Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Αναμνηστικά κέρματα των 2 ευρώ - 2017

Οι περιγραφές στη σελίδα αυτή προέρχονται από την Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, συνεπώς, ενδέχεται να παρουσιάζουν μικρές διαφορές σε σχέση με άλλες πληροφορίες που δημοσιεύονται στον παρόντα δικτυακό τόπο.

Ανδόρα

Θέμα: Ανδόρα — Η χώρα των Πυρηναίων

Περιγραφή: Στο επάνω μέρος του κέρματος απεικονίζεται τρίγωνο, αποτελούμενο από τρεις κυματοειδείς πλευρές που αναπαριστούν απλουστευμένη μορφή του χάρτη της χώρας, με τις επιγραφές «Andorra» και «EL PAÍS DELS PIRINEUS» (η χώρα των Πυρηναίων). Αυτά τα τρία στοιχεία συνθέτουν το οπτικό σήμα του Πριγκιπάτου, ιδιοκτησία της κυβέρνησης της Ανδόρας, το οποίο επιτρέπει να υπάρχει ένα ενιαίο, συνεκτικό και συντονισμένο λογότυπο για κάθε γραφική επικοινωνία και, ταυτόχρονα, καθιστά δυνατή τη σαφή και άμεση αναγνώριση. Στο κάτω μέρος του κέρματος αναγράφεται το έτος έκδοσης «2017». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 85.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Δεκέμβριος 2017

Ανδόρα

Θέμα: 100 έτη του εθνικού ύμνου της Ανδόρας

Περιγραφή: Στο κέρμα αναπαράγεται μερικά ο ύμνος της Ανδόρας που δημοσιεύτηκε το 1914. Στο κέντρο αναγράφονται οι πρώτες νότες του ύμνου συνοδευόμενες από διακοσμητικά άνθη και την επιγραφή «Himne Andorrà» (εθνικός ύμνος της Ανδόρας). Στο επάνω μέρος αναγράφεται το έτος έκδοσης «2017» και η επιγραφή «100 anys de l’himne d’Andorra» (100 έτη του εθνικού ύμνου της Ανδόρας). Το εν λόγω κέρμα είναι αφιερωμένο στην 100ή επέτειο από την αποδοχή του ύμνου ως εθνικού ύμνου της Ανδόρας με συμφωνία του Γενικού Συμβουλίου (Κοινοβούλιο της Ανδόρας) της 2ας Απριλίου 1917. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 85.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Δεκέμβριος 2017

Μάλτα

Θέμα: Αλληλεγγύη και ειρήνη

Περιγραφή: Το θέμα του κέρματος επικεντρώνεται στα ιδεώδη της αλληλεγγύης και της ειρήνης. Το σχέδιο φιλοτεχνήθηκε από μαθητή σχολείου και απεικονίζει δύο παιδιά που κρατούν τη σημαία της Μάλτας και το περιστέρι της ειρήνης που πετά από πάνω τους. Στο κάτω μέρος αναγράφεται η χώρα έκδοσης «Malta» και στο δεξιό μέρος το έτος έκδοσης «2017». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 380.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Νοέμβριος 2017

Μονακό

Θέμα: Carabiniers du Prince («Καραμπινιέροι» του Πρίγκιπα)

Περιγραφή: Το κέρμα απεικονίζει έναν ΚΑΡΑΜΠΙΝΙΕΡΟ και στο βάθος το παλάτι του Μονακό. Στο επάνω μέρος αναγράφεται η ένδειξη «MONACO» πλαισιωμένη από το σήμα του νομισματοκοπείου και τα διακριτικά του διευθυντή του νομισματοκοπείου. Στο κάτω μέρος αναγράφονται τα έτη «1817-2017» και από κάτω η ένδειξη «CARABINIERS DU PRINCE». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 15.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Νοέμβριος 2017

