Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

2 eurós emlékérmék – 2017

Az itt olvasható leírások az Európai Unió Hivatalos Lapjából származnak, ezért kissé eltérhetnek a honlapunkon közzétett egyéb anyagoktól.

Andorra

A megemlékezés tárgya: Andorra – a pireneusi ország

A rajzolat leírása: A rajzolat felső részén egy háromszög látható, amely az ország három hullámzó sávból álló, sematikus térképét ábrázolja, alatta az „Andorra” és az „EL PAÍS DELS PIRINEUS” (a pireneusi ország) felirat olvasható. Ez a három elem alkotja az andorrai kormány tulajdonában lévő védjegyet, amely egységes, következetes és koordinált képet biztosít a grafikus kommunikáció során, ugyanakkor összetéveszthetetlen és azonnali azonosítást tesz lehetővé. A rajzolat alsó részén „2017”, a kibocsátás éve olvasható. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 85 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2017. december

Andorra

A megemlékezés tárgya: Andorra himnuszának 100. évfordulója

A rajzolat leírása: Az ábra az 1914-ben megjelent andorrai himnusz részletét tartalmazza. Az ábra központi részén a himnusz első hangjegyei láthatók, amelyeket virágdíszítés és a „Himne Andorrà” (Andorra himnusza) felirat keretez. Az ábra felső részén a kibocsátás éve, „2017” és a „100 anys de l’himne d’Andorra” (Andorra himnuszának 100. évfordulója) felirat olvasható. Az érme annak állít emléket, hogy az andorrai parlament, a Consell General 100 évvel ezelőtt, 1917. április 2-án határozott a zenemű nemzeti himnuszként történő elfogadásáról. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 85 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2017. december

Málta

A megemlékezés tárgya: szolidaritás és béke

A rajzolat leírása: Az érme központi témája a szolidaritás és a béke eszméje. A rajzolat egy tanuló alkotása, és a máltai zászlót tartó két gyermeket ábrázol, akik felett a repülő békegalamb látható. Alul a kibocsátó ország neve, „Malta” olvasható, a jobb oldalon pedig a kibocsátás éve, „2017” található. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 380 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2017. november

Monaco

A megemlékezés tárgya: Carabiniers du Prince (a hercegi „carabinierek”)

A rajzolat leírása: A rajzolat egy CARABINIER-t ábrázol, a háttérben a monacói palotával. A felső részen a „MONACO” felirat látható, amelyet a verdejel és a mesterjegy keretez. Az alsó részen az „1817–2017” évszámok szerepelnek, alatta pedig a „CARABINIERS DU PRINCE” felirat. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 15 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2017. november

Portugália

A megemlékezés tárgya: Raul Brandão író születésének 150. évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolat Raul Brandão arcát ábrázolja. A bal oldalon a RAUL BRANDĂO felirat található, ez alatt pedig az „1867” és a „2017” évszámok. Az érmék bal alsó részén a kibocsátó ország neve, „PORTUGAL”, a jobb felső részen pedig a tervező neve, „LUIS FILIPE DE ABREU” olvasható, alatta az „INCM” verdejel helyezkedik el. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 520 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2017. november

Lettország

A megemlékezés tárgya: Latgale

A rajzolat leírása: A rajzolat Latgale (Latgallia) régiójának címerét ábrázolja. Felül a kibocsátó ország neve, „LATVIJA”, alul pedig a „LATGALE” felirat olvasható. Jobb oldalon a kibocsátás éve, „2017” szerepel. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 530 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2017. október

Luxemburg

A megemlékezés tárgya: III. Vilmos nagyherceg születésének 200. évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolat bal oldalán őfelsége Henrik nagyherceg balra tekintő képmása, jobb oldalán pedig őfelsége III. Vilmos nagyherceg képmása látható. A rajzolat felső részén az évszám (2017), alul pedig a „GRANDS-DUCS DE LUXEMBOURG” szöveg áll. A megfelelő képmás fölött a „GUILLAUME III”, majd az „*1817” születési év látható. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 500 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2017. október

