SØGEMULIGHEDER
Hjem Medier Explainers Forskning & Offentliggørelser Statistik Pengepolitik €uroen Betalinger & Markeder Kariere & Job
Forslag
Sortér efter

2-euroerindringsmønter – 2017

Beskrivelserne på denne side stammer fra Den Europæiske Unions Tidende og kan derfor afvige en anelse fra andet materiale offentliggjort her på webstedet.

Andorra

Anledning: Andorra – landet i Pyrenæerne

Beskrivelse: Øverst på mønten ses en trekant bestående af tre bølgende linjer, der danner et forenklet kort over landet, og derunder påskrifterne "Andorra" og "EL PAÍS DELS PIRINEUS" (landet i Pyrenæerne). Disse tre elementer udgør et varemærke, som ejes af Andorras regering. Det anvendes til at give al grafisk kommunikation et ensartet, konsekvent og koordineret image og samtidig gøre varemærket unikt og letgenkendeligt. Nederst på mønten ses udstedelsesåret "2017". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 85.000 mønter

Udsendt: December 2017

Andorra

Anledning: Hundredåret for Andorras nationalsang

Beskrivelse: På mønten gengives et uddrag af Andorras nationalsang, som blev offentliggjort i 1914. Centralt på mønten gengives sangens første noder omgivet af en blomsterudsmykning samt indskriften "Himne Andorrà" (Andorras nationalsang). På møntens øvre del gengives udstedelsesåret "2017" samt indskriften "100 anys de l’himne d’Andorra" (hundredåret for Andorras nationalsang). Denne mønt udstedes til minde om hundredårsdagen for Consell Generals (det andorranske parlaments) valg af sangen til Andorras nationalsang den 2. april 1917. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 85.000 mønter

Udsendt: December 2017

Μalta

Anledning: Solidaritet og fred

Beskrivelse: Temaet for møntens motiv kredser om solidaritet og fred. Motivet er udtænkt af en skoleelev. Det viser to børn, der holder det maltesiske flag, mens fredsduen flyver oven over dem. Forneden står navnet på den udstedende stat, "Malta", og til højre står udstedelsesåret, "2017". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 380.000 mønter

Udsendt: November 2017

Monaco

Anledning: Carabiniers du Prince (prinsens "carabiniers")

Beskrivelse: Motivet viser en carabinier og i baggrunden paladset i Monaco. Øverst ses påskriften "MONACO" sammen med møntmærket og møntmesterens mærke. Nederst ses årstallene "1817-2017" og nedenunder påskriften "CARABINIERS DU PRINCE". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 15.000 mønter

Udsendt: November 2017

Portugal

Anledning: 150-året for forfatteren Raul Brandãos fødsel

Beskrivelse: Motivet viser Raul Brandãos ansigt. På venstre side står påskriften RAUL BRANDÃO og nedenunder årstallene "1867" og "2017". Nederst til højre står navnet på den udstedende stat, "PORTUGAL", og øverst til højre står kunstnerens navn, "LUIS FILIPE DE ABREU", efterfulgt af møntmærket "INCM". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 520.000 mønter

Udsendt: November 2017

Letland

Anledning: Latgale

Beskrivelse: Designet viser våbenskjoldet for regionen Latgale. Øverst navnet på den udstedende stat, "LATVIJA", og nederst påskriften "LATGALE". På højre side udstedelsesåret "2017". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 530.000 mønter

Udsendt: Oktober 2017

Luxembourg

Anledning: 200-året for Storhertug Guillaume III

Beskrivelse: På motivets venstre side ses et portræt af Hans Kongelige Højhed Storhertug Henri, der kigger til venstre, og på højre side et portræt af Hans Kongelige Højhed Storhertug Guillaume III. Øverst ses årstallet "2017". Nederst ses påskriften "GRANDS-DUCS DE LUXEMBOURG". Navnet "GUILLAUME III" efterfulgt at fødselsåret "*1817" er angivet over det respektive portræt. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 500.000 mønter

