Euroen forbinder os alle

Den 1. januar 1999 fastlåste 11 lande i Den Europæiske Union (EU) kursen på deres valuta, indførte en fælles valutapolitik under Den Europæiske Centralbank og søsatte en ny fælles valuta: euroen. I begyndelsen var euroen en elektronisk valuta, som blev brugt på de finansielle markeder og til kontantløse betalinger. Tre år senere kom der eurosedler og -mønter i omløb.

I dag anvendes euroen som valuta i 19 EU-lande og benyttes af over 340 millioner EU-borgere. Den er en af de vigtigste valutaer i verden.

Eurosedler og -mønter er konkrete påmindelser om, hvordan EU giver os friheder, komfort og muligheder i vores hverdag.

Euroen
samler os

Hvor meget ved du egentlig om euroen?

Tag vores quiz, og test din viden om euroen (og Den Europæiske Centralbank). Vi stiller sjove spørgsmål til både dig, der er på bar bund, og til eksperter. Prøv selv ‑ og del quizzen på de sociale medier!

Til quizzen

Fordele ved euroen

I euroområdet er euroen blevet en del af vores hverdag, fordi den er vores valuta. Den gør det nemmere for os at handle, rejse, studere, bo og arbejde i udlandet.

Den Europæiske Centralbank tager sig af euroen med det formål at skabe stabile forhold for folk, der bor i eurolandene, herunder familier, arbejdstagere, arbejdsgivere, erhvervsdrivende, pensionister, sparere og låntagere. Vi bidrager til den økonomiske vækst og velfærden ved at sikre en stabil euro.

Læs vores explainer

Hvordan gør euroen det lettere for europæerne at drive virksomhed?

Små og mellemstore virksomheder udgør rygraden i euroområdets økonomi. Her kan du se, hvilke fordele den fælles valuta giver iværksættere og små erhvervsdrivende.

se

Euroen åbner døre for europæerne

For 25 år siden underskrev de europæiske ledere Maastrichttraktaten, en milepæl i europæisk integration, som banede vejen for euroen. Se, hvordan den fælles valuta har gjort det nemmere for europæerne at rejse, studere og arbejde i udlandet.

se

Euroens udvikling

Der er sket meget siden sidst i 60'erne, hvor man begyndte at tale om en økonomisk og monetær union, og til i dag, hvor euroen er en af de vigtigste valutaer i verden.

Euroen er et konkret bevis på Europa og Europas værdier. Den fælles valuta bidrager til at bevare freden og velfærden og til at skabe forudsætningerne for velstand og en økonomisk stabil fremtid.

Følg vores fejring af
#EUROat20

3. december 2018

#EUROat20: en fantastisk rejse

Europa-Kommissionen fejrer euroens fantastiske rejse ved et arrangement i Bruxelles 3. december 2018. Se det direkte webcast.

17.-19. juni 2019

ECB Forum on Central Banking: 20 år med ØMU i Europa

Det sjette årlige ECB Forum on Central Banking sætter fokus på 20 års økonomisk og monetær union i Europa. Det afholdes i Sintra, Portugal.

22. august 2019

Europæiske kulturdage

ECB's europæiske kulturdage vil i 2019 blive tilegnet Europas fælles kultur og identitet. Nærmere oplysninger om arrangementerne vil blive offentliggjort på et senere tidspunkt på siden om ECB's europæiske kulturdage på vores websted.

31. januar 2019

Lamfalussy Fellowship

Dette års udgave sætter fokus på projekter i relation til Den Økonomiske og Monetære Union. Er du forsker eller ph.d.-studerende? Så hold dig orienteret! Projekter kan indsendes fra 1. december 2018 til 31. januar 2019.

LEDER DU EFTER MERE INFORMATION OM EUROEN?

Du kan finde mere nedenfor

ARKIVMATERIALE OG FOTOS

Vi har samlet en række fotos og film fra vores arkiv, som dækker de seneste 20 år af euroens historie. Du er velkommen til at genbruge materialet, hvis du henviser til os som kilde.

Filmmateriale fra arkivet om 20 år med euroen
Samling af fotos om 20 år med euroen

PAPIRER OG TALER

Her er nogle at de seneste papirer og taler om emner med relation til euroen, Den Økonomiske og Monetære Union og de økonomiske udsigter de seneste 20 år. Dokumenterne findes kun på engelsk.

Makroøkonomiske ubalancer i euroområdet
Mario Draghi om Den Økonomiske og Monetære Union
Mario Draghi om risikonedbringelse og risikodeling i vores monetære union 
Mario Draghi om strukturelle reformer i euroområdet 
Benoît Cœuré om euroens internationale rolle 
Jean-Claude Trichet om ti år med euroen