Vatikán

A megemlékezés tárgya: a fátimai jelenések centenáriuma

A rajzolat leírása: A rajzolat a három pásztorgyermeket ábrázolja, akiknek Mária megjelent, a háttérben a fátimai szentély látható. Felül a „CITTÀ DEL VATICANO” félkörirat, alatta közvetlenül az „1917” évszám található. Az évszám alatt, balról jobbra haladva a „FATIMA 2017” felirat olvasható. Bal oldalon az „R” verdejel, alul a tervező neve, „O.ROSSI” látható. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 105 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2017. október

Finnország

A megemlékezés tárgya: a finn természet

A rajzolat leírása: Az érme belső részén a hold körvonala látható a finnországi Harmaja szigetéről nézve. A hold felett egy ágon ülő varjú látszik. „2017”, a kibocsátás éve alul középen helyezkedik el. Balra középen a kibocsátó ország jelzése, „FI” szerepel. Jobbra középen a verdejel található. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 500 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2017. október

Ciprus

A megemlékezés tárgya: Páfosz 2017 – Európa Kulturális Fővárosa

A rajzolat leírása: A rajzolaton a páfoszi Odeon, az időszámításunk szerinti 2. században épült kis ókori amfiteátrum látható. Napjainkban ez nyaranta zenés színházi előadásoknak ad helyet, és a „Páfosz 2017 – Európa Kulturális Fővárosa” program számos rendezvényének színhelye. A kibocsátó ország neve, „ΚΥΠΡΟΣ KIBRIS” és a „ΠΑΦΟΣ 2017 – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΟΠΗΣ” (azaz Páfosz 2017 – Európa Kulturális Fővárosa) felirat az érme nemzeti előlapjának belső részén olvasható. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 430 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2017. szeptember

Franciaország

A megemlékezés tárgya: a rózsaszín szalag 25. évfordulója, amely a mellrák elleni küzdelem jelképe

A rajzolat leírása: Az 1990-es évek óta a mellrák elleni küzdelemnek világszerte nagy jelentőséget tulajdonítanak. A Monnaie de Paris francia pénzverde úgy határozott, hogy a küzdelem emblematikus jelképének, a rózsaszín szalagnak a 25. évfordulója alkalmából az ügy mellé áll. Mintegy 15 éve támogatják a kutatás és az innováció terén tett erőfeszítéseket a rózsaszín szalag díjjal.

A rajzolat egy női felsőtestet ábrázol, amelyet jelképesen egy kéz és a szalag védelmez. Ezt jobb oldalon a „25e ANNIVERSAIRE DU RUBAN ROSE” (a rózsaszín szalag 25. évfordulója) felirat veszi körül. A jobb oldalon találhatók még az „1992–2017” évszámok, a kibocsátó ország megjelölése „RF” és a verdejelek. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 10 000 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2017. szeptember

Belgium

A megemlékezés tárgya: a Genti Tudományegyetem alapításának 200. évfordulója

A rajzolat leírása: Az érme belső része a Genti Tudományegyetem logóját ábrázolja, alatta az 1817–2017 évszámokkal, amelyet a 200 JAAR UNIVERSITEIT GENT – 200 YEARS GHENT UNIVERSITY felirat és a BE országmegjelölés szegélyez. Brüsszel verdejele (Mihály arkangyal sisakos feje) és a verde igazgatóinak verdejele (Herzele város önkormányzati címere) az országmegjelölés jobb és bal oldalán található. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 200 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2017. szeptember

San Marino

A megemlékezés tárgya: a „fenntartható turizmus a fejlődésért” nemzetközi éve

A rajzolat leírása: A rajzolat a hullámokkal övezett Földet ábrázolja, amelynek jobb oldalán Andrew Lewis tervező jele, egy körbe foglalt A betű látható. A felső köríven a „TURISMO SOSTENIBILE” felirat, alul a „SAN MARINO” név és a „2017” évszám, a jobb oldalon Uliana Pernazza vésnök „UP INC.” névbetűi, a bal oldalon pedig a pénzverést végző olasz verde „R” betűjele látható.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Közgyűlése 2017-et a „fenntartható turizmus a fejlődésért” nemzetközi évének nyilvánította. A törekvés lényege, hogy utazóként tiszteletben tartjuk a bolygónkat, nem változtatjuk meg természeti, társadalmi és művészeti környezetünket, és nem akadályozzuk a társadalmi és gazdasági tevékenységek kibontakozását. Olyan turizmusról van szó, amely a tömegturizmussal ellentétben a leggyengébb gazdaságokat támogatja. San Marino Köztársaság az említett új mentalitás kialakítása és a turisták környezetkímélő szemléletmódjának ösztönzése érdekében kéteurós emlékérmét szentel a témának, amelynek elkészítésére Andrew Lewis kanadai művészt kérte fel. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 70 500 érme

