien. Daartussen staat de naam van de ontwerper „G. TITOTTO”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 105.000 munten

Datum van uitgifte: juni 2017


Malta

Herdenkingszijde €2-munt

Te gedenken gebeurtenis: Unesco-werelderfgoed: Maltese prehistorische tempels van Hagar Qim

Beschrijving van het ontwerp: Op de munt zijn de prehistorische tempels van Hagar Qim afgebeeld. Bovenaan rechts staan onder elkaar de opschriften „HAGAR QIM” en „TEMPLES” en de jaartallen „3600-3200 BC”. Onderaan links bevindt zich de naam van het uitgevende land „MALTA”, met daaronder het jaar van uitgifte „2017”. Onderaan rechts staan de initialen „NGB” van de ontwerper Noel Galea Bason. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 405.000 munten

Datum van uitgifte: juni 2017


Finland

Herdenkingszijde €2-munt

Te gedenken gebeurtenis: 100 jaar onafhankelijk Finland

Beschrijving van het ontwerp: Het binnenste gedeelte van de munt stelt een mozaïek voor, waarbij de minder dicht op elkaar staande stukjes aan de rechterzijde een cartografische weergave van Finland vormen. De tekst „SUOMI FINLAND”, het jaar van onafhankelijkheid „1917” en het jaar van uitgifte „2017” staan verticaal onder elkaar aan de linkerzijde. Rechts in het midden bevinden zich de aanduiding van het uitgevende land „FI” en het muntteken. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 2,5 miljoen munten

Datum van uitgifte: april 2017


Italië

Herdenkingszijde €2-munt

Te gedenken gebeurtenis: Tweeduizendste sterfdag van Titus Livius

Beschrijving van het ontwerp: Buste van de Romeinse historicus Titus Livius, ontleend aan een werk van Lorenzo Larese Moretti; aan de linkerzijde het logo van de Italiaanse Republiek, „RI”, en „C.M.”, de initialen van de ontwerpster Claudia Momoni; aan de rechterzijde „17” en „2017”, respectievelijk het overlijdensjaar van Livius en het jaar van uitgifte van de munt, evenals het muntteken van de Munt van Rome „R”; rondom een cirkel van punten en het opschrift „TITO • LIVIO”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 1,5 miljoen munten

Datum van uitgifte: april 2017


België

Herdenkingszijde €2-munt

Te gedenken gebeurtenis: 200e verjaardag van de Universiteit van Luik

Beschrijving van het ontwerp: In het binnenste gedeelte van de munt is het logo van de Universiteit van Luik afgebeeld, met onderaan de data 1817-2017. Daaromheen staat het opschrift „200 ANS UNIVERSITE DE LIEGE – 200 YEARS UNIVERSITY OF LIEGE” en de aanduiding van het land BE. Het muntteken van Brussel, een gehelmd hoofd van de aartsengel Michaël, en het muntmeesterteken, het wapen van de gemeente Herzele, bevinden zich respectievelijk rechts en links van de aanduiding van het land. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 200.000 munten

Datum van uitgifte: april 2017


San Marino

Herdenkingszijde €2-munt

Te gedenken gebeurtenis: 750e geboortedag van Giotto

Beschrijving van het ontwerp: Aan de linkerzijde een detail van de klokkentoren van de Santa Maria del Fiore in Florence, een architecturaal werk van Giotto; verticaal de opschriften „SAN MARINO” en „GIOTTO” en de jaartallen „1267-2017”; aan de rechterzijde een detail van het portret van Giotto en de initialen van de ontwerpster Luciana De Simoni, „LDS”; onderaan de letter „R”, die de „Zecca” (de Munt) van Rome aanduidt. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 80.000 munten

Datum van uitgifte: maart 2017


Spanje

Herdenkingszijde €2-munt

Te gedenken gebeurtenis: Door de Unesco aangewezen cultureel en natuurlijk werelderfgoed – Kerken van het Koninkrijk Asturias

Beschrijving van het ontwerp: Het ontwerp toont op de voorgrond de kerk Santa Maria del Naranco. Bovenaan in het binnenste gedeelte staan de naam van het uitgevende land „ESPAÑA” in boogvorm en daaronder aan de rechterkant het jaar van uitgifte „2017” vermeld. Aan de linkerkant van het binnenste gedeelte staat het muntteken. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 4 miljoen munten