Udsendt: Oktober 2017

Vatikanstaten

Anledning: Hundredåret for åbenbaringerne i Fátima

Beskrivelse: På motivet ses de tre unge hyrder, som Jomfru Maria åbenbarede sig for, foran sanktuariet i Fátima. Øverst ses påskriften "CITTÀ DEL VATICANO" i en halvcirkel og lige nedenunder årstallet "1917". Under årstallet, fra venstre mod højre, ses påskriften "FATIMA 2017". Til venstre ses møntmærket "R" og nederst designerens navn, "O.ROSSI". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 105.000 mønter

Udsendt: Oktober 2017

Finland

Anledning: Den finske natur

Beskrivelse: Midt på mønten er afbildet et kort over månen set fra øen Harmaja i Finland. Hen over månen ses silhuetten af en krage, der sidder på en gren. Udstedelsesåret "2017" står nederst midtfor. Til venstre for månen er den udstedende stats navn angivet med bogstaverne "FI", og til højre ses møntmærket. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 500.000 mønter

Udsendt: Oktober 2017

Cypern

Anledning: Paphos 2017 — Europæisk Kulturhovedstad

Beskrivelse: Motivet viser Paphos' antikke odeon, der er et lille amfiteater fra det 2. århundrede e.Kr. I dag anvendes det om sommeren til musik- og teaterforestillinger, og det vil blive brugt til en række arrangementer som led i programmet for "Paphos 2017 — Europæisk Kulturhovedstad". På den indre del af møntens nationale side ses navnet på den udstedende stat, "ΚΥΠΡΟΣ KIBRIS", og påskriften "Πάφος 2017 – Πολιτιστική πρωτεύουσα Ευρώπης" (dvs. Paphos 2017 — Europæisk Kulturhovedstad). På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 430.000 mønter

Udsendt: September 2017

Frankrig

Anledning: 25-årsdagen for den lyserøde sløjfe, der er et symbol på kampen mod brystkræft

Beskrivelse: Siden 90'erne har kampen mod brystkræft været verdensomspændende. I anledning af 25-årsdagen for indstiftelsen af den lyserøde sløjfe, det ikoniske symbol på kampen, har Monnaie de Paris besluttet at støtte sagen. I næsten 15 år har man årligt uddelt prisen "Prix Ruban Rose" til støtte for forskning og innovation.

Designet består i en kvindes buste symbolsk beskyttet af en hånd og sløjfen. Rundt om den på den højre side findes inskriptionen "25e ANNIVERSAIRE DU RUBAN ROSE" (25-årsdagen for den lyserøde sløjfe). Højre side viser også årene "1992-2017", den udstedende stats navn med forkortelsen "RF" og møntmærket. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 10.000.000 mønter

Udsendt: September 2017

Belgien

Anledning: Gent Universitets 200-års jubilæum

Beskrivelse: På møntens indre del ses logoet for Gent Universitet oven over årstallene "1817 – 2017", omgivet af påskriften "200 JAAR UNIVERSITEIT GENT – 200 YEARS GHENT UNIVERSITY" og landeangivelsen "BE". Møntmærket for Bruxelles i form af ærkeenglen Michaels hjelmklædte hoved og møntmesterens mærke i form af kommunen Herzeles våbenskjold ses henholdsvis til højre og til venstre for landeangivelsen. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 200.000 mønter

Udsendt: September 2017

San Marino

Anledning: Internationalt år for bæredygtig turisme for udvikling

Beskrivelse: På møntens indre del ses jordkloden omgivet af bølger. Til højre herfor er en cirkel med bogstavet A, der symboliserer designeren Andrew Lewis. Som en bue på den øverste del står anført "TURISMO SOSTENIBILE" og på den nederste del "SAN MARINO" og årstallet "2017".Til højre står gravørens initialer Uliana Pernazza, "UP INC.".