A kibocsátás időpontja: 2017. szeptember

Lettország

A megemlékezés tárgya: Kurzeme

A rajzolat leírása: A rajzolat Kurzeme (Kurföld) régió címerét ábrázolja. Felül a kibocsátó ország neve, „LATVIJA”, alul pedig a „KURZEME” felirat olvasható. Ettől jobbra a kibocsátás éve, „2017” található. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 530 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2017. szeptember

Litvánia

A megemlékezés tárgya: Vilnius

A rajzolat leírása: A rajzolat Vilnius város látképének részletét ábrázolja. Bal oldalon a „VILNIUS” felirat és a tervező jele található. Jobb oldalon felül a kibocsátó ország neve, „LIETUVA” és a kibocsátás éve, „2017” szerepel. Középen a verdejel látható. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 1 000 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2017. július

Észtország

A megemlékezés tárgya: Észtország függetlensége

A rajzolat leírása: Az érme egy göcsörtös tölgyfatörzset ábrázol, ahol az egyik oldalon az ágak, a másik oldalon a levelek láthatók. Az ágak a forradalmi időket és azokat a nehézségeket szimbolizálják, amelyekkel az Észtország függetlenségéhez vezető út ki volt kövezve. A levelek Észtország erejét, eredményeit és tartós fennállását szimbolizálják. A törzstől balra alul a „MAAPÄEV” szó (Észtország Ideiglenes Nemzetgyűlése), fölötte az „1917” évszám olvasható. Jobb oldalon alul a kibocsátó ország neve, „EESTI”, alatta a kibocsátás éve, „2017” szerepel. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 1 500 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2017. július

Görögország

A megemlékezés tárgya: Nikosz Kazantzakisz halálának 60. évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolat Nikosz Kazantzakisznak, Görögország egyik legjelentősebb 20. századi írójának profilból készült képmását ábrázolja. A belső gyűrűn a bal oldalon a „HELLÉN KÖZTÁRSASÁG” felirat és a „NIKOSZ KAZANTZAKISZ” név olvasható (görög nyelven). Felül a kibocsátás éve, „2017”, a bal oldalon középen pedig egy palmetta (a görög pénzverde verdejele) látható. A jobb alsó részen a tervező (Georgiosz Sztamatopulosz) monogramja szerepel. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 750 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2017. július

Görögország

A megemlékezés tárgya: Filippi régészeti terület

A rajzolat leírása: A rajzolat a B bazilika egy részét és a területen feltárt ókori görög mozaik szegélymintája ihlette vonalas motívumot ábrázolja. A belső kör mentén a „FILIPPI RÉGÉSZETI TERÜLET” és a „HELLÉN KÖZTÁRSASÁG” (görög nyelvű) felirat olvasható. A háttérben a kibocsátás éve, „2017”, a jobb oldalon pedig egy palmetta (a görög pénzverde verdejele) látható. A bal alsó részén a tervező (Georgiosz Sztamatopulosz) monogramja szerepel. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 750 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2017. július

Portugália

A megemlékezés tárgya: 150 éves a közbiztonság

A rajzolat leírása: A rajzolat emberi alakokat és épületeket ábrázol – amelyek a polgárok és városok (főként itt garantálják a közbiztonságot) szimbolikus megjelenítései –, továbbá a rendőrség egyszerűsített szimbólumát. A feliratok közt szerepel az „1867” évszám és „2017”, a kibocsátás éve, a kibocsátó ország neve, „PORTUGAL”, a megemlékezés tárgya („SEGURANÇA PÚBLICA” – közbiztonság), az állampolgársághoz fűződő három legfontosabb kérdés („DIREITOS”, „LIBERDADES” és „GARANTIAS” – jogok, szabadságok és garanciák), valamint a szerző neve, JOSÉ DE GUIMARÃES. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 520 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2017. július

