Menu

2 eurós emlékérmék – 2017

Az itt olvasható leírások az Európai Unió Hivatalos Lapjából származnak, ezért némileg eltérhetnek a honlapon közzétett egyéb anyagoktól.

Andorra

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Andorra – A pireneusi ország

Leírás: A rajzolat felső részén egy háromszög látható, amely az ország három hullámzó sávból álló, sematikus térképét ábrázolja, alatta az „Andorra” és az „EL PAÍS DELS PIRINEUS” (a pireneusi ország) felirat olvasható. Ez a három elem alkotja az Andorrai kormány tulajdonában lévő védjegyet, amely egységes, következetes és koordinált képet biztosít a grafikus kommunikáció során, ugyanakkor összetéveszthetetlen és azonnali beazonosítást tesz lehetővé. A rajzolat alsó részén „2017” a kibocsátás éve olvasható. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 85 000 érme

Kibocsátási dátum: 2017. december


Andorra

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Andorra himnuszának 100. évfordulója

Leírás: Az ábra az 1914-ben megjelent andorrai himnusz részletét tartalmazza. Az ábra központi részén a himnusz első hangjegyei láthatók, amelyeket virágdíszítés és a „Himne Andorrà” (Andorra himnusza) felirat keretez. Az ábra felső részén a kibocsátás éve „2017” és „100 anys de l’himne d’Andorra” (Andorra himnuszának 100. évfordulója) felirat olvasható. Az érme annak állít emléket, hogy az andorrai parlament a Consell General 100 évvel ezelőtt, 1917. április 2-án határozott a zenemű nemzeti himnuszként történő elfogadásáról. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 85 000 érme

Kibocsátási dátum: 2017. december


Málta

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Szolidaritás és béke

Leírás: Az érme központi témája a szolidaritás és a béke eszméje. A rajzolat egy tanuló alkotása, és a máltai zászlót tartó két gyermeket ábrázol, akik felett a repülő békegalamb látható. Alul a kibocsátó ország neve – „Malta” – olvasható, a jobb oldalon pedig a kibocsátás éve, „2017” található. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 380 000 érme

Kibocsátási dátum: 2017. november


Monaco

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Carabiniers du Prince (a hercegi „Carabinierek”)

Leírás: A rajzolat egy CARABINIER-t ábrázol, a háttérben a monacói palotával. A felső részen a „MONACO” felirat látható, amit a verdejel és a mesterjegy keretez. Az alsó részen az „1817–2017” évszámok szerepelnek, alatta pedig a „CARABINIERS DU PRINCE” felirat. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 15 000 érme

Kibocsátási dátum: 2017. november


Portugália

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Raul Brandão író születésének 150. évfordulója

Leírás: A rajzolat Raul Brandão arcát ábrázolja. A bal oldalon a RAUL BRANDÃO felirat található, ez alatt pedig az „1867” és a „2017” évszámok. Az érmék bal alsó részén a kibocsátó ország neve, „PORTUGÁLIA”, a jobb felső részen pedig a művész neve, „LUIS FILIPE DE ABREU” olvasható, alatta az „INCM” verdejel helyezkedik el. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 520 000 érme

Kibocsátási dátum: 2017. november


Lettország

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Latgale

Leírás: A rajzolat Latgale régiójának címerét ábrázolja. Felül a kibocsátó ország neve, „LATVIJA”, alul pedig a „LATGALE” felirat olvasható. Jobb oldalon a kibocsátás éve, „2017” szerepel. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 530 000 érme

Kibocsátási dátum: 2017. október


Luxemburg

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: III. Vilmos nagyherceg születésének 200. évfordulója

Leírás: A rajzolat bal oldalán őfelsége Henrik nagyherceg balra tekintő képmása, jobb oldalán pedig III. Vilmos nagyherceg képmása látható. A rajzolat felső részén az évszám („2017”), alul pedig a „GRANDS-DUCS DE LUXEMBOURG” szöveg áll. A megfelelő képmás fölött a „GUILLAUME III”, majd az „*1817” születési év látható. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 500 000 érme

Kibocsátási dátum: 2017. október


Vatikánváros

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: A fátimai jelenések centenáriuma