Til venstre står bogstavet "R" for Italiens møntvæsen, der forestod prægningen. FN's generalforsamling har udråbt 2017 som internationalt år for bæredygtig turisme for udvikling. Ideen om bæredygtig turisme indikerer en rejseform, der respekterer vores planet, som ikke ændrer det naturlige, sociale og kunstneriske miljø, og som samtidig ikke hæmmer væksten i sociale og økonomiske aktiviteter. Det er en form for turisme, der står i kontrast til masseturismen, og som forsøger at fremme de svageste økonomier. Republikken San Marino har dedikeret en 2-euroerindringsmønt, der er designet af den canadiske kunstner Andrew Lewis, til dette emne for at fremme en ny mentalitet og tilskynde turisterne til at respektere miljøet. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 70.500 mønter

Udsendt: September 2017

Letland

Anledning: Kurzeme

Beskrivelse: Designet viser våbenskjoldet for regionen Kurzeme. Øverst navnet på den udstedende stat, "LATVIJA", og nederst påskriften "KURZEME". På højre side udstedelsesåret "2017". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 530.000 mønter

Udsendt: September 2017

Litauen

Anledning: Vilnius

Beskrivelse: Motivet viser et udsnit af panoramaet ud over Vilnius by. På venstre side ses påskriften "VILNIUS" og designerens mærke. Øverst til højre ses navnet på den udstedende stat, "LIETUVA", og udstedelsesåret "2017". I midten ses møntmærket. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 1.000.000 mønter

Udsendt: Juli 2017

Estland

Anledning: Estlands uafhængighed

Beskrivelse: På mønten bugter der sig en egetræsstamme, hvor der på den ene side er afbildet grene og på den anden side er afbildet blade. Grenene symboliserer tiderne med revolution og modgang, som banede vejen til Estlands uafhængighed. Bladene symboliserer Estlands styrke, bedrifter og udholdenhed. Nederst til venstre ved stammen ses ordet "MAAPÄEV" (Estlands provisoriske forsamling), og oven over dette ses året "1917". Nederst til højre ses navnet på den udstedende stat, "EESTI", og neden under dette ses udstedelsesåret "2017". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 1.500.000 mønter

Udsendt: Juli 2017

Grækenland

Anledning: 60-året for Nikos Kazantzakis' død

Beskrivelse: Mønten bærer et profilportræt af Nikos Kazantzakis, en af Grækenlands største forfattere i det 20. århundrede. I det indre felt ses teksten "DEN HELLENSKE REPUBLIK" og navnet "NIKOS KAZANTZAKIS" (på græsk). Øverst optræder udstedelsesåret "2017" og til venstre i midten ses en palmette (møntmærket for det græske møntvæsen). Nederst til højre optræder monogrammet for kunstneren George Stamatopoulos. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 750.000 mønter

Udsendt: Juli 2017

Grækenland

Anledning: Den arkæologiske seværdighed i Filippi

Beskrivelse: Mønten viser en del af basilika B og lineære motiver inspireret af en antik græsk mosaik fundet på stedet. I det indre felt ses teksten "DEN ARKÆOLOGISKE SEVÆRDIGHED I FILIPPI" og "DEN HELLENSKE REPUBLIK" (på græsk). I baggrunden optræder udstedelsesåret "2017", og til højre ses en palmette (møntmærket for det græske møntvæsen). Nederst til venstre optræder monogrammet for kunstneren George Stamatopoulos. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 750.000 mønter

Udsendt: Juli 2017

Portugal

Anledning: 150-året for det offentlige sikkerhedspoliti

Beskrivelse: Designet viser menneskeskikkelser og bygninger, der symboliser borgere og byer (da det fortrinsvis er i byområder, den offentlige sikkerhed opretholdes af det offentlige sikkerhedspoliti) samt en simplificeret udgave af politiets symbol. Langs den indre kant ses henholdsvis årstallet "1867", møntens udstedelsesår "2017", påskriften "PORTUGAL" (den udstedende stat), anledningen til erindringsmønten ("SEGURANÇA PÚBLICA" — offentlig sikkerhed), de tre ("3") vigtigste spørgsmål forbundet med statsborgerskab ("DIREITOS", "LIBERDADES" og "GARANTIAS" — rettigheder, friheder og garantier) og kunstneren "JOSÉ DE GUIMARÃES" navn. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 520.000 mønter