Πορτογαλία

Θέμα: 150 έτη από τη γέννηση του συγγραφέα Raul Brandão

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται το πρόσωπο του Raul Brandão. Στο αριστερό μέρος αναγράφεται το όνομα RAUL BRANDÃO και από κάτω τα έτη «1867» και «2017». Στο κάτω δεξιό μέρος αναγράφεται η χώρα έκδοσης «PORTUGAL» και στο πάνω δεξιό μέρος το όνομα του δημιουργού «LUIS FILIPE DE ABREU» ακολουθούμενο από το σήμα του νομισματοκοπείου «ΙΝCM». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 520.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Νοέμβριος 2017

Λετονία

Θέμα: Latgale

Περιγραφή: Το κέρμα απεικονίζει τον θυρεό της περιφέρειας του Latgale. Στο επάνω μέρος εμφανίζεται το όνομα της χώρας έκδοσης «LATVIJA» και στο κάτω μέρος η επιγραφή «LATGALE». Στα δεξιά, αναγράφεται το έτος έκδοσης «2017». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 530.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Οκτώβριος 2017

Λουξεµβούργο

Θέμα: Η 200ή επέτειος από τη γέννηση του Μεγάλου Δούκα Γουλιέλμου III

Περιγραφή: Στο αριστερό μέρος του κέρματος απεικονίζεται η προτομή της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας του Μεγάλου Δούκα Ερρίκου, ο οποίος κοιτάζει προς τα αριστερά, και στο δεξιό μέρος η προτομή της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας του Μεγάλου Δούκα Γουλιέλμου ΙΙΙ. Στο πάνω μέρος αναγράφεται η χρονολογία «2017» και στο κάτω μέρος το κείμενο «GRANDS-DUCS DE LUXEMBOURG». Πάνω από την αντίστοιχη προτομή αναγράφεται το όνομα «GUILLAUME III», ακολουθούμενο από τη χρονολογία γέννησης «*1817». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 500.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Οκτώβριος 2017

Πόλη του Βατικανού

Θέμα: Εκατονταετηρίδα των εμφανίσεων της Παναγίας της Φάτιμα

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζονται οι τρεις νεαροί βοσκοί στους οποίους εμφανίστηκε η Παρθένος Μαρία και στο βάθος το παρεκκλήσι της Φάτιμα. Στο επάνω μέρος εμφανίζεται η επιγραφή «CITTÀ DEL VATICANO» σε ημικυκλική διάταξη και ακριβώς από κάτω το έτος «1917». Κάτω από το έτος, από αριστερά προς τα δεξιά, απεικονίζεται η επιγραφή «FATIMA 2017». Στο αριστερό μέρος αναγράφεται το σήμα του νομισματοκοπείου «R» και στο κάτω μέρος το όνομα του σχεδιαστή «O.ROSSI». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 105.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Οκτώβριος 2017

Φινλανδία

Θέμα: Η φιλανδική φύση

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται η χαρτογραφική απεικόνιση της Σελήνης όπως φαίνεται από τη νήσο Harmaja (Φινλανδία). Πάνω από τη Σελήνη εμφανίζεται μια κουρούνα να κάθεται σε κλαδί. Το έτος έκδοσης «2017» αναγράφεται στο κέντρο, στο κάτω μέρος. Στο κέντρο, στα αριστερά, αναγράφεται η ένδειξη της χώρας έκδοσης «FI», και στα δεξιά το σήμα του νομισματοκοπείου. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 500.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Οκτώβριος 2017

Κύπρος

Θέμα: Πάφος 2017 — Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Περιγραφή: Το κέρμα απεικονίζει το «Αρχαίο Ωδείο Πάφου», ένα μικρό αμφιθέατρο που χρονολογείται από τον 2ο μ.Χ. αιώνα. Στις ημέρες μας χρησιμοποιείται το καλοκαίρι για μουσικές θεατρικές παραστάσεις και θα είναι ο τόπος διεξαγωγής διαφόρων εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος «Πάφος 2017 — Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης». Το όνομα της χώρας έκδοσης «ΚΥΠΡΟΣ KIBRIS» και η φράση «Πάφος 2017 — Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» αναγράφονται στο εσωτερικό τμήμα της εθνικής όψης του κέρματος. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 430.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Σεπτέμβριος 2017