Vatikán

A megemlékezés tárgya: Szent Péter és Szent Pál vértanúságának 1950. évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolaton Szent Péter és Szent Pál, valamint jelképeik, a kulcsok, illetve a kard látható. Felül félkörben a „CITTÀ DEL VATICANO”, míg alul félkörben az „1950o DEL MARTIRIO DEI SANTI PIETRO E PAOLO” felirat olvasható. Alul balra a kibocsátás éve, „2017”, alul jobbra pedig az „R” verdejel látható. A kettő között a tervező neve, „G. TITOTTO” olvasható. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 105 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2017. június

Málta

A megemlékezés tárgya: UNESCO világörökségi helyszín: Hagar Qim ősi templomai Máltán

A rajzolat leírása: Az érme Hagar Qim ősi templomegyüttesét ábrázolja. Jobbra fent egymás alatt a „HAGAR QIM” és „TEMPLES” feliratok, valamint a „3600 - 3200 BC” évszám szerepel. Balra lent a kibocsátó ország neve, „MALTA”, alatta pedig a kibocsátás éve, „2017” látható. Jobbra lent a tervező, Noel Galea Bason „NGB” monogramja áll. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 405 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2017. június

Finnország

A megemlékezés tárgya: Finnország függetlenségének 100 éves évfordulója

A rajzolat leírása: Az érme belső részén mozaik látható, amelynek jobb oldalán az elszórtabban elhelyezkedő részek Finnország körvonalait alkotják. A „SUOMI FINLAND” felirat a függetlenné válás éve, „1917” és a kibocsátás éve, „2017” függőlegesen, a bal oldalon egymás alatt helyezkednek el. Jobb oldalon középen a kibocsátó ország jele, „FI”, és a verdejel található. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 2,5 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2017. április

Olaszország

A megemlékezés tárgya: Titus Livius halálának kétezredik évfordulója

A rajzolat leírása: Titus Livius római történetíró mellszobra, Lorenzo Larese Moretti alkotása alapján; bal oldalon az Olasz Köztársaság logója, „RI”, valamint a szerző, Claudia Momoni „C.M.” monogramja látható; jobb oldalon a „17” és „2017” évszámok, Livius halálának és az érme kibocsátásának évei szerepelnek, továbbá a római pénzverde „R” verdejele látható; a rajzolat körül körívben pontok helyezkednek el, valamint a „TITO • LIVIO” felirat. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 1,5 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2017. április

Belgium

A megemlékezés tárgya: a Liège-i Egyetem alapításának 200. évfordulója

A rajzolat leírása: Az érme belső része a Liège-i Egyetem címerét ábrázolja, alatta az „1817–2017” évszámokkal, amelyet a „200 ANS UNIVERSITE DE LIEGE – 200 YEARS UNIVERSITY OF LIEGE” felirat és a „BE” országmegjelölés szegélyez. Brüsszel verdejele (Mihály arkangyal sisakos feje) és a verde igazgatóinak verdejele (Herzele város önkormányzati címere) az országmegjelölés jobb és bal oldalán található. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 200 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2017. április

San Marino

A megemlékezés tárgya: Giotto születésének 750. évfordulója

A rajzolat leírása: Balra a firenzei Santa Maria del Fiore harangtornyának, Giotto építészeti alkotásának részlete látható; függőlegesen a „SAN MARINO” és „GIOTTO” feliratok, valamint az „1267–2017” évszámok olvashatók; jobb oldalon Giotto portréjának részlete és a szerző, Luciana De Simoni „LDS” monogramja szerepel; lent az „R” betű, a római pénzverde verdejele áll. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 80 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2017. március

Spanyolország

A megemlékezés tárgya: UNESCO kulturális és természeti világörökségi helyszín – az Asztúriai Királyság templomai

A rajzolat leírása: A rajzolat előterében a Santa María del Naranco templom szerepel. A belső kör felső részén, ívesen a kibocsátó ország neve (ESPAÑA), alatta jobbra pedig a kibocsátás éve (2017) olvasható. A belső kör bal oldalán a pénzverde jele látható. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 4 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2017. február

