SØGEMULIGHEDER
Home Medier Explainers Forskning & Publikationer Statistik Pengepolitik Euroen Betalinger & Markeder Karriere & Job
Forslag
Sortér efter

Euroen

Euroen samler os

Euroen er fælles valuta for mere end 340 millioner mennesker, der bruger eurosedler og euromønter hver dag. Euroen er en daglig påmindelse om de muligheder og fordele, som EU giver. Og den er et stærkt symbol på europæisk enhed.

Euroen tilhører alle i euroområdet. Det er ECB's opgave at sikre dens værdi. Vi samarbejder med de nationale centralbanker i euroområdet om at holde priserne stabile. På den måde sikrer vi, at euroen bevarer sin købekraft.

Da euroen blev indført

Den 1. januar 1999 fastlåste 11 EU-lande deres valutakurser, indførte en fælles pengepolitik og lancerede euroen, der først var en elektronisk valuta. I 2002 blev eurosedler og euromønter sat i omløb. I dag er euroen fælles valuta for 19 lande.

Mere om euroen

Stærkere sammen

Euroen gør vores liv nemmere. Takket være euroen er det lettere at handle, rejse, studere, bo og arbejde i udlandet. ECB arbejder for, at du fremover får endnu større fordele af euroen.

Formand Christine Lagarde: Det står euroen for

Sikre og holdbare pengesedler

Vi investerer i forskning inden for nye teknologier for at gøre eurosedlerne sikrere og mere modstandsdygtige over for slitage. Derfor udsendte vi mellem 2013 og 2019 den anden serie eurosedler – Europa-serien – der har innovative sikkerhedselementer.

Kig nærmere på eurosedlerne i 3D

Euromønter

Landene i euroområdet står for udstedelsen af euromønter. ECB godkender, hvor mange mønter landene hver især kan udstede årligt. De enkelte lande kan også udstede to 2-euroerindringsmønter hvert år.

Mere om euromønterne

Omveksling af nationale sedler og mønter

Mange af de tidligere nationale valutaer – fx estiske kroon og irske pund – kan stadig omveksles til euro i de nationale centralbanker. Det er dog ikke alle tidligere nationale sedler og mønter, der kan omveksles. Du kan finde flere oplysninger på vores websted.

Mere om omveksling af sedler og mønter

Europa-serien er nu komplet

De nye 100- og 200-eurosedler blev sat i omløb i maj 2019. Dermed var Europa-serien komplet. Sedlerne i denne serie er mere slidstærke og har nye sikkerhedselementer.

FOLK, DER ARBEJDER MED KONTANTER
Arbejder du med kontanter i en bank, på et posthus eller i en anden organisation, der sorterer kontanter og udsteder dem til offentligheden? Her kan du holde dig opdateret om det seneste inden for eurosedler og -mønter.
MERE OM EUROEN

Læs mere om seddelrelaterede emner

Data vedrørende seddelomløbet

Vi holder et vågent øje med seddelomløbet og efterspørgslen efter eurosedler, så der altid er adgang til eurosedler.

Statistik over seddel- og møntomløb

Euroens internationale rolle

Euroen er en af de vigtigste valutaer i verden. Vi holder øje med euroens anvendelse uden for euroområdet og rapporterer om den.

Læs vores seneste rapport

Alle sider i dette afsnit