SØGEMULIGHEDER
Hjem Medier Explainers Forskning & Offentliggørelser Statistik Pengepolitik €uroen Betalinger & Markeder Kariere & Job
Forslag
Sortér efter

Eurosedler

Pengesedler er en del af vores økonomi, vores identitet og vores kultur, og i ECB står vi med det enorme ansvar, det er at sikre, at folk altid kan have tillid til dem.

Christine Lagarde, formand for ECB

Eurosedlerne i din tegnebog er det mest håndgribelige symbol på et forenet Europa. Der er over 29 milliarder eurosedler i omløb til en samlet værdi af mere end 1,5 billioner euro. Vi arbejder for at sikre, at hver eneste euroseddel er af en ensartet høj kvalitet og kan bruges sikkert overalt i verden. Dette bidrager til at skabe tillid til vores fælles valuta – som betalingsmiddel og som værdiopbevaringsmiddel. Hvis der i fremtiden udstedes en digital euro, vil den eksistere sammen med kontanter, og den vil ikke påvirke eurosedlernes rolle.


Nye eurosedler

Når vi udvikler nye eurosedler, ønsker vi at sikre, at de er endnu mere sikre og bæredygtige. Vi ønsker at udvikle et nyt design, der er inkluderende, og som alle europæere kan identificere sig med. Få mere at vide om de forskellige trin i processen og om, hvordan du kan deltage.

Nye eurosedler

Nuværende eurosedler

Der findes to serier af eurosedler. Den første serie består af syv forskellige seddelværdier: 5 €, 10 €, 20 €, 50 €, 100 €, 200 € og 500 €. Den anden serie, Europa-serien, består af seks seddelværdier, da ECB har besluttet at indstille udstedelsen af 500-eurosedlen.

Seddelværdier, design og sikkerhedselementer

Beskyttelse mod forfalskning

Det er vores ansvar at sikre, at de eurosedler, du modtager, er ægte. Læs mere om, hvad vi gør for at være på forkant med falskmøntnere, og hvad du skal gøre, hvis du har mistanke om, at du har modtaget en falsk euroseddel.

Beskyttelse mod forfalskning

Beskadigede og blækplettede eurosedler

De nationale centralbanker i euroområdet arbejder for at sikre, at alle eurosedler er egnet til brug, inden de recirkuleres. Eurosedler kan blive beskadiget ved et uheld eller i nogle tilfælde på grund af tyverisikringsudstyr. Læs om beskadigede eller blækplettede eurosedler, og find ud af, hvordan du kan få dem ombyttet.

Beskadigede og blækplettede eurosedler

Seddelproduktion og -lagre

De nationale centralbanker i euroområdet og ECB arbejder sammen om at producere eurosedlerne. Der skal hvert år produceres nok sedler til at erstatte kassable sedler og til at imødekomme både ventede og uventede stigninger i efterspørgslen.

Seddelproduktion

Miljø, sundhed og sikkerhed

Et af målene i vores Cash 2030-strategi er at sikre, at eurosedler er både sikre at bruge og bæredygtige. Lige siden euroen blev indført, har vi arbejdet på at reducere eurosedlernes miljøaftryk.

Miljø, sundhed og sikkerhed

Forskning og udvikling

Vi arbejder for at sikre, at vores eurosedler er innovative og altid er mindst ét skridt foran de seneste forfalskningsteknikker. Vi udvikler også miljømæssigt bæredygtige løsninger, som kan bidrage til at reducere miljøaftrykket af eurosedlerne og processerne i forbindelse hermed.

Forskning og udvikling

Billeder og regler for gengivelse

Du må anvende billeder af eurosedler, såfremt du overholder vores regler for gengivelse. Du kan downloade billeder af eurosedler i lav opløsning direkte fra vores websted, eller du kan rekvirere billeder i høj opløsning, hvis du har en legitim erhvervsmæssig interesse i at bruge dem.

Billeder og regler for gengivelse

Informations- og undervisningsmateriale

Vores undervisningsmateriale indeholder oplysninger om euromønter, eurosedler og deres sikkerhedselementer, som er henvendt til både offentligheden og virksomheder, der håndterer kontanter. Du kan downloade vores materiale eller rekvirere vores trykte publikationer.

Informations- og undervisningsmateriale

Alle sider i dette afsnit