Γαλλία

Θέμα: 25η επέτειος της ροζ κορδέλας, σύμβολο του αγώνα κατά του καρκίνου του μαστού

Περιγραφή: Από τη δεκαετία του 1990, η καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού συνιστά ζήτημα υψίστης σημασίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Με την ευκαιρία της 25ης επετείου από τη δημιουργία της ροζ κορδέλας, σύμβολο του αγώνα αυτού, το Νομισματοκοπείο του Παρισιού (Monnaie de Paris) αποφάσισε να στηρίξει αυτήν την προσπάθεια. Εδώ και 15 χρόνια περίπου, κάθε χρόνο απονέμεται ένα βραβείο ροζ κορδέλας για τη στήριξη των προσπαθειών έρευνας και καινοτομίας.

Στο κέρμα απεικονίζεται το γυναικείο στήθος που προστατεύεται συμβολικά από ένα χέρι και την κορδέλα. Περιβάλλεται, στο δεξιό μέρος, από την επιγραφή «25e ANNIVERSAIRE DU RUBAN ROSE» (25η επέτειος της ροζ κορδέλας). Στο δεξιό μέρος του κέρματος αναγράφονται επίσης τα έτη «1992 – 2017», η ένδειξη της χώρας έκδοσης «RF» και το σήμα του νομισματοκοπείου. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 10 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Σεπτέμβριος 2017

Βέλγιο

Θέμα: 200 χρόνια από την ίδρυση του Πανεπιστημίου της Γάνδης

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται ο λογότυπος του Πανεπιστημίου της Γάνδης και στο κάτω μέρος οι χρονολογίες «1817 – 2017». Και τα δύο αυτά στοιχεία περικλείονται από την επιγραφή «200 JAAR UNIVERSITEIT GENT – 200 YEARS GHENT UNIVERSITY» και την ένδειξη της χώρας έκδοσης «ΒΕ». Δεξιά της ένδειξης της χώρας απεικονίζονται το σήμα του νομισματοκοπείου των Βρυξελλών, η κρανοφόρος κεφαλή του Αρχάγγελου Μιχαήλ, ενώ αριστερά της ένδειξης απεικονίζεται το σήμα των διευθυντών του νομισματοκοπείου, ο θυρεός του δήμου του Herzele. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 200.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Σεπτέμβριος 2017

Άγιος Μαρίνος

Θέμα: Διεθνές Έτος Βιώσιμου Τουρισμού για την Ανάπτυξη

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται στο κέντρο ο πλανήτης Γη να περιβάλλεται από κύματα και στο δεξιό μέρος εμφαίνεται κύκλος με το γράμμα Α, σύμβολο του σχεδιαστή Andrew Lewis. Σε αψιδοειδή μορφή, αναγράφεται στο επάνω μέρος η επιγραφή «TURISMO SOSTENIBILE» και στο κάτω μέρος το όνομα της χώρας «SAN MARINO» και το έτος «2017». Στα δεξιά αναγράφονται τα αρχικά της χαράκτριας Uliana Pernazza «UP INC.» και στα αριστερά το γράμμα «R» του ιταλικού νομισματοκοπείου που ανέλαβε την κοπή.

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε την ανακήρυξη του 2017 ως Διεθνούς Έτους Βιώσιμου Τουρισμού για την Ανάπτυξη. Η ιδέα του βιώσιμου τουρισμού υποδηλώνει ένα είδος τουρισμού που σέβεται τον πλανήτη, δεν μεταβάλλει το φυσικό, κοινωνικό και καλλιτεχνικό περιβάλλον και δεν παρεμποδίζει την ανάπτυξη των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων. Πρόκειται για ένα είδος τουρισμού που βρίσκεται στον αντίποδα του μαζικού τουρισμού και τείνει να προωθεί τις ασθενέστερες οικονομίες. Η Δημοκρατία του Αγίου Μαρίνου αφιέρωσε σε αυτό το θέμα αναμνηστικό κέρμα των 2 ευρώ, που έχει σχεδιαστεί από τον Καναδό καλλιτέχνη Andrew Lewis, με σκοπό τη διαμόρφωση μιας νέας νοοτροπίας και την ενθάρρυνση των τουριστών να σέβονται το περιβάλλον. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 70.500 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Σεπτέμβριος 2017