Datum van uitgifte: februari 2017


Duitsland

Herdenkingszijde €2-munt

Te gedenken gebeurtenis: Rijnland-Palts uit de „Länder”-reeks

Beschrijving van het ontwerp: Het ontwerp toont de Porta Nigra in Trier, vermoedelijk de best bewaarde Romeinse stadspoort ten noorden van de Alpen. In het binnenste gedeelte staat de naam „RHEINLAND-PFALZ” vermeld, en onderaan de code van het land van uitgifte „D”. Links is het muntteken van de desbetreffende munt („A”, „D”, „F”, „G” of „J”) aangebracht en bovenaan staat het jaar „2017” vermeld. Rechts staan de initialen van de ontwerper „CH” (Chocola Frantisek). Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 30 miljoen munten

Datum van uitgifte: februari 2017


Slowakije

Herdenkingszijde €2-munt

Te gedenken gebeurtenis: 550ste verjaardag van de Universiteit Istropolitana

Beschrijving van het ontwerp: Het ontwerp toont een leraar en twee studenten voor de façade van het gebouw van de voormalige Universitas Istropolitana in Bratislava. In de linkerbovenhoek in het ontwerp staat een medaillon van Koning Matthias Corvinus, de stichter van de universiteit. Boven het medaillon staat de inscriptie „1467”, het jaar waarin de universiteit werd geopend. Het land van uitgifte „SLOVENSKO” staat onderaan in de binnenste cirkel, boven het jaar van uitgifte „2017”. Langs de linkerrand van de binnenste cirkel staat de inscriptie „UNIVERZITA”, en langs de rechterrand „ISTROPOLITANA”. Links onderaan staat het muntteken van de Munt van Kremnica (Mincovňa Kremnica), bestaande uit de letters „MK” tussen twee muntstempels. Onder het muntteken bevinden zich de gestileerde letters „MP”, de initialen van de ontwerper, Mária Poldaufová. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 1 miljoen munten

Datum van uitgifte: januari 2017


Slovenië

Herdenkingszijde €2-munt

Te gedenken gebeurtenis: 10de verjaardag van de euro in Slovenië

Beschrijving van het ontwerp: Het ontwerp toont tien vliegende zwaluwen die een cirkel vormen. In de onderste helft is in een halve cirkel de inscriptie „10 LET SKUPNE EVROPSKE VALUTE” aangebracht. Bovenaan links staat de inscriptie „SLOVENIJA 2017”. Tussen de inscripties is een punt gegraveerd. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 1 miljoen munten

Datum van uitgifte: januari 2017


Frankrijk

Herdenkingszijde €2-munt

Te gedenken gebeurtenis: Honderdste sterfdag van Auguste Rodin

Beschrijving van het ontwerp: De Monnaie de Paris brengt hulde aan de vermaarde Franse beeldhouwer Auguste Rodin naar aanleiding van zijn honderdste sterfdag. De in 1840 geboren kunstenaar is een van de belangrijkste figuren van het realisme. Zijn werken, zoals De denker, De kus, De hellepoort of De burgers van Calais, blijven tijdloze meesterwerken van de beeldhouwkunst. Het ontwerp toont Auguste Rodin en De denker, zijn bekendste werk, dicht tegenover elkaar. Bovenaan het muntstuk staan als gebeeldhouwd de letters „RF”, voor République Française. De naam van de kunstenaar „A. Rodin” en zijn geboorte- en sterfdatum, „1917-2017”, zijn in zijn baard aangebracht. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 10 miljoen munten

Datum van uitgifte: januari 2017


Luxemburg

Herdenkingszijde €2-munt

Te gedenken gebeurtenis: Vijftig jaar vrijwillige legerdienst in Luxemburg

Beschrijving van het ontwerp: Het ontwerp toont rechts het gelaat van Zijne Koninklijke Hoogheid Groothertog Henri, naar rechts kijkend, en links de tekst „50 Joer Fräiwëllegen-Arméi” als logo. Bovenaan op het ontwerp is het jaartal „2017” afgebeeld, geflankeerd door het muntteken en de initialen van de muntmeester. Onderaan staat de naam van het land van uitgifte, „LËTZEBUERG”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 500.000 munten

Datum van uitgifte: januari 2017


Italië

Herdenkingszijde €2-munt

Te gedenken gebeurtenis: 400e verjaardag van de voltooiing van de basiliek van San Marco in Venetië

Beschrijving van het ontwerp: Voorgevel van de basiliek van San Marco in Venetië; in de afsnede de data „1617” en „2017”, respectievelijk het jaar van de voltooiing van de basiliek en het jaar van uitgifte van de munt, aan weerszijden van het logo van de Italiaanse Republiek „RI”; onderaan het opschrift „SAN MARCO”; rechts „LDS”, de initialen van de ontwerpster Luciana De Simoni; bovenaan het opschrift „VENEZIA” en het muntteken van de Munt van Rome „R”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 1,5 miljoen munten

Datum van uitgifte: januari 2017