European Central Bank - eurosystem
SØGEMULIGHEDER
Hjem Medier Explainers Forskning & Offentliggørelser Statistik Pengepolitik €uroen Betalinger & Markeder Kariere & Job
Forslag
Sortér efter

Euroen

Euroen samler os

Eurosedler og -mønter er en konkret, daglig påmindelse om den frihed og de fordele og muligheder, som EU giver os.

Den 1. januar 1999 indførte 11 lande euroen som deres nye fælles valuta. I begyndelsen var euroen en elektronisk valuta. Eurosedler og -mønter blev sat i omløb tre år senere.

I dag anvendes euroen som valuta i 20 EU-lande og af over 346 millioner europæere. Den er en af de vigtigste valutaer i verden, og det er Den Europæiske Centralbanks opgave at sikre dens værdi.

Nye eurosedler

Vi er i gang med at udvikle nye eurosedler, som er mere sikre og bæredygtige, og som europæere i alle aldre og med alle baggrunde kan identificere sig med. Få mere at vide om de forskellige trin i processen, og hvordan du kan deltage.

Få mere at vide om vores planer for nye eurosedler

Hvorfor er kontanter vigtige?

Selvom folk stadig oftere benytter sig af digitale betalinger, kan vi ikke undvære kontanter. De spiller fortsat en vigtig rolle. Kontanter er den eneste form for penge, som alle kan eje og anvende direkte. De giver plads til selvstændighed, privatlivets fred og social inklusion, og de er mindre sårbare over for cyberkriminalitet og svindel. Kontanter er centralbankpenge, og de er derfor beskyttet mod misligholdelse.

Mere om kontanters rolle

Eurosystemets kontantstrategi

ECB og centralbankerne i euroområdet følger fem strategiske mål for at sikre, at du frit kan vælge at betale med kontanter, både nu og i fremtiden. Vores strategi sikrer, at kontanter fortsat er tilgængelige for alle og accepteres som et konkurrencedygtigt og pålideligt betalings- og værdiopbevaringsmiddel.

Vores strategiske mål for kontanter

Stærkere sammen

Euroen gør vores liv nemmere. Takket være euroen er det lettere at arbejde, handle, rejse, studere og bo i udlandet. ECB arbejder for, at du fremover får endnu større fordele af euroen.

Formand Christine Lagarde: Det står euroen for

Hvordan hjælper euroen europæerne med at drive virksomhed?

Små og mellemstore virksomheder udgør rygraden i euroområdets økonomi. Her kan du se, hvilke fordele den fælles valuta giver iværksættere og små erhvervsdrivende.

Se

Sikre og holdbare pengesedler

Vi investerer i forskning inden for nye teknologier for at gøre eurosedlerne sikrere og mere modstandsdygtige over for slitage. Derfor udsendte vi mellem 2013 og 2019 den anden serie eurosedler – Europa-serien – der har innovative sikkerhedselementer.

Sikkerhedselementerne

Europa-serien er nu komplet

De nye 100- og 200-eurosedler blev sat i omløb i maj 2019. Dermed var Europa-serien komplet. Sedlerne i denne serie er mere slidstærke og har nye sikkerhedselementer.

Se nærmere på eurosedlerne i 3D
FOLK, DER HÅNDTERER KONTANTER
Håndterer du kontanter i en bank, på et posthus eller i en anden organisation?
MERE OM EUROEN

Læs mere om eurosedler

Data vedrørende seddelomløbet

Vi holder et vågent øje med seddelomløbet og efterspørgslen efter eurosedler, så du altid har adgang til eurosedler.

Statistik over seddel- og møntomløb

Euroens internationale rolle

Euroen er en af de vigtigste valutaer i verden. Vi holder øje med euroens anvendelse uden for euroområdet og rapporterer om den.

Læs vores seneste rapport

Alle sider i dette afsnit