Leírás: A rajzolat a három pásztorgyermeket ábrázolja, akiknek Mária megjelent, a háttérben a fátimai szentély látható. Felül a „CITTÀ DEL VATICANO” félkörirat, alatta közvetlenül az „1917” évszám található. Az évszám alatt, balról jobbra haladva a „FATIMA 2017” felirat olvasható. Bal oldalon az „R” verdejel, alul a tervező neve, „O.ROSSI” látható. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 105 000 érme

Kibocsátási dátum: 2017. október


Finnország

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: A finn természet

Leírás: Az érme belső részén a hold körvonala látható a finnországi Harmaja szigetéről nézve. A hold tetején egy ágon ülő varjú látszik. „2017” a kibocsátás éve alul középen helyezkedik el. Balra középen a kibocsátó ország jelzése, „FI” szerepel. Jobbra középen a verdejel található. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 500 000 érme

Kibocsátási dátum: 2017. október


Ciprus

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Páfosz 2017 – Európa Kulturális Fővárosa

Leírás: A rajzolaton a páfoszi Odeon, az időszámításunk szerinti 2. században épült kis ókori amfiteátrum látható. Napjainkban ez nyaranta zenés színházi előadásoknak ad helyet, és a „Páfosz 2017 – Európa Kulturális Fővárosa” program számos rendezvényének színhelye. A kibocsátó ország neve – „ΚΥΠΡΟΣ KIBRIS” – és a „Πάφος 2017 – Πολιτιστική πρωτεύουσα Ευρώπης” (azaz Páfosz 2017 – Európa Kulturális Fővárosa) felirat az érme nemzeti előlapjának belső részén olvasható. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 430 000 érme

Kibocsátási dátum: 2017. szeptember


Franciaország

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: A rózsaszín szalagnak, a mellrák elleni küzdelem jelképének 25. évfordulója

Leírás: Az 1990-es évek óta a mellrák elleni küzdelemnek világszerte nagy jelentőséget tulajdonítanak. A Monnaie de Paris francia pénzverde úgy határozott, hogy a küzdelem emblematikus jelképének, a rózsaszín szalagnak a 25. évfordulója alkalmából az ügy mellé áll. Mintegy 15 éve támogatják a kutatás és az innováció terén tett erőfeszítéseket a rózsaszínszalag-díjjal.

A rajzolat egy női felsőtestet ábrázol, amelyet jelképesen egy kéz és a szalag védelmez. Ezt jobb oldalon a „25e ANNIVERSAIRE DU RUBAN ROSE” (a rózsaszín szalag 25. évfordulója) felirat veszi körül. A jobb oldalon találhatók még az „1992–2017” évszámok, a kibocsátó ország megjelölése „RF” és a verdejelek. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 10 000 000 érme

Kibocsátási dátum: 2017. szeptember


Belgium

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: A Genti Tudományegyetem alapításának 200. évfordulója

Leírás: Az érme belső része a Genti Tudományegyetem logóját ábrázolja, alatta az 1817–2017 évszámokkal, amelyet a 200 JAAR UNIVERSITEIT GENT – 200 YEARS GHENT UNIVERSITY felirat és a BE országmegjelölés szegélyez. Brüsszel verdejele, Mihály arkangyal sisakos feje és a verde igazgatóinak verdejele, Herzele város önkormányzati címere az országmegjelölés bal és jobb oldalán található. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 200 000 érme

Kibocsátási dátum: 2017. szeptember


San Marino

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: A „fenntartható turizmus a fejlődésért” nemzetközi éve

Leírás: A rajzolat a hullámokkal övezett Földet ábrázolja, amelynek jobb oldalán Andrew Lewis tervező jele, egy körbe foglalt A betű látható. A felső köríven a „TURISMO SOSTENIBILE” felirat, alul a „SAN MARINO” név és a „2017” évszám, a jobb oldalon Uliana Pernazza vésnök „UP INC.” névbetűi, a bal oldalon pedig a verést végző olasz verde „R” betűjele látható.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Közgyűlése 2017-et a „fenntartható turizmus a fejlődésért” nemzetközi évének nyilvánította. A törekvés lényege, hogy utazóként tiszteletben tartjuk a bolygónkat, nem változtatjuk meg természeti, társadalmi és művészeti környezetünket, és nem akadályozzuk a társadalmi és gazdasági tevékenységek kibontakozását. Olyan turizmusról van szó, amely a tömegturizmussal ellentétben a leggyengébb gazdaságokat támogatja. San Marino Köztársaság az említett új mentalitás kialakítása és a turisták környezetkímélő szemléletmódjának ösztönzése érdekében kéteurós emlékérmét szentel a témának, amelynek elkészítésére Andrew Lewis kanadai művészt kérte fel. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 70 500 érme

