Menu

Euroen forbinder os alle

Den 1. januar 1999 fastlåste 11 lande i Den Europæiske Union (EU) kursen på deres valuta, indførte en fælles valutapolitik under Den Europæiske Centralbank og søsatte en ny fælles valuta: euroen. I begyndelsen var euroen en elektronisk valuta, som blev brugt på de finansielle markeder og til kontantfrie betalinger. Tre år senere kom der eurosedler og -mønter i omløb.

I dag anvendes euroen som valuta i 19 EU-lande og benyttes af over 340 millioner EU-borgere. Den er en af de vigtigste valutaer i verden.

Eurosedler og -mønter er konkrete påmindelser om, hvordan EU giver os friheder, komfort og muligheder i vores hverdag.

Euroen
samler os

Hvor meget ved du egentlig om euroen?

Tag vores quiz, og test din viden om euroen (og Den Europæiske Centralbank). Vi stiller sjove spørgsmål til både dig, der er på bar bund, og til eksperter. Prøv selv – og del quizzen på de sociale medier!

Til quizzen

Fordele ved euroen

I euroområdet er euroen blevet en del af vores hverdag, fordi den er vores valuta. Den gør det nemmere for os at handle, rejse, studere, bo og arbejde i udlandet.

Den Europæiske Centralbank tager sig af euroen med det formål at skabe stabile forhold for folk, der bor i eurolandene, fx familier, arbejdstagere, arbejdsgivere, erhvervsdrivende, pensionister, sparere og låntagere. Vi bidrager til den økonomiske vækst og velfærden ved at sikre en stabil euro.

Læs vores explainer

Med euroen er vi stærkere sammen

Vores valuta er det mest konkrete symbol på europæisk integration, og den har gjort os stærkere sammen, sagde formand Mario Draghi på Europa-Parlamentets plenarmøde i anledning af 20-året for euroen den 15. januar 2019. I dag er vores opgave at fuldføre det, der blev påbegyndt for to årtier siden.

Se hele videoen her
Læs talen

Hvordan gør euroen det lettere for europæerne at drive virksomhed?

Små og mellemstore virksomheder udgør rygraden i euroområdets økonomi. Her kan du se, hvilke fordele den fælles valuta giver iværksættere og små erhvervsdrivende.

Se

Euroen åbner døre for europæerne

For 25 år siden underskrev de europæiske ledere Maastrichttraktaten, en milepæl i europæisk integration, som banede vejen for euroen. Se, hvordan den fælles valuta har gjort det nemmere for europæerne at rejse, studere og arbejde i udlandet.

Se

Værd at vide:

Vidste du, at de to parallelle linjer, der går gennem €-symbolet, står for stabilitet?
Og at den gennemsnitlige indkomst i euroområdet steg fra 20.900 euro i 1999, da euroen blev indført, til 33.900 euro i 2018?

Flere fakta om euroen

Euroens udvikling

Der er sket meget siden sidst i 60'erne, hvor man begyndte at tale om en økonomisk og monetær union, og til i dag, hvor euroen er en af de vigtigste valutaer i verden.

Euroen er et konkret symbol på Europa og Europas værdier. Den fælles valuta bidrager til at bevare freden og velfærden og til at skabe forudsætningerne for velstand og en økonomisk stabil fremtid.

Mere om den rejse, euroen har været ude på, inden den nåede dig

Følg vores fejring af
#EUROat20

3. december 2018

#EUROat20: en fantastisk rejse

Europa-Kommissionen fejrede euroens fantastiske rejse ved et arrangement i Bruxelles 3. december 2018.

Februar 2019

Konkurrencen #EUROat20 ECB-Quizkampen

Godt gået af jer, som svarede rigtigt på alle spørgsmål. I er sande euroeksperter! En liste med de 30 vindere findes . Præmierne var enten en IPad Pro eller et Interrail Global Pass.

For en god ordens skyld skal det nævnes, at vi lancerede denne quizbaserede konkurrence i februar i samarbejde med Quizkampen. Spørgsmålene handlede bl.a. om euroen og Den Europæiske Centralbank.

August-oktober 2019

Europæiske kulturdage

De europæiske kulturdage er i 2019 tilegnet Europas fælles kultur og identitet. Nærmere oplysninger om arrangementerne kan findes på European Cultural Days-afsnittet på vores websted.

17.-19. juni 2019

ECB Forum on Central Banking: 20 år med ØMU i Europa

Det sjette årlige ECB Forum on Central Banking satte fokus på 20 års økonomisk og monetær union i Europa. Det blev afholdt i Sintra, Portugal.

LEDER DU EFTER MERE INFORMATION OM EUROEN?

Du kan finde mere nedenfor

ARKIVMATERIALE OG FOTOS

Vi har samlet en række fotos og film fra vores arkiv, som dækker de seneste 20 år af euroens historie. Du er velkommen til at genbruge materialet, hvis du henviser til os som kilde.

Filmmateriale fra arkivet om 20 år med euroen
Samling af fotos om 20 år med euroen