SØGEMULIGHEDER
Hjem Medier Explainers Forskning & Offentliggørelser Statistik Pengepolitik €uroen Betalinger & Markeder Kariere & Job
Forslag
Sortér efter

Malta (siden 1. januar 2008)

Faser i kontantombytningen

Den 10. juli 2007 godkendte Rådet for Den Europæiske Union Maltas ansøgning om optagelse i euroområdet pr. 1. januar 2008.

Den 1. januar 2008 blev euroen (EUR) lovligt betalingsmiddel i Malta, hvor den erstattede den maltesiske lira (MTL). Den uigenkaldeligt fastlåste omregningskurs blev sat til 1 € = MTL 0,429300. En hurtig forhåndsudsendelse af eurosedler og -mønter til professionelle tredjeparter inden 1. januar 2008 bidrog til at sikre en problemfri kontantombytning, mindske den logistiske byrde og reducere omkostningerne i forbindelse med dobbeltcirkulation. Forhåndsudsendelsen ("frontloading") af eurosedler til pengeinstitutterne begyndte den første uge af november 2007. Forhåndsudsendelsen af euromønterne begyndte allerede i slutningen af september 2007. Nogle af disse sedler og mønter blev efterfølgende videresendt til detailhandlen og andre virksomheder ("sub-frontloading"). Kreditinstitutter og andre autoriserede distributører begyndte desuden at sælge startpakker med euromønter til detailhandlen og andre virksomheder fra 1. december 2007 og "mini kits" til offentligheden fra 10. december 2007. (Forhåndsudsendelsen af eurosedler og -mønter er fastlagt i ECB's retningslinje ECB/2006/9).

Kontantombytningen foregik hurtigt og problemfrit.

Fra og med 1. februar 2008 er det kun eurosedler og -mønter, som kan anvendes til kontantbetalinger i Malta, men kreditinstitutterne fortsætter med at omveksle kontanter i maltesiske liri til den fastlåste omregningskurs indtil 31. marts 2008. Denne service er gratis for kreditinstitutternes kunder. Er man ikke kunde, kan man maksimalt omveksle 250 MTL pr. person. Bank Centrali ta' Malta/Central Bank of Malta fortsætter med at omveksle sedler i maltesiske liri i ti år og mønter i to år, efter at de ophører med at være lovligt betalingsmiddel.

Sedler i maltesiske liri som kan omveksles
Vigtige datoer i forbindelse med overgangen til eurosedler og -mønter
1. december 2007

"Sub-frontloading" til virksomheder

1. december 2007

Salg af startpakker med euromønter til virksomheder

10. december 2007

Salg af startpakker med euromønter, de såkaldte "mini kits", til offentligheden

1. januar 2008

Kontokonverteringer og indførelse af eurosedler og -mønter

31. januar 2008

Sidste dag hvor sedler og mønter i maltesiske liri er lovligt betalingsmiddel

Indtil 31. marts 2008

Gratis omveksling af sedler og mønter i maltesiske liri i kreditinstitutterne

1. februar 2010

Sidste frist for omveksling af mønter i maltesiske liri i Bank Centrali ta' Malta/Central Bank of Malta

31. januar 2018

Sidste frist for omveksling af sedler i maltesiske liri i Bank Centrali ta' Malta/Central Bank of Malta

Alle sider i dette afsnit