Kibocsátási dátum: 2017. szeptember


Lettország

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Kurzeme

Leírás: A rajzolat Kurzeme régió címerét ábrázolja. Felül a kibocsátó ország neve „LATVIJA” (Lettország), alul pedig a „KURZEME” felirat olvasható. Ettől jobbra a kibocsátás éve, „2017” található. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 530 000 érme

Kibocsátási dátum: 2017. szeptember


Litvánia

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Vilnius

Leírás: A rajzolat Vilnius város látképének részletét ábrázolja. Bal oldalon a „VILNIUS” felirat és a tervező jele található. Jobb oldalon felül a kibocsátó ország neve „LIETUVA” és a kibocsátás éve, „2017” szerepel. Középen a verdejel látható. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 1 000 000 érme

Kibocsátási dátum: 2017. július


Észtország

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Észtország függetlensége

Leírás: Az érme egy göcsörtös tölgyfatörzset ábrázol, ahol az egyik oldalon az ágak, a másik oldalon a levelek láthatók. Az ágak a forradalmi időket és azokat a nehézségeket szimbolizálják, amelyekkel az Észtország függetlenségéhez vezető út ki volt kövezve. A levelek Észtország erejét, eredményeit és hosszú élettartamát szimbolizálják. A törzstől balra alul a „MAAPÄEV” szó (Észtország Ideiglenes Nemzetgyűlése) és fölötte az „1917” évszám olvasható. Jobb oldalon alul a kibocsátó ország neve „EESTI” és alatta a kibocsátás éve, „2017” szerepel. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 1 500 000 érme

Kibocsátási dátum: 2017. július


Görögország

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Nikos Kazantzakis halálának 60. évfordulója

Leírás: A rajzolat Nikos Kazantzakisnak, Görögország egyik legjelentősebb 20. századi írójának profilból készült képmását ábrázolja. A belső gyűrűn a bal oldalon a „HELLÉN KÖZTÁRSASÁG” felirat és „NIKOS KAZANTZAKIS” neve olvasható (görög nyelven). Felül a kibocsátás éve, „2017”, a bal oldalon középen pedig egy palmetta (a Görög Állami Pénzverde verdejele) látható. A jobb alsó részen a művész (Georgiosz Sztamatopulosz) monogramja szerepel. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 750 000 érme

Kibocsátási dátum: 2017. július


Görögország

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Filippi régészeti terület

Leírás: A rajzolat a B bazilika egy részét és a területen feltárt ókori görög mozaik szegélymintája által inspirált vonalas motívumot ábrázolja. A belső kör mentén a „FILIPPI RÉGÉSZETI TERÜLET” és a „HELLÉN KÖZTÁRSASÁG” (görög nyelvű) felirat olvasható. A háttérben a kibocsátás éve, „2017”, a jobb oldalon pedig egy palmetta (a Görög Állami Pénzverde verdejele) látható. A bal alsó részén a művész (Georgiosz Sztamatopulosz) monogramja szerepel. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 750 000 érme

Kibocsátási dátum: 2017. július


Portugália

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: 150 éves a közbiztonság

Leírás: A rajzolat emberi alakokat és épületeket ábrázol, melyek a polgárok és városok – főként itt garantálják a közbiztonságot – szimbolikus megjelenítései, továbbá a rendőrség egyszerűsített szimbólumát. A feliratok közt szerepel az „1867” évszám és „2017”, a kibocsátás éve, a kibocsátó ország, „PORTUGAL”, a megemlékezés tárgya („SEGURANÇA PÚBLICA” – közbiztonság), az állampolgársághoz fűződő három legfontosabb kérdés („DIREITOS”, „LIBERDADES” és „GARANTIAS” – jogok, szabadságok és garanciák), valamint a szerző neve, JOSÉ DE GUIMARÃES. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 520 000 érme