Λετονία

Θέμα: Kurzeme

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται o θυρεός της περιφέρειας του Kurzeme. Στο επάνω μέρος εμφανίζεται το όνομα της χώρας έκδοσης «LATVIJA» και στο κάτω μέρος η επιγραφή «KURZEME». Στο δεξιό μέρος αναγράφεται το έτος έκδοσης «2017». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 530.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Σεπτέμβριος 2017

Λιθουανία

Θέμα: Βίλνιους

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται άποψη του πανοράματος της πόλης Βίλνιους. Στο αριστερό μέρος εμφανίζεται η ένδειξη «VILNIUS» και το σήμα του σχεδιαστή. Στο επάνω δεξιό μέρος αναγράφεται το όνομα της χώρας έκδοσης «LIETUVA» και το έτος έκδοσης «2017». Στο κέντρο εμφανίζεται το σήμα του νομισματοκοπείου. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1 εκατομμύριο κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιούλιος 2017

Εσθονία

Θέμα: Η ανεξαρτησία της Εσθονίας

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται ο ελικοειδής κορμός μιας βελανιδιάς από τη μία πλευρά του οποίου απεικονίζονται τα κλαδιά και από την άλλη πλευρά τα φύλλα. Τα κλαδιά συμβολίζουν την εποχή των επαναστάσεων και των στερήσεων που άνοιξαν τον δρόμο για την ανεξαρτησία της Εσθονίας. Τα φύλλα συμβολίζουν τη δύναμη, τα επιτεύγματα και τη μακροζωία της Εσθονίας. Στο κάτω αριστερό μέρος του κορμού αναγράφεται η λέξη «MAAPÄEV» (Προσωρινή Συνέλευση της Εσθονίας) και από πάνω το έτος «1917». Στο κάτω δεξιό μέρος εμφανίζεται το όνομα της χώρας έκδοσης «EESTI» και από κάτω το έτος έκδοσης «2017». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1,5 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιούλιος 2017

Ελλάδα

Θέμα: 60 χρόνια μνήμης του Νίκου Καζαντζάκη

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται προσωπογραφία σε προφίλ του Νίκου Καζαντζάκη, ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες συγγραφείς του 20ού αιώνα. Περιμετρικά στον εσωτερικό κύκλο, στο αριστερό μέρος, εγχαράσσονται οι λέξεις «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» και το όνομα «ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ». Στο επάνω μέρος αναγράφεται το έτος έκδοσης «2017» και στο κέντρο αριστερά απεικονίζεται ένα ανθέμιο (το σήμα του Ελληνικού Νομισματοκοπείου). Στο κάτω δεξιό μέρος εμφανίζεται το μονόγραμμα του καλλιτέχνη (Γεωργίου Σταματόπουλου). Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 750.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιούλιος 2017

Ελλάδα

Θέμα: Αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται τμήμα της Βασιλικής Β, καθώς και γραμμικά μοτίβα εμπνευσμένα από το διακοσμητικό πλαίσιο ενός αρχαίου ελληνικού ψηφιδωτού που ανακαλύφθηκε στον αρχαιολογικό χώρο. Περιμετρικά, στον εσωτερικό κύκλο, αναγράφονται οι λέξεις «ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΩΝ» και «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ». Στο βάθος αναγράφεται επίσης το έτος έκδοσης «2017» ενώ στο δεξιό μέρος απεικονίζεται ανθέμιο (το σήμα του Ελληνικού Νομισματοκοπείου). Στο κάτω δεξιό μέρος του σχεδίου εμφανίζεται το μονόγραμμα του καλλιτέχνη (Γεωργίου Σταματόπουλου). Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 750.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιούλιος 2017

Πορτογαλία

Θέμα: 150 χρόνια της Segurança Pública (Δημόσια ασφάλεια)