Udsendt: Juli 2017

Vatikanstaten

Anledning: 1950-året for Sankt Peters og Sankt Pauls martyrium

Beskrivelse: Mønten viser en afbildning af henholdsvis Sankt Peter og Sankt Paul med deres respektive symboler, nøglerne og sværdet. Øverst ses påskriften "CITTÀ DEL VATICANO" i en halvcirkel. Nederst ses påskriften "1950o DEL MARTIRIO DEI SANTI PIETRO E PAOLO" i en halvcirkel. Nederst til venstre ses møntens udstedelsesår "2017" og nederst til højre møntmærket "R", og derimellem står kunstnerens navn "G. TITOTTO". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 105.000 mønter

Udsendt: Juni 2017

Μalta

Anledning: UNESCO's liste over verdenskulturarven: Maltas præhistoriske Hagar Qim-templer

Beskrivelse: Mønten viser de præhistoriske Hagar Qim-templer. Øverst til højre ses under hinanden påskrifterne "ĦAĠAR QIM" og "TEMPLES" samt årstallene "3600-3200 BC". Nederst til venstre ses navnet på den udstedende stat "MALTA" oven over møntens udstedelsesår "2017". Nederst til højre ses påskriften "NGB", kunstneren Noel Galea Basons initialer. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 405.000 mønter

Udsendt: Juni 2017

Finland

Anledning: 100-årsdagen for Finlands uafhængighed

Beskrivelse: På møntens indre del ses et mosaikdesign, hvoraf de mindre tætsiddende dele på højre side danner et kartografisk billede af Finland. På venstre side er teksten "SUOMI FINLAND", årstallet for landets uafhængighed "1917" og udstedelsesåret "2017" placeret vertikalt under hinanden. Midtfor til højre er angivet den udstedende stats navn med forkortelsen "FI" og møntmærket. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 2,5 mio. mønter

Udsendt: April 2017

Italien

Anledning: Totusindårsdagen for Titus Livius' død

Beskrivelse: Afbildning af en buste af den romerske historiker Titus Livius fra et værk af Lorenzo Larese Moretti. Til venstre ses logoet for Den Italienske Republik "RI" samt påskriften "C.M.", kunstneren Claudia Momonis initialer. Til højre ses årstallene "17" og "2017", henholdsvis Livius' dødsår og møntens udstedelsesår, samt møntmærket "R" for møntanstalten i Rom. Rundt om, langs møntens indre del, ses en bue af prikker samt påskriften "TITO • LIVIO". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 1,5 mio. mønter

Udsendt: April 2017

Belgien

Anledning: Liège Universitets 200-års jubilæum

Beskrivelse: På møntens indre del ses logoet for Liège Universitet oven over årstallene "1817-2017", omgivet af påskriften "200 ANS UNIVERSITE DE LIEGE" — "200 YEARS UNIVERSITY OF LIEGE" og landeangivelsen "BE". Møntmærket for Bruxelles i form af ærkeenglen Michaels hjelmklædte hoved og møntmesterens mærke i form af kommunen Herzeles våbenskjold ses henholdsvis til højre og til venstre for landeangivelsen. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 200.000 mønter

Udsendt: April 2017

San Marino

Anledning: 750-året for Giottos fødsel

Beskrivelse: Til venstre er afbildet en detalje fra klokketårnet i domkirken Santa Maria del Fiore i Firenze. Vertikalt ses påskrifterne "SAN MARINO" og "GIOTTO" samt årstallene "1267-2017". Til højre er afbildet en detalje fra portrættet af Giotto samt påskriften "LDS", kunstneren Luciana De Simonis initialer. Nederst ses møntmærket "R" for møntanstalten i Rom. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 80.000 mønter

Udsendt: Marts 2017

Spanien

Anledning: UNESCO's verdensarvsliste – kirker i Asturien

Beskrivelse: I forgrunden ses kirken Santa Maria del Naranco. Øverst i omskrift står navnet på den udstedende stat, "ESPAÑA", og nedenunder til højre står udstedelsesåret "2017". Møntmærket ses på venstre side i den indre cirkel. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 4 mio. mønter

