Menu

Euroen forbinder os alle

Den 1. januar 1999 fastlåste 11 lande i Den Europæiske Union (EU) kursen på deres valuta, indførte en fælles pengepolitik under Den Europæiske Centralbank og søsatte en ny fælles valuta: euroen. I begyndelsen var euroen en elektronisk valuta, som blev brugt på de finansielle markeder og til kontantfrie betalinger. Vi fik eurosedler og -mønter mellem hænderne, da de blev sat i omløb tre år senere.

I dag anvendes euroen som valuta i 19 EU-lande og af over 340 millioner EU-borgere. Den er en af de vigtigste valutaer i verden, og Den Europæiske Centralbank er betroet den opgave, det er at sikre dens værdi.

Eurosedler og -mønter er konkrete påmindelser om den frihed, komfort og de muligheder, som EU giver os i vores hverdag.

Euroen
samler os

Eurosystemets kontantstrategi

Som euroens vogtere og udstedere af eurosedler og -mønter vil ECB og centralbankerne i eurolandene – også kaldet Eurosystemet – sikre, at du har tilstrækkelig adgang til kontanter. Vores kontantstrategi sikrer, at kontanter fortsat er almindeligt tilgængelige og accepterede som både et konkurrencedygtigt og pålideligt betalings- og værdiopbevaringsmiddel.

Eurosystemet følger fem strategiske mål, for at du frit kan vælge at betale med kontanter, både nu og i fremtiden.

Vores fem strategiske mål for kontanter

Hvorfor er kontanter vigtige?

Selvom folk stadig oftere benytter sig af digitale betalinger, kan vi ikke undvære kontanter. De har stadig en vigtig rolle at spille. Kontanter er den eneste form for penge, som alle kan eje og anvende direkte. De giver plads til selvstændighed, privatlivets fred og social inklusion, og de er mindre sårbare over for cyberkriminalitet og svindel. Og fordi de er centralbankpenge, er de beskyttet mod konkurs.

Lær mere om kontanters rolle

Hvordan foretrækker folk i euroområdet at betale?

Vi bad 65.000 borgere i euroområdet om at notere i en dagbog, hvordan de betalte for ting i et år. Undersøgelsesresultaterne gav vigtige oplysninger om, hvilke betalingsmidler folk foretrækker at bruge, og hvor vigtige kontanter er for dem i vore dages digitale verden.

Læs resultaterne

Stærkere sammen

Euroen gør vores liv nemmere. Takket være euroen er det lettere at arbejde, handle, rejse, studere og bo i udlandet. I ECB arbejder vi for en fremtid, hvor du får endnu større fordele af euroen.

Formand Christine Lagarde: Det står euroen for

Hvordan hjælper euroen europæerne med at drive virksomhed?

Små og mellemstore virksomheder udgør rygraden i euroområdets økonomi. Her kan du se, hvilke fordele den fælles valuta giver iværksættere og små erhvervsdrivende.

Se

Sikre og holdbare pengesedler

Vi investerer i forskning i ny teknologi for at gøre eurosedlerne sikrere og mere modstandsdygtige over for slitage. Mellem 2013 og 2019 udsendte vi den anden serie eurosedler – Europa-serien – der har innovative sikkerhedselementer.

Kig nærmere på eurosedlerne i 3D

Euroens udvikling

Der er sket meget siden sidst i 60'erne, hvor man begyndte at tale om en økonomisk og monetær union, og til i dag, hvor euroen er en af de vigtigste valutaer i verden.

Euroen er et konkret symbol på Europa og Europas værdier. Den fælles valuta bidrager til at bevare freden og velfærden og til at skabe forudsætningerne for velstand og en økonomisk stabil fremtid.

Mere om den rejse, euroen har været på, inden den nåede dig

LEDER DU EFTER MERE INFORMATION OM EUROEN?

ARKIVMATERIALE: VIDEOER OG FOTOS

Vi har samlet en række fotos og film fra vores arkiv, som gennemgår euroens historie. Du er velkommen til at genbruge materialet, hvis du henviser til os som kilde.

Filmmateriale fra arkivet om 20 år med euroen
Samling af fotos om 20 år med euroen

PUBLIKATIONER OG TALER

Her er nogle af de seneste publikationer om euroen.