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζονται ανθρώπινες μορφές και κτίρια, συμβολικές αναπαραστάσεις πολιτών και πόλεων, στις οποίες κατά κύριο λόγο διασφαλίζεται η δημόσια ασφάλεια, καθώς και μια απλοποιημένη εκδοχή του εμβλήματος της αστυνομίας. Αναγράφονται το έτος «1867» και το έτος έκδοσης «2017», η χώρα έκδοσης «PORTUGAL», το αναμνηστικό θέμα («SEGURANÇA PÚBLICA» - Δημόσια Ασφάλεια), τα τρία κύρια θέματα που σχετίζονται με την ιδιότητα του πολίτη («DIREITOS», «LIBERDADES», «GARANTIAS» – Δικαιώματα, Ελευθερίες, Εγγυήσεις) και το όνομα του καλλιτέχνη «JOSÉ DE GUIMARÃES». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 520.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιούλιος 2017

Πόλη του Βατικανού

Θέμα: 1950 χρόνια από το μαρτύριο των Αγίων Πέτρου και Παύλου

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζονται οι Άγιοι Πέτρος και Παύλος και τα σύμβολά τους, δηλαδή τα κλειδιά και το ξίφος αντίστοιχα. Στο επάνω μέρος αναγράφεται, σε ημικυκλική διάταξη, η επιγραφή «CITTÀ DEL VATICANO» και στο κάτω μέρος, επίσης σε ημικυκλική διάταξη, η επιγραφή «1950o DEL MARTIRIO DEI SANTI PIETRO E PAOLO». Στο κάτω αριστερό μέρος αναγράφεται το έτος έκδοσης «2017» και στο κάτω δεξιό μέρος το σήμα του νομισματοκοπείου «R». Ανάμεσά τους εμφαίνεται το όνομα του καλλιτέχνη «G. TITOTTO». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 105.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιούνιος 2017

Μάλτα

Θέμα: Μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO - Οι προϊστορικοί ναοί της Μάλτας στην τοποθεσία Ħaġar Qim

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζονται οι προϊστορικοί ναοί του Ħaġar Qim. Στο επάνω δεξιό μέρος αναγράφονται, η μία κάτω από την άλλη, οι επιγραφές «ĦAĠAR QIM», «TEMPLES» και οι χρονολογίες «3600 - 3200 BC». Στο κάτω αριστερό μέρος αναγράφεται το όνομα της χώρας έκδοσης, «MALTA», και από κάτω το έτος έκδοσης, «2017». Στο κάτω δεξιό μέρος αναγράφονται τα αρχικά του καλλιτέχνη Noel Galea Bason («NGB»). Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 405.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιούνιος 2017

Φινλανδία

Θέμα: 100ή επέτειος της ανεξαρτησίας της Φινλανδίας

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται ψηφιδωτό σχέδιο, του οποίου οι ψηφίδες αραιώνουν προς τα δεξιά, σχηματίζοντας το περίγραμμα του χάρτη της Φινλανδίας. Το κείμενο «SUOMI FINLAND», το έτος της ανεξαρτησίας «1917» και το έτος έκδοσης «2017» αναγράφονται σε κάθετη διάταξη αριστερά, το ένα κάτω από το άλλο. Στο μέσο δεξιά αναγράφονται η ένδειξη της χώρας έκδοσης «FI» και το σήμα του νομισματοκοπείου. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 2,5 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Απρίλιος 2017

Ιταλία

Θέμα: 2000 χρόνια από τον θάνατο του Τίτου Λίβιου

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται η προτομή του Ρωμαίου ιστορικού Τίτου Λίβιου, βασισμένη σε έργο του Lorenzo Larese Moretti. Στο αριστερό μέρος, αναγράφονται το λογότυπο της Ιταλικής Δημοκρατίας («RI») και τα αρχικά της καλλιτέχνιδας Claudia Momoni («C.M.») και στο δεξιό μέρος οι χρονολογίες «17» και «2017», που αποτελούν αντίστοιχα, το έτος θανάτου του Λίβιου και το έτος έκδοσης του κέρματος, καθώς και το σήμα του νομισματοκοπείου της Ρώμης («R»). Περιμετρικά, απεικονίζεται ένας κύκλος αποτελούμενος από κουκκίδες και την επιγραφή «TITO • LIVIO». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1,5 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Απρίλιος 2017