Németország

A megemlékezés tárgya: Rajna-vidék-Pfalz („szövetségi tartományok” [Bundesländer] sorozat)

A rajzolat leírása: A rajzolaton a trieri Porta Nigra látható, amely valószínűsíthetően a legjobb állapotban megmaradt római városkapu az Alpoktól északra. Az érme belső részén olvasható a „RHEINLAND-PFALZ” név és alul a kibocsátó ország kódja is (D). Az egyes érméken a pénzverde verdejele (A, D, F, G vagy J) bal oldalon látható, míg az év (2017) felül szerepel. Jobbra a tervező, Chocola Frantisek monogramja (Ch) jelenik meg. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 30 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2017. február

Szlovákia

A megemlékezés tárgya: az Universitas Istropolitana alapításának 550. évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolat egy tanárt és két diákot ábrázol a Pozsonyban található, egykori Universitas Istropolitana épülete előtt. Az érme bal felső részén I. Mátyás magyar király, az egyetem alapítójának képe szerepel egy medalionon, amely fölött az alapítás éve (1467) olvasható. A kibocsátó ország neve (SLOVENSKO) a belső kör alján, a kibocsátás éve (2017) fölött található. A belső kört bal oldalon az „UNIVERZITA”, jobb oldalon az „ISTROPOLITANA” felirat szegélyezi. A rajzolat bal alsó sarkában a körmöcbányai pénzverde (Mincovňa Kremnica) verdejele található, amelyet két érmesajtoló között az „MK” felirat jelöl. A verdejel alatt a tervező, Mária Poldaufová stilizált monogramja (MP) látható. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 1 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2017. január

Szlovénia

A megemlékezés tárgya: az euro bevezetésének 10. évfordulója Szlovéniában

A rajzolat leírása: A rajzolat tíz, kör alakzatban repülő fecskét ábrázol. Alatta félkörben a „10 LET SKUPNE EVROPSKE VALUTE” szöveg, bal oldalon fent pedig a „SLOVENIJA 2017” felirat szerepel. A két feliratot egy pont választja el egymástól. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 1 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2017. január

Franciaország

A megemlékezés tárgya: Auguste Rodin-centenárium

A rajzolat leírása: Halálának századik évfordulóján a Monnaie de Paris pénzverde a jeles francia szobrász, Auguste Rodin előtt tiszteleg. Az 1840-ben született mester a realizmus egyik nagy alakja volt. Művei – mint például A gondolkodó, A csók, A pokol kapuja vagy A calais-i polgárok – a világ szobrászatának időtlen műremekei közé tartoznak. A rajzolat Auguste Rodint és legismertebb művének, A gondolkodónak alakját ábrázolja, amint összeérintik homlokukat. Az „RF” felirat a Francia Köztársaság (République Française) nevére utal, és az érme tetején szerepel. A név, „A. Rodin”, és a vonatkozó évszámok, „1917–2017”, a művész szakállában olvashatók. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 10 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2017. január

Luxemburg

A megemlékezés tárgya: a luxemburgi hadsereg önkéntességének 50. évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolat jobb oldalán őfelsége Henrik nagyherceg jobbra néző profilja látható, míg a bal oldalon az „50 Joer Fräiwëllegen-Arméi” felirat olvasható logóként ábrázolva. Az érme tetején a kibocsátás évét (2017) közrefogja a verdejel és a pénzverő mester monogramja. Alul a kibocsátó ország neve (LËTZEBUERG) olvasható. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 500 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2017. január

Olaszország

A megemlékezés tárgya: a velencei Szent Márk-bazilika befejezésének 400. évfordulója

A rajzolat leírása: A velencei Szent Márk-bazilika homlokzata; alul, az Olasz Köztársaság „RI” logója mellett a bazilika befejezésének éve, „1617”, az érme kibocsátásának éve, „2017”, alattuk a „SAN MARCO” felirat; jobb oldalon az „LDS”, a tervező, Luciana De Simoni nevének kezdőbetűi; legfelül a „VENEZIA” felirat és a római pénzverde jele, az „R” található. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 1,5 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2017. január