Kibocsátási dátum: 2017. július


Vatikánváros

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Szent Péter és Szent Pál mártíromságának 1950. évfordulója

Leírás: A rajzolaton Szent Péter és Szent Pál, valamint ismertetőjegyeik, a kulcsok, illetve a kard látható. Felül félkörben a „CITTÀ DEL VATICANO”, míg alul félkörben az „1950o DEL MARTIRIO DEI SANTI PIETRO E PAOLO” felirat olvasható. Alul balra a kibocsátás éve, „2017”, alul jobbra pedig az „R” verdejel látható. A kettő között a művész neve, „G. TITOTTO” olvasható. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 105 000 érme

Kibocsátási dátum: 2017. június


Málta

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: UNESCO világörökségi helyszín: Hagar Qim ősi templomai Máltán

Leírás: Az érme Hagar Qim ősi templom�együttesét ábrázolja. Jobbra fent egymás alatt a „HAGAR QIM” és „TEMPLES” feliratok, valamint a „3600-3200 BC” évszám szerepel. Balra lent a kibocsátó ország neve, „MALTA”, alatta pedig a kibocsátás éve, „2017” látható. Jobbra lent a művész, Noel Galea Bason „NGB” monogramja áll. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.​

Kibocsátott darabszám: 405 000 érme

Kibocsátási dátum: 2017. június


Finnország

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Finnország függetlenségének 100 éves évfordulója

Leírás: Az érme belső részén mozaik látható, amelynek jobb oldalán az elszórtabban elhelyezkedő részek Finnország körvonalait alkotják. A „SUOMI FINLAND” felirat a függetlenné válás éve, „1917” és a kibocsátás éve, „2017” függőlegesen, a bal oldalon egymás alatt helyezkednek el. Jobb oldalon középen a kibocsátó ország jele, „FI”, és a verdejel található. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 2,5 millió érme

Kibocsátási dátum: 2017. április


Olaszország

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Titus Livius halálának kétezredik évfordulója

Leírás: Titus Livius római történetíró mellszobra, Lorenzo Larese Moretti alkotása alapján; bal oldalon az Olasz Köztársaság logója, „RI”, valamint a szerző, Claudia Momoni „C.M.” monogramja látható; jobb oldalon a „17” és „2017” évszámok, Livius halálának és az érme kibocsátásának évei szerepelnek, továbbá a római pénzverde „R” verdejele látható; a rajzolat körül körívben pontok helyezkednek el, valamint a „TITO • LIVIO” felirat. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.​​

Kibocsátott darabszám: 1,5 millió érme

Kibocsátási dátum: 2017. április


Belgium

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: A Liège-i Egyetem 200. évfordulója

Leírás: Az érme belső része a Liège-i Egyetem logóját ábrázolja, alatta az 1817–2017 évszámokkal, amelyet a 200 ANS UNIVERSITE DE LIEGE – 200 YEARS UNIVERSITY OF LIEGE felirat és a BE országmegjelölés szegélyez. Brüsszel verdejele, Mihály arkangyal sisakos feje és a verde igazgatóinak verdejele, Herzele város önkormányzati címere az országmegjelölés bal és jobb oldalán található. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 200 000 érme

Kibocsátási dátum: 2017. április


San Marino

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Giotto születésének 750. évfordulója

Leírás: Balra a firenzei Santa Maria del Fiore, Giotto építészeti alkotása harangtornyának részlete látható; függőlegesen a „SAN MARINO” és „GIOTTO” feliratok, valamint az „1267–2017” évszámok olvashatók; jobb oldalon Giotto portréjának részlete és a szerző, Luciana De Simoni „LDS” monogramja szerepel; lent az „R” betű, a római pénzverde verdejele áll. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 80 000 érme

Kibocsátási dátum: 2017. március


Spanyolország

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: UNESCO kulturális és természeti világörökségi helyszín – Az Asztúriai Királyság templomai

Leírás: A rajzolat előterében a Santa Maria del Naranco templom szerepel. A belső kör felső részén, ívesen a kibocsátó ország neve („ESPAÑA”), alatta jobbra pedig a kibocsátás éve („2017”) olvasható. A belső kör bal oldalán a pénzverde jele látható. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.​

Kibocsátott darabszám: 4 millió érme

Kibocsátási dátum: 2017. február


Németország

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Rajna-vidék-Pfalz („szövetségi tartományok” [Bundesländer] sorozat)