Βέλγιο

Θέμα: 200 χρόνια από την ίδρυση του Πανεπιστημίου της Λιέγης

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζονται ο λογότυπος του Πανεπιστημίου της Λιέγης και από κάτω οι χρονολογίες 1817 – 2017 που περικλείονται από την επιγραφή «200 ANS UNIVERSITE DE LIEGE — 200 YEARS UNIVERSITY OF LIEGE» και την ένδειξη της χώρας έκδοσης («ΒΕ»). Δεξιά και αριστερά της ένδειξης της χώρας εμφαίνονται το σήμα του νομισματοκοπείου των Βρυξελλών, η κρανοφόρος κεφαλή του Αρχάγγελου Μιχαήλ, και το σήμα των διευθυντών του νομισματοκοπείου, ο θυρεός του δήμου του Herzele. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 200.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Απρίλιος 2017

Άγιος Μαρίνος

Θέμα: 750 χρόνια από τη γέννηση του Τζιόττο

Περιγραφή: Στο αριστερό μέρος απεικονίζεται λεπτομέρεια από το κωδωνοστάσιο της Santa Maria del Fiore στη Φλωρεντία, αρχιτεκτονικό έργο του Τζιόττο. Σε κατακόρυφη διάταξη, αναγράφονται οι επιγραφές «SAN MARINO», «GIOTTO», καθώς και οι ημερομηνίες «1267-2017». Στο δεξιό μέρος απεικονίζεται λεπτομέρεια από την προσωπογραφία του Τζιόττο και τα αρχικά της καλλιτέχνιδας Luciana De Simoni («LDS») και στο κάτω μέρος αναγράφεται το γράμμα «R», το σήμα του νομισματοκοπείου της Ρώμης. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 80.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Μάρτιος 2017

Ισπανία

Θέμα: Μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της UNESCO – Εκκλησίες του Βασιλείου των Asturias

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται σε πρώτο πλάνο η εκκλησία Santa Maria del Naranco. Στο επάνω μέρος και σε καμπύλη αναγράφεται το όνομα της χώρας έκδοσης, «ESPAÑA», και κάτω από αυτό στο δεξιό μέρος το έτος έκδοσης, «2017». Στο αριστερό μέρος εμφανίζεται το σήμα του νομισματοκοπείου. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 4 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Φεβρουάριος 2017

Γερμανία

Θέμα: Ρηνανία-Παλατινάτο [από τη σειρά «Bundesländer» (ομόσπονδα κράτη)]

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται η Porta Nigra στο Τρίερ, η οποία είναι πιθανώς η καλύτερα συντηρημένη πύλη ρωμαϊκής πόλης βορείως των Άλπεων. Στο εσωτερικό εμφαίνεται η ονομασία «RHEINLAND-PFALZ» και ο κωδικός της χώρας έκδοσης, «D», στο κάτω μέρος. Το σήμα του αντίστοιχου νομισματοκοπείου («A», «D», «F», «G» ή «J») απεικονίζεται στο αριστερό μέρος και το έτος «2017» στο επάνω μέρος. Στο δεξιό μέρος εμφανίζονται τα αρχικά του χαράκτη «CH» (Chocola Frantisek). Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 30 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Φεβρουάριος 2017