Udsendt: Februar 2017

Tyskland

Anledning: Rheinland-Pfalz (Bundesländer-serien)

Beskrivelse: Møntens design viser Porta Nigra i Trier, som sandsynligvis er den bedst bevarede romerske byport nord for alperne. Nederst på møntens indre del ses navnet "RHEINLAND-PFALZ" og den udstedende stats landekode "D". I venstre side ses møntmærket for det respektive møntsted ("A", "D", "F", "G" eller "J"), og øverst ses årstallet "2017". I højre side ses designerens initialer "CH" (Chocola Frantisek). På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 30 mio. mønter

Udsendt: Februar 2017

Slovakiet

Anledning: 550-års jubilæet for Universitas Istropolitana

Beskrivelse: Designet viser en lærer og to elever stående foran den tidligere Universitas Istropolitana-bygning i Bratislava. Øverst til venstre ses en medaljon med en afbildning af kong Matthias Corvinus, som grundlagde universitetet. Oven over medaljonen ses årstallet "1467", som er det år, hvor universitetet blev åbnet. Nederst i den indre cirkel ses navnet på den udstedende stat, "SLOVENSKO", og udstedelsesåret "2017". Langs den indre cirkels venstre kant ses påskriften "UNIVERZITA" og langs den højre kant påskriften "ISTROPOLITANA". Nederst til venstre ses møntstedet Mincovňa Kremnicas møntmærke bestående af initialerne "MK" mellem to møntstempler. Under møntmærket ses de stiliserede bogstaver "MP" designeren Mária Poldaufovás initialer. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 1 mio. mønter

Udsendt: Januar 2017

Slovenien

Anledning: Euroens 10-års jubilæum i Slovenien

Beskrivelse: Designet viser 10 flyvende svaler i en cirkel. På nedre halvdel står i omskrift "10 LET SKUPNE EVROPSKE VALUTE". Øverst til venstre ses påskriften "SLOVENIJA 2017". Mellem de to påskrifter ses en indgraveret prik. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 1 mio. mønter

Udsendt: Januar 2017

Frankrig

Anledning: 100-årsdagen for Auguste Rodins død

Beskrivelse: I anledning af 100-årsdagen for Auguste Rodins død hylder Monnaie de Paris den berømte franske billedhugger. Han blev født i 1840, og er en af realismens helt store forbilleder. Hans værker såsom Grubleren, Kysset, Helvedesporten og Borgerne fra Calais er nogle af verdens mest tidløse skulpturelle mesterværker. Møntens design viser en afbildning af Auguste Rodin ansigt til ansigt med hans mest berømte værk Grubleren. Øverst på mønten ses bogstaverne "RF", der står for "République Française", som udhugget. I kunstnerens skæg ses hans navn, "A. Rodin", samt årstallene "1917-2017". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 10 mio. mønter

Udsendt: Januar 2017

Luxembourg

Anledning: 50-års jubilæet for frivilligheden i den luxembourgske hær

Beskrivelse: På højre side af designet ses en afbildning af Hans Kongelige Højhed Storhertug Henri i højrevendt profil, og på venstre side gengives teksten "50 JOER FRÄIWËLLEGEN-ARMÉI" som logo. Øverst ses årstallet "2017" sammen med møntmærket og møntmesterens initialer. Nederst ses navnet på den udstedende stat, "LËTZEBUERG". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 500.000 mønter

Udsendt: Januar 2017

Italien

Anledning: 400-året for færdiggørelsen af Basilica di San Marco i Venedig

Beskrivelse: Afbildning af facaden af Basilica di San Marco i Venedig. Med fremhævet skrift årstallene "1617" og "2017", henholdsvis året for færdiggørelsen af Basilica di San Marco og møntens udstedelsesår, og ved siden af logoet for Den Italienske Republik "RI". Nedenunder ses påskriften "SAN MARCO" og til højre påskriften "LDS", kunstneren Luciana De Simonis initialer. Øverst ses påskriften "VENEZIA" samt møntmærket "R" for møntanstalten i Rom. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 1,5 mio. mønter

Udsendt: Januar 2017