Leírás: A rajzolaton a trieri Porta Nigra látható, amely valószínűsíthetően a legjobb állapotban megmaradt római városkapu az Alpoktól északra. Az érme belső részén olvasható a „RHEINLAND-PFALZ” név és alul a kibocsátó ország kódja is („D”). Az egyes érméken a pénzverde verdejele („A”, „D”, „F”, „G”, vagy „J”) bal oldalon látható, míg az év („2017”) felül szerepel. Jobbra a tervező, Chocola Frantisek monogramja („CH”) jelenik meg. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.​

Kibocsátott darabszám: 30 millió érme

Kibocsátási dátum: 2017. február


Szlovákia

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Az Universitas Istropolitana alapításának 550. évfordulója

Leírás: A rajzolat egy tanárt és két diákot ábrázol a Pozsonyban található, egykori Universitas Istropolitana épülete előtt. Az érme bal felső részén I. Mátyás magyar király, az egyetem alapítójának képe szerepel egy medalionon, amely fölött az alapítás éve („1467”) olvasható. A kibocsátó ország neve („SLOVENSKO”) a belső kör alján, a kibocsátás éve („2017”) fölött található. A belső kört bal oldalon az „UNIVERZITA”, jobb oldalon az „ISTROPOLITANA” felirat szegélyezi. A rajzolat bal alsó sarkában a körmöcbányai pénzverde (Mincovňa Kremnica) verdejele található, amelyet két érmesajtoló között az „MK” felirat jelöl. A verdejel alatt a tervező, Mária Poldaufová stilizált monogramja („MP”) látható. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 1 millió érme

Kibocsátási dátum: 2017. január


Szlovénia

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Az euro bevezetésének 10. évfordulója Szlovéniában

Leírás: A rajzolat tíz, kör alakzatban repülő fecskét ábrázol. Alatta félkörben a „10 LET SKUPNE EVROPSKE VALUTE” szöveg, bal oldalon fent pedig a „SLOVENIJA 2017” felirat szerepel. A két feliratot egy pont választja el egymástól. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 1 millió érme

Kibocsátási dátum: 2017. január


Franciaország

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Auguste Rodin centenárium

Leírás: Halálának századik évfordulóján a Monnaie de Paris pénzverde a jeles francia szobrász, Auguste Rodin előtt tiszteleg. Az 1840‑ben született mester a realizmus egyik nagy alakja volt. Művei – mint például A gondolkodó, A csók, A pokol kapuja vagy A calais-i polgárok – a világ szobrászatának időtlen műremekei közé tartoznak. A rajzolat Auguste Rodint és legismertebb művének, „A gondolkodónak” alakját ábrázolja, amint összeérintik homlokukat. Az „RF" felirat a Francia Köztársaság (République Française) nevére utal, és az érme tetején szerepel. A név, „A. Rodin”, és a vonatkozó évszámok, „1917–2017”, a művész szakállában olvashatók. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 10 millió érme

Kibocsátási dátum: 2017. január


Luxemburg

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: A luxemburgi hadsereg önkéntes voltának 50. évfordulója

Leírás: A rajzolat jobb oldalán ő királyi fensége Henri nagyherceg jobbra néző profilja látható, míg a bal oldalon a „50 Joer Fräiwëllegen-Arméi” felirat olvasható logóként ábrázolva. Az érme tetején a kibocsátás évét („2017”) közrefogja a verdejel és a pénzverőmester monogramja. Alul a kibocsátó ország neve („LËTZEBUERG”) olvasható. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 500 000 érme

Kibocsátási dátum: 2017. január


Olaszország

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: A velencei Szent Márk-bazilika befejezésének 400. évfordulója

Leírás: A velencei Szent Márk-bazilika homlokzata; alul, az Olasz Köztársaság „RI” logója mellett a bazilika befejezésének éve, „1617”, az érme kibocsátásának éve, „2017”, alattuk a „SAN MARCO” felirat; jobb oldalon az „LDS”, a szerző, Luciana De Simoni nevének kezdőbetűi; legfelül a „VENEZIA” felirat és a római pénzverde jele, az „R” található. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 1,5 millió érme

Kibocsátási dátum: 2017. január