Σλοβακία

Θέμα: Τα 550 χρόνια του Πανεπιστημίου Istropolitana

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται η μορφή ενός καθηγητή και δύο φοιτητών μπροστά από την πρόσοψη του κτιρίου του πρώην Universitas Istropolitana στη Μπρατισλάβα. Στο επάνω αριστερό μέρος εμφαίνεται ένα μετάλλιο του Βασιλέα Matthias Corvinus, ιδρυτή του πανεπιστημίου. Πάνω από το μετάλλιο αναγράφεται το έτος «1467» κατά το οποίο άρχισε να λειτουργεί το πανεπιστήμιο. Η χώρα έκδοσης, «SLOVENSKO», εμφανίζεται στο κάτω μέρος πάνω από το έτος έκδοσης, «2017». Στο αριστερό μέρος εμφαίνεται η ένδειξη «UNIVERZITA» και στο δεξιό μέρος η ένδειξη «ISTROPOLITANA». Στο κάτω αριστερό μέρος αναγράφεται το σήμα του νομισματοκοπείου Kremnica (Mincovňa Kremnica), αποτελούμενο από τα αρχικά «MK» τοποθετημένα ανάμεσα σε δύο σφραγίδες. Κάτω από το σήμα του νομισματοκοπείου αναγράφονται τα τυποποιημένα γράμματα «MP», τα αρχικά της σχεδιάστριας, Mária Poldaufová. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1 εκατομμύριο κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2017

Σλοβενία

Θέμα: Η 10η επέτειος του ευρώ στη Σλοβενία

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζονται 10 χελιδόνια που πετούν σχηματίζοντας έναν κύκλο. Στο κάτω μέρος, σε ημικυκλική διάταξη, αναγράφεται η επιγραφή «10 LET SKUPNE EVROPSKE VALUTE». Στο επάνω αριστερό μέρος αναγράφεται η επιγραφή «SLOVENIJA 2017». Μεταξύ των δύο επιγραφών είναι χαραγμένη μια τελεία. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1 εκατομμύριο κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2017

Γαλλία

Θέμα: 100 χρόνια από τον θάνατο του Auguste Rodin

Περιγραφή: Για την 100ή επέτειο του θανάτου του Auguste Rodin, το Νομισματοκοπείο των Παρισίων αποτίνει φόρο τιμής σε αυτόν τον διαπρεπή Γάλλο γλύπτη. Γεννηθείς το 1840, είναι ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του ρεαλισμού. Τα έργα του, όπως Ο Σκεπτόμενος, Το Φιλί, Οι Πύλες της Κόλασης ή Οι Αστοί του Καλέ, παραμένουν διαχρονικά αριστουργήματα της παγκόσμιας γλυπτικής. Στο κέρμα απεικονίζονται πρόσωπο με πρόσωπο ο Auguste Rodin και το πιο γνωστό έργο του, Ο Σκεπτόμενος. Η ένδειξη «RF» (République Française) εμφανίζεται σαν να έχει σκαλιστεί στην κορυφή του κέρματος. Το όνομα του καλλιτέχνη, «A. Rodin» και οι σχετικές ημερομηνίες, «1917-2017», αναγράφονται στη γενειάδα του. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 10 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2017

Λουξεμβούργο

Θέμα: Η 50ή επέτειος του εθελοντισμού του στρατού του Λουξεμβούργου

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται στο δεξιό μέρος η μορφή της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας του Μεγάλου Δούκα Ερρίκου να κοιτάζει προς τα δεξιά και στο αριστερό μέρος το κείμενο «50 Joer Fräiwëllegen-Arméi» ως λογότυπο. Στο επάνω μέρος αναγράφεται το έτος «2017», σε συνδυασμό με το σήμα του νομισματοκοπείου και τα αρχικά του διευθυντή του. Στο κάτω μέρος εμφανίζεται το όνομα της χώρας έκδοσης, «LËTZEBUERG». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 500.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2017

Ιταλία

Θέμα: 400 χρόνια από την ολοκλήρωση της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου στη Βενετία

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται η πρόσοψη της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου στη Βενετία. Στο κάτω μέρος αναγράφονται τα έτη «1617» και «2017», τα οποία αποτελούν αντίστοιχα το έτος ολοκλήρωσης της Βασιλικής και το έτος έκδοσης του κέρματος, εκατέρωθεν του λογότυπου της Ιταλικής Δημοκρατίας «RI». Κάτω από αυτά αναγράφεται η επιγραφή «SAN MARCO», στο δεξιό μέρος τα αρχικά της καλλιτέχνιδας Luciana De Simoni («LDS») και στο επάνω μέρος η επιγραφή «VENEZIA» και το σήμα του νομισματοκοπείου της Ρώμης («R»). Